Genç kadınlarda premenstrüel sendrom belirtilerinin cinsel işlev ve çocukluk travmaları ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship of premenstrual syndrome symptoms with sexual function and childhood trauma in young women
  1. Tez No: 784444
  2. Yazar: HANDE ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Premenstrual Syndrome, Sexual Function, Childhood Traumas
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmanın temel amacı genç kadınlarda premenstrüel sendrom belirtilerinin cinsel işlev ve çocukluk travmaları ile ilişkisini incelemektir. Çalışmanın bir diğer amacı ise premenstrüel sendrom, cinsel işlev ve çocukluk travmaları kavramlarının sosyodemografik değişkenler (yaş, yaşadıkları yer, medeni durum, çocuk varlığı, gelir durumu, fiziksel rahatsızlık, ruhsal rahatsızlık, adet olma yaşı, adetin ağrılı olma durumu, adetin sosyal yaşamı etkileme durumu, cinsel ilişki sıklığı, partner sayısı, cinsel yaşam memnuniyeti) ile ilişkisini incelemektir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma evrenini Türkiye'nin çeşitli illerinde yaşayan 18-40 yaş aralığındaki kadınlar oluşturmaktadır. Araştırma örneklemini, ulaşılabilirlik ve elverişlilik ilkesine göre kolay örnekleme ve kartopu yöntemi ile belirlenen 328 kadın katılımcı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak uzman görüşü alındıktan sonra araştırmacı tarafından hazırlanmış Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Premenstrüel Sendrom Ölçeği (PSÖ), Kadın Cinsel İşlevler Ölçeği (KCİÖ) ve Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (ÇTÖ) anket formları kullanılmıştır. Anket formu gönüllülük esasına dayalı olarak Google Formlar aracılığıyla internet üzerinden kişilere ulaştırılmıştır. Katılımcılardan elde edilen veriler SPSS 25 istatistiksel paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde betimsel istatistikler (ortalama, standart sapma), ilişkisiz örneklemler t testi, Mann Whitney U testi, ilişkisiz ölçümler için tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Kruskal Wallis H testi, Pearson momentler çarpımı kolerasyon katsayısı analizi yapılmıştır. Çalışmada Premenstrüel Sendrom ile Çocukluk Çağı Travmaları düzeyleri arasında pozitif, Cinsel İşlev ile Çocukluk Çağı Travmaları arasında negatif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Araştırma sonucunda Premenstrüel Sendrom, Çocukluk Çağı Travmaları ve Kadın Cinsel İşlevden alınan puanlarının katılımcıların yaş gruplarına, en uzun yaşadıkları yere, fiziksel bir rahatsızlığın varlığına, adetlerin ağrılı olma ve birden fazla partner durumlarına göre farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Premenstrüel Sendrom ve Cinsel İşlev düzeylerinin medeni duruma göre farklılık gösterdiği saptanmıştır. Gelir durumu iyi olan bireylerde Premenstrüel Sendrom ve Cinsel İşlev düzeyleri daha düşüktür. Gelir düzeyi kötü olanlarda Çocukluk Çağı Travmaları düzeyleri daha yüksektir. Ruhsal rahatsızlığı olan katılımcılarda Premenstrüel Sendrom ve Çocukluk Çağı Travmaları düzeyleri daha yüksek bulunmuştur. Adetin sosyal yaşamı etkileme durumuna göre katılımcıların Premenstrüel Sendrom düzeyleri farklılaşmaktadır. Cinsel İşlev ve Çocukluk Çağı Travmaları puanlarının cinsel yaşamından memnun olanlarda, memnun olmayan ve kararsız olanlardan daha düşük olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the relationship between premenstrual syndrome symptoms and sexual function and childhood traumas in young women. Another aim of the study is to determine the sociodemographic variables of the concepts of premenstrual syndrome, sexual function and childhood traumas (age, place of residence, marital status, presence of children, income status, physical discomfort, mental illness, age at menstruation, painful menstruation, effect of menstruation on social life). status, frequency of sexual intercourse, number of partners, sexual life satisfaction). Relational screening model was used in the research. The population of the research consists of women between the ages of 18-40 living in various provinces of Turkey. The research sample consists of 328 female participants, who were determined by easy sampling and snowball method according to the principle of accessibility and convenience.Socio-Demographic Information Form, Premenstrual Syndrome Scale (PSÖ), Female Sexual Functions Questionnaire (FSS) and Childhood Trauma Inventory (CTS) questionnaire forms prepared by the researcher were used as data collection tool after taking expert opinion. The questionnaire form was delivered to people on the internet through Google Forms on a voluntary basis. The data obtained from the participants were analyzed using the SPSS 25 statistical package program. In the analysis of the data, descriptive statistics (mean, standard deviation), unrelated samples t test, Mann Whitney U test, one-way analysis of variance (ANOVA) for unrelated measurements, Kruskal Wallis H test, Pearson product moment correlation coefficient analysis were used.In the study, a positive relationship between Premenstrual Syndrome and Childhood Trauma levels, and a negative relationship between Sexual Function and Childhood Traumas. As a result of the research, it was concluded that the scores obtained from Premenstrual Syndrome, Childhood Traumas and Female Sexual Function did not differ according to the age groups of the participants, the place where they lived the longest, the presence of a physical ailment, painful menstruation and multiple partners. It was determined that the levels of Premenstrual Syndrome and Sexual Function differ according to marital status. Premenstrual Syndrome and Sexual Function levels are lower in individuals with good income. Childhood Trauma levels are higher in those with a low income level.Premenstrual Syndrome and Childhood Trauma levels were found to be higher in participants with mental disorders. Premenstrual Syndrome levels of the participants differ according to the effect of menstruation on social life. Sexual Function and Childhood Trauma scores were found to be lower in those who were satisfied with their sexual life than those who were dissatisfied and undecided.