Kolostomili hastalara uygulanan ho'oponopono tekniğinin ostomiye uyum, beden imajı ve yaşam kalitesi üzerine etkisi: randomize kontrollü çalışma
The effect of ho'oponopono technique on ostomy adjustment , body image and quality of life in colostomy patients: a randomized controlled study
  1. Tez No: 1016291
  2. Yazar: MİYASE UZUNALİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF GEZGİNCİ AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Beden imajı, Kolostomi, Yaşam kalitesi, Body image, Colostomy, Quality of life
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, kolostomili hastalara uygulanan Ho'oponopono tekniğinin ostomiye uyum, beden imajı ve yaşam kalitesi üzerine etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Randomize kontrollü olarak tasarlanan bu araştırma, İstanbul'daki bir şehir hastanesinin genel cerrahi servislerinde kolorektal cerrahi geçiren ve kolostomisi olan toplam 64 hasta ile yürütüldü. Müdahale grubundaki hastalara (n=32) ameliyat sonrası 1., 2. ve 3. günlerde sertifikalı hemşire tarafından 15-20 dakika süreyle yüz yüze Ho'oponopono tekniği uygulanmış olup, hastaların bir ay boyunca bu tekniği uygulamaya devam etmesi istendi. Kontrol grubuna (n=32) ise herhangi bir müdahalede bulunulmadı. Katılımcılardan veriler ameliyat sonrası 1., 3., 10. günler ile 1. ayda Kişisel Bilgi Formu, Ostomili Bireylere Yönelik Uyum Ölçeği, Beden İmajı Ölçeği ve Ostomili Bireylere Yönelik Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılarak elde edildi. Bulgular: Müdahale ve kontrol grupları karşılaştırıldığında, ameliyat sonrası 10. gün ve 1. ay ölçümlerinde ostomiye uyum, beden imajı ve yaşam kalitesi toplam puanları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p<0,001). Müdahale grubunda ostomiye uyum ve yaşam kalitesi toplam puanları kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek bulunurken, beden imajı toplam puanlarının daha düşük olduğu belirlendi. Grup içi analizlerde, müdahale grubunda ameliyat sonrası 1., 3. ve 10. günler ile 1. ay ölçümleri arasında ostomiye uyum, beden imajı ve yaşam kalitesi puanları açısından anlamlı farklılıklar saptandı (p<0,001); buna karşın kontrol grubunda zaman içinde anlamlı bir değişim gözlenmedi. Sonuç: Bu çalışmaya göre, Ho'oponopono tekniğinin kolostomili hastalarda ostomiye uyum, beden imajı ve yaşam kalitesini üzerinde olumlu etkisinin olduğu görüldü. Bu tekniğin klinik uygulamalara entegre edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to examine the effect of the Ho'oponopono technique on ostomy adjustment, body image, and quality of life in patients with colostomy. Methods: This randomized controlled study included 64 patients with colostomy following colorectal surgery in the general surgery clinics of a city hospital in Istanbul. The intervention group (n=32) received the Ho'oponopono technique face-to-face for 15–20 minutes on postoperative days 1-3 by a certified nurse and continued the practice for one month, while the control group (n=32) received no intervention. Data were collected on postoperative days 1, 3, and 10, and at 1 month using the Personal Information Form, Ostomy Adjustment Scale, Body Image Scale, and Quality of Life Scale for Individuals with Ostomy. Results: When the intervention and control groups were compared, a statistically significant difference was found in terms of ostomy adjustment, body image, and quality of life total scores on the postoperative 10th day and at the 1st month measurements (p<0.001). In the intervention group, ostomy adjustment and quality of life total scores were significantly higher than those of the control group, whereas body image total scores were found to be lower. In the within-group analyses, significant differences were identified in the intervention group regarding ostomy adjustment, body image, and quality of life scores between the postoperative 1st, 3rd, and 10th days and the 1st month measurements (p<0.001); however, no significant change over time was observed in the control group. Conclusion: According to the findings of this study, the Ho'oponopono technique had a positive effect on ostomy adjustment, body image, and quality of life in patients with colostomy. It is recommended that this technique be integrated into clinical practice.