Adolesanların güncel beslenme yaklaşımlarına ve sağlıklı yaşam ilişkili sosyal medya/mobil uygulamalara ilgisinin yaşam biçimlerine etkileri
The impact of adolescents' engagement with contemporary nutritional approaches and health related social media/mobile phone applications on their lifestyle behaviors
- Tez No: 1016297
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TEVFİK KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Adolesan, Sosyal medya, Mobil uygulama, Yeme davranışı, Adolesanlar, Beslenme davranışı, Sosyal medya platformları, Yaşam tarzı, Adolescent, Social media, Mobile application, Lifestyle behavior, Feeding behavior, social mediaplatforms, Life style
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı adolesan dönemde sağlıklı yaşam ilişkili sosyal medya ve mobil uygulama kullanımının yaşam biçimi ile ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Kartal ilçesinde öğrenim gören 382 lise öğrencisinin dahil olduğu araştırmada sosyodemografik yapı, güncel beslenme konularına ilgi düzeyi, yaşam biçimi davranışına ilişkin sosyal medya ve mobil uygulama kullanım durumu sorgulanmıştır. Adolesan Yaşam Biçimi Ölçeği (AYB II), Pittsburg uyku kalitesi ölçeği (PUKİ), Depresyon Anksiyete ve Stres Ölçeği (DASS-21), Mikrobiyota Farkındalık Ölçeği (MFÖ) ve 24 saatlik besin tüketim sonuçlarıyla ilişkilendirilmiştir. Veriler IBM SPSS 2025 programında %95'lik güven aralığında; p<0,05 anlamlılık düzeylerinde rapor edilmiştir. Bulgular: Sağlıklı yaşam ilişkili sosyal medya kullanımı ve medyatik diyet deneyimi kız öğrenciler arasında daha yaygınken (p<0,05), mobil uygulama kullanım durumunda cinsiyet temelli farka rastlanmamıştır. Artan beden kütle indeksi, popüler sosyal medya içeriklerinin (fenomen, antrenör) takibi medyatik diyet deneyimindeki riski artıran değişkenlerdir. Mikrobiyota farkındalığı düşük adolesanlar arasında mobil uygulama kullanım eğilimi görülmüştür (p<0,05). Yaşam biçimini depresyon seviyesi ve ekran süresinin negatif; sosyal medya içeriklerinin, güncel beslenme konularına olan farkındalığın, mental sağlık uygulaması ve 6+ ay süreli uygulama kullanımının pozitif yönlü acıkama gücü anlamlı bulunmuştur (F=7,528; p<0,001; R2= 0,26). Sonuç: Adolesan dönemde sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının gelişiminde sosyal medyanın etkisi içerik kaynakları, beslenme farkındalığı ve psikolojik belirteçlerle şekillenirken; 6+ ay süreli mobil uygulama kullanımının doğrudan yaşam biçimini yordayıcı etkisi rapor edilmiştir
Özet (Çeviri)
Aim: This study examines the relationship between adolescents' use of lifestyle-related social media and mobile applications and their lifestyle behaviors. Methods: This cross-sectional study included 382 high school students from the Kartal district. Sociodemographic characteristics, interest in contemporary nutrition topics, and social media and mobile application use related to lifestyle behavior were assessed using the Adolescent Lifestyle Profile II (ALP-II), the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), the Depression Anxiety Stress Scales-21 (DASS-21), the Microbiota Awareness Scale (MAS), and 24-hour dietary recall data. Data were analyzed using IBM SPSS 25, with statistical significance set at p < 0.05 (95% confidence interval). Results: Lifestyle-related social media use and media-driven diet experience were significantly common among female students, whereas mobile application use did not differ by gender. Higher body mass index and following popular social media content sources (influencers, trainers) were associated with an increased likelihood of adopting media-promoted diets. Adolescents with low microbiota awareness showed a greater tendency toward mobile application use. Depression level and screen time negatively predicted lifestyle behavior, while social media content exposure, awareness of current nutrition topics, mental health application use, and 6+ months of application use positively predicted lifestyle behavior. Conclusion: Social media's influence on healthy lifestyle behaviors among adolescents appears to be shaped by content sources, nutritional awareness, and psychological factors, while long-term (6+ months) mobile application use was found to be a significant independent predictor of lifestyle behavior.