Farklı doz pectolinarin uygulamasının sisplatin-indüklü nörotoksisite oluşturulan SH-SY5Y hücrelerinde etkinliğinin araştırılması
The ameliorative effects of pectolinarin on cisplatin-induced neurotoxicity in SH-SY5Y neuroblastoma cells
- Tez No: 1016296
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: BDNF, Nöroproteksiyon, Nörosteroidogenez, Pectolinarin, Sisplatin, BDNF, Cisplatin, Neuroprotection, Neurosteroidogenesis, Pectolinarin
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalı
Özet
Farklı Doz Pectolinarin Uygulamasının Sisplatin-İndüklü Nörotoksisite Oluşturulan SH-SY5Y Hücrelerinde Etkinliğinin Araştırılması Sisplatin, solid tümörlerin tedavisinde yaygın olarak kullanılan ancak doz-sınırlayıcı nörotoksisitesi nedeniyle klinik kullanımı kısıtlanan platin bazlı bir kemoterapötiktir. Bu çalışmada, Cirsium türlerinde bulunan doğal bir flavon glikoziti olan pectolinarin'in sisplatin-indüklü nörotoksisiteye karşı iyileştirici etkinliği, insan nöroblastoma (SH-SY5Y) hücre modelinde araştırılmıştır. Hücreler 50 µM sisplatine maruz bırakıldıktan 2 saat sonra 2,5–25 µg/mL pectolinarin uygulanmış; hücre canlılığı MTT yöntemiyle, NF-κB p65 ekspresyonu immünositokimyasal skorlamayla, pro-inflamatuvar (TNF-α, IL-1β, IL-6, IL-18) ve anti-inflamatuvar (IL-10, TGF-β1) sitokinler ile BDNF ve nörosteroidogenez parametreleri (StAR, 3β-HSD, 17β-HSD) ELISA yöntemiyle değerlendirilmiştir. Pectolinarin tek başına sitotoksik etki göstermemiştir. Sisplatin (50 µM) hücre canlılığını %48,63 düzeyine düşürmüş, pectolinarin tedavisi canlılığı doza bağımlı biçimde en yüksek dozda (25 µg/mL) %78,00 düzeyine yükseltmiştir. Sisplatinle artan NF-κB p65 immünoreaktivite skoru ve pro-inflamatuvar sitokinler pectolinarin ile baskılanmış; TNF-α, IL-1β ve IL-18 kontrol düzeyine normalize olmuş, IL-6 ise %74,3 oranında azalmıştır. Anti-inflamatuvar IL-10 ve TGF-β1 düzeyleri kontrolün üzerine çıkmıştır. Sisplatinle %49 azalan BDNF, pectolinarin ile kısmen restore edilmiştir. Sisplatinin belirgin biçimde baskıladığı StAR, 3β-HSD ve 17β-HSD düzeyleri pectolinarin tedavisiyle yükselmiş; StAR düzeyi kontrolden istatistiksel olarak farksız bir seviyeye ulaşmıştır. Elde edilen bulgular, pectolinarin'in sisplatin-indüklü nörotoksisiteye karşı hücre canlılığını koruyan, nöroinflamasyonu sınırlayan, nörotrofik desteği ve nörosteroidogenez göstergelerini düzenleyen çok yönlü bir iyileştirici profil sergilediğini düşündürmektedir. Bu sonuçlar protein düzeyinde ve korelatif nitelikte olup, nedensel mekanizmanın ileri çalışmalarla doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The Ameliorative Effects of Pectolinarin on Cisplatin-Induced Neurotoxicity in SH-SY5Y Neuroblastoma Cells Cisplatin is a platinum-based chemotherapeutic widely used in the treatment of solid tumors, but its clinical use is limited by dose-limiting neurotoxicity. In this study, the ameliorative efficacy of pectolinarin, a natural flavone glycoside found in Cirsium species, against cisplatin-induced neurotoxicity was investigated in a human neuroblastoma (SH-SY5Y) cell model. Pectolinarin (2.5–25 µg/mL) was applied 2 hours after exposure to 50 µM cisplatin; cell viability was assessed by the MTT assay, NF-κB p65 expression by immunohistochemical scoring, and pro-inflamatory (TNF-α, IL-1β, IL-6, IL-18) and anti-inflamatory (IL-10, TGF-β1) cytokines together with BDNF and neurosteroidogenesis parameters (StAR, 3β-HSD, 17β-HSD) by ELISA. Pectolinarin alone showed no cytotoxic effect. Cisplatin (50 µM) reduced cell viability to 48.63%, whereas pectolinarin treatment increased viability dose-dependently to 78.00% at the highest dose (25 µg/mL). The NF-κB p65 immunoreactivity score and pro-inflamatory cytokines elevated by cisplatin were suppressed by pectolinarin; TNF-α, IL-1β, and IL-18 were normalized to control levels, while IL-6 decreased by 74.3%. Anti-inflamatory IL-10 and TGF-β1 levels rose above control values. BDNF, reduced by 49% with cisplatin, was partially restored by pectolinarin. StAR, 3β-HSD, and 17β-HSD levels, markedly suppressed by cisplatin, increased with pectolinarin treatment; the StAR level reached a value statistically indistinguishable from the control. These findings suggest that pectolinarin exhibits a multi-targeted ameliorative profile against cisplatin-induced neurotoxicity by preserving cell viability, limiting neuroinflamation, and regulating neurotrophic support and neurosteroidogenesis indicators. As these results are correlative and at the protein level, the causal mechanism requires confirmation by further studies.