Türkiye ekonomisinde reel ücretlerin evrimi: İktisadi kriz ve bölüşüm dinamikleri üzerine makroekonomik bir inceleme
The evolution of real wages in the turkish economy: A macroeconomic analysis of economic crisis and distribution dynamics
- Tez No: 1016302
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TOGAN KARATAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Türk ekonomisi, Ücret, Turkish economy, Wage
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Bilim Dalı
Özet
Üretim araçlarının özel mülkiyetinden yoksun olan emek gücünün bir meta olarak piyasada mübadelesi karşılığında alınan nominal ücret üzerinden fiyatlar genel seviyesinin arındırılmasıyla ulaşılan reel ücret verisi, işçi sınıfının sermaye birikim süreci içerisinde ulaşabildiği geçim araçlarının miktarını ve dolayısıyla emeğin sömürü derecesi ile toplumsal refahtan aldığı gerçek payı temsil etmektedir. Türkiye'de reel ücretlerin gelişimi, salt maliyet ve verimlilik ekseninde değil, ekonomi politik bir olgu olarak ele alınmalıdır. Nitekim Türkiye ekonomisinde reel ücretlerin verimlilik artışı kadar yükselmediği ve yüksek enflasyon dönemlerinde emeğin gelirlerinde düşüş yaşandığı barizdir. Türkiye ekonomisinde hizmetler sektörü öncülüğünde gerçekleşen yapısal dönüşüm ve hizmetler sektörünün arz ettiği yapısal özellikler, reel ücretlerin işgücü verimliliğinin gerisinde kalmasını sağlamaktadır. Neoliberal politikaların tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ekonomisinde de sendikalaşma oranı verisini düşürmesi emeğin pazarlık gücünü önemli ölçüde azaltmıştır. Bu doğrultuda, Türkiye ekonomisinde yaşanan devalüasyonlu (depresiasyonlu) krizlerin ve yüksek enflasyonun reel ücretlerdeki yıkıcı etkisi ile seçim dönemlerinde bu kayıpların telafi edilmesi; oy sandığının ve demokratik mekanizmaların, emeğin millî gelirden aldığı payı artırmadaki en kritik kurumsal kazanım olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The real wage data—which is obtained by deflating nominal wages received in exchange for the market exchange of labor power as a commodity, devoid of private ownership of the means of production, by the general price level—represents the amount of means of subsistence that the working class can appropriate within the process of capital accumulation, and thus reflects both the degree of labor exploitation and its actual share in social welfare. The development of real wages in Turkey must be addressed not merely on the axis of cost and productivity, but as a political-economic phenomenon. Indeed, it is evident in the Turkish economy that real wages have not risen as fast as productivity growth, and that labor incomes have experienced a decline during periods of high inflation. The structural transformation in the Turkish economy, driven primarily by the services sector, and the structural characteristics exhibited by this sector ensure that real wages lag behind labor productivity. As observed globally, the fact that neoliberal policies have lowered unionization rates in the Turkish economy has significantly diminished the bargaining power of labor. In this regard, the devastating impact of currency crises and high inflation on real wages in the Turkish economy, along with the compensation of these losses during election periods, demonstrates that the ballot box and democratic mechanisms constitute the most critical institutional gain for increasing labor's share of national income.