Akne vulgaris tedavisinde izotretinoinin anti-inflamatuvaretkisinin sistemik immün inflamasyon indeksi ve sistemik inflamasyon yanıt indeksi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the anti-inflammatory effect of isotretinoin in the treatment of acne vulgaris using the systemic immune-inflammation index and systemic inflammation response index
  1. Tez No: 1016377
  2. Yazar: MEHMET KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞIN KÖKTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Akne vulgaris, İzotretinoin, Sistemik immün enflamasyon indeksi, Sistemik inflamasyon yanıt indeks, İnflamasyon, Acne vulgaris, Isotretinoin, Systemic immune-inflammation index, Systemic inflammation response index, Inflammation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Akne vulgaris, pilosebase ünitenin kronik inflamasyonu ile karakterize, puberteyle başlayan ve yaşam boyu görülme olasılığı yüksek yaygın bir dermatolojik hastalıktır. Patogenezi; artmış sebum üretimi, anormal foliküler keratinizasyon, Cutibacterium acnes kolonizasyonu ve inflamasyon olmak üzere dört temel mekanizmaya dayanmaktadır ve bu süreçler lokal ile sistemik inflamatuvar yanıtın gelişimine katkı sağlar. Hastalık aktivitesi ve tedavi yanıtını objektif olarak değerlendirebilecek özgül bir laboratuvar parametresi bulunmamaktadır. Tam kan sayımından elde edilen sistemik immün enflamasyon indeksi (SII) ve sistemik inflamasyon yanıt indeksi (SIRI)'nin çeşitli inflamatuvar hastalıklarda hastalık şiddeti ve prognozla ilişkili olduğu gösterilmiş olsa da akne vulgariste klinik seyir ve tedavi sürecindeki değişimlerle ilişkileri yeterince araştırılmamıştır. Sistemik izotretinoin; sebase bez aktivitesini baskılayan, antiinflamatuvar ve immünomodülatör etkileri bulunan yaygın bir tedavi ajanıdır. Bu nedenle sistemik inflamasyon göstergeleri üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi önemlidir. Çalışmada, izotretinoin tedavisi başlanan hastalarda SII ve SIRI düzeylerinin tedavi öncesi, tedavi süresince ve uzun dönem takiplerde meydana gelen değişimlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca elde edilen bulguların sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırılması planlanarak, bu inflamatuvar indekslerin akne vulgarisli hastalardaki başlangıç düzeyleri ile tedaviye bağlı değişimlerinin objektif biçimde ortaya konması hedeflenmiştir. Böylece SII ve SIRI'nin hem hastalık aktivitesini yansıtma potansiyeli hem de tedavi yanıtının izlenmesindeki olası rolleri değerlendirilmiştir. Bu retrospektif, klinik tabanlı ve tek merkezli çalışma da 1 Ocak 2022–1 Ocak 2025 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran akne vulgaris tanılı hastaların dosyaları incelenmiştir. Çalışmaya, 18–30 yaş aralığında, Global Akne Derecelendirme Sistemi'ne göre orta ve şiddetli akne vulgaris tanısı almış ve günlük 0,5–1 mg/kg dozunda, hedef kümülatif dozu 120–150 mg/kg olacak şekilde oral izotretinoin tedavisi 6 başlanan 216 hasta dahil edilmiştir. Kontrol grubunu ise yaş ve cinsiyet dağılımı açısından benzer özellikler gösteren 202 sağlıklı birey oluşturmuştur. Vaka grubunda tedavi öncesi ile tedavinin 3. ve 6. aylarında sistemik inflamasyon belirteçleri olan sistemik immün enflamasyon indeksi (SII: trombosit × nötrofil / lenfosit) ve sistemik inflamasyon yanıt indeksi (SIRI: nötrofil × monosit / lenfosit) değerleri kaydedilmiştir. Kontrol grubunda ise SII ve SIRI parametreleri tek ölçüm üzerinden değerlendirilmiştir. İzotretinoin tedavisinin, rutin laboratuvar bulguları ile birlikte SII ve SIRI düzeyleri üzerindeki etkileri istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Vaka grubunun yaş ortalaması 21,16 yıl (en küçük = 18, en büyük = 30) kontrol grubunun ise 22,56 yıl (en küçük = 18, en büyük = 30) olarak saptanmıştır. Hasta grubunda kadın oranı %84,7, kontrol grubunda ise %65,8 olarak belirlenmiştir. Akne vulgarisli hastaların başlangıç SII ve SIRI değerleri kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. İzotretinoin tedavisinin 3. ve 6. aylarında da hasta grubunun SII ve SIRI değerlerinin kontrol grubuna göre anlamlı yüksekliğini sürdürdüğü saptanmıştır. Bununla birlikte, tedavi sürecinde hem SII hem de SIRI değerlerinde başlangıçtan 6. aya kadar istatistiksel olarak anlamlı azalma gözlenmiştir. Çalışmamızda hastalarda SII ve SIRI'nin sağlıklı kontrollere göre anlamlı yüksek bulunması, hastalığın sistemik inflamatuvar yükle ilişkisini desteklemektedir. İzotretinoin tedavisiyle özellikle 6. aya kadar bu indekslerde gözlenen anlamlı azalma, İzotretinoinin antiinflamatuvar etkisinin tam kan sayımı temelli göstergelerle izlenebileceğini düşündürmektedir. Yaş ile SII/SIRI arasında ilişki saptanmaması ise bu parametrelerin yaşdan bağımsız potansiyel biyobelirteçler olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Acne vulgaris is a common dermatological disorder characterized by chronic inflammation of the pilosebaceous unit. It typically begins during puberty and has a high lifetime prevalence. Its pathogenesis is based on four principal mechanisms: increased sebum production, abnormal follicular keratinization, Cutibacterium acnes colonization, and inflammation. These processes contribute to the development of both local and systemic inflammatory responses. At present, there is no specific laboratory parameter that can objectively assess disease activity and treatment response. Although the systemic immune-inflammation index (SII) and systemic inflammation response index (SIRI), derived from complete blood count parameters, have been shown to be associated with disease severity and prognosis in various inflammatory diseases, their relationship with the clinical course of acne vulgaris and changes during treatment has not been sufficiently investigated. Systemic isotretinoin is a widely used therapeutic agent with sebosuppressive, anti-inflammatory, and immunomodulatory effects. Therefore, evaluating its effect on systemic inflammatory markers is of particular importance. The aim of this study was to investigate changes in SII and SIRI levels in patients initiated on isotretinoin therapy before treatment and during follow-up. In addition, by comparing these findings with those of a healthy control group, the study aimed to objectively demonstrate the baseline levels of these inflammatory indices in patients with acne vulgaris as well as their treatment-related changes. Thus, the potential of SII and SIRI to reflect disease activity and their possible role in monitoring treatment response were evaluated. In this retrospective, clinic-based, single-center study, the medical records of patients diagnosed with acne vulgaris who presented to the Dermatology and Venereology Outpatient Clinic of Mersin University Faculty of Medicine between January 1, 2022, and January 1, 2025, were reviewed. A total of 216 patients aged 18–30 years who had been diagnosed with moderate to severe acne vulgaris 8 according to the Global Acne Grading System and who were started on oral isotretinoin at a daily dose of 0.5–1 mg/kg, with a target cumulative dose of 120–150 mg/kg, were included in the study. The control group consisted of 202 healthy individuals with a similar age and sex distribution. In the patient group, the systemic inflammatory markers systemic immuneinflammation index (SII: platelet × neutrophil / lymphocyte) and systemic inflammation response index (SIRI: neutrophil × monocyte / lymphocyte) were recorded before treatment and at the 3rd and 6th months of therapy. In the control group, SII and SIRI values were evaluated based on a single measurement. The effects of isotretinoin therapy on SII and SIRI levels, together with routine laboratory parameters, were analyzed statistically. The mean age of the patient group was 21.16 years (minimum = 18, maximum = 30), whereas the mean age of the control group was 22.56 years (minimum = 18, maximum = 30). The proportion of female participants was 84.7% in the patient group and 65.8% in the control group. Baseline SII and SIRI values were significantly higher in patients with acne vulgaris than in the control group. At the 3rd and 6th months of isotretinoin treatment, SII and SIRI levels in the patient group remained significantly higher than those in the control group. However, during the course of treatment, both SII and SIRI values showed a statistically significant decrease from baseline to the 6th month. In our study, the significantly higher SII and SIRI levels observed in patients compared with healthy controls support the association of acne vulgaris with systemic inflammatory burden. The significant decrease in these indices, particularly by the 6th month of isotretinoin treatment, suggests that the anti-inflammatory effects of isotretinoin may be monitored using complete blood count–based markers. The absence of a significant relationship between age and SII/SIRI further indicates that these parameters may serve as potential age-independent biomarkers.