Plantar fasiit tanılı hastalarda ekstrakorporeal şok dalga tedavisi (ESWT) ile tüm vücut vibrasyon (TVV) tedavisinin etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of extracorporeal shock wave therapy and whole body vibration therapy in plantar fasciitis
  1. Tez No: 1016376
  2. Yazar: EBRU YORULMAZ
  3. Danışmanlar: DR. BERRİN HÜNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Plantar fasiit, Ekstrakorporeal Şok Dalga Tedavisi, Tüm Vücut Vibrasyon, Ağrı, AFİ, Plantar fasciitis, Extracorporeal Shock Wave Therapy, Whole-Body Vibration, Pain, Foot Function Index
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Gaziosmanpaşa Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; plantar fasiit (PF) tanılı hastalarda ekstrakorporeal şok dalga tedavisi (ESWT) ile tüm vücut vibrasyon (TVV) tedavisinin ağrı, fonksiyonel durum ve klinik iyileşme üzerindeki etkilerini karşılaştırmaktır. Ayrıca, literatürde sınırlı sayıda veri bulunan TVV tedavisinin PF üzerindeki etkinliğinin ortaya konulması hedeflenmiştir. Gereç ve yöntem: Bu çalışma prospektif, randomize kontrollü ve tek kör olarak planlanmıştır. Çalışmaya, dahil edilme kriterlerini karşılayan 18-65 yaş arası toplam 64 hasta (30 ESWT, 34 TVV) dahil edilmiştir. Hastalar zarf yöntemiyle iki gruba randomize edilmiştir. Tüm hastalara, ev egzersiz programı verilmiştir. ESWT grubuna toplam 5 hafta, haftada 1 seans olacak şekilde, radyal şok dalga tedavisi (3.0 bar, 8 Hz) ; TVV grubuna ise haftada 3 seans, toplam 5 hafta boyunca fizyoterapist eşliğinde TVV cihazı ile tedavi (35 Hz, 2.2 mm amplitüd) uygulanmıştır. Hastalar başlangıçta, tedavi bitiminde (5. hafta) ve 9. haftada, (tedavi bitiminden 1 ay sonra) değerlendirilmiştir. Değerlendirmede Ayak Fonksiyon İndeksi (AFİ), Görsel Analog Skala (VAS), American Orthopaedic Foot and Ankle Society (AOFAS) skoru ve Roles-Maudsley Skoru (RMS) kullanılmıştır. İstatistiksel analizlerde gruplar arası ve grup içi karşılaştırmaların yanı sıra ileri analiz yöntemleri olan kovaryans analizi (ANCOVA ve Difference-in-Differences) kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcılar arasında yaş, beden kitle indeksi (BKİ), hastalık süresi, cinsiyet ve sigara kullanımı gibi demografik veriler açısından gruplar arası istatistiksel bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Birincil sonlanım noktası olan AFİ skorlarında, her iki grupta da tedavi sonrası 5. ve 9. haftalarda başlangıca göre anlamlı fonksiyonel iyileşme gözlenmiştir. ESWT grubunda sayısal olarak daha belirgin bir iyileşme olmakla birlikte, gruplar arası AFİ değerleri değişimi karşılaştırıldığında aradaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görülmüştür (p=0.392). İkincil sonlanım noktalarından VAS (istirahat, gece ve aktivite), AOFAS skorlarında da her iki yöntemin ağrı düzeyinde ve fonksiyonda ileri düzeyde iyileşme sağladığı görülmüştür (p<0.05). Gruplar arası VAS ve AOFAS skorları değişimi karşılaştırıldığında birbirine üstünlük kuracak anlamlı bir fark saptanamamıştır (p>0.05). RMS değerlendirmesine göre, 9. haftada“iyi/mükemmel”sonuçlara ulaşanların oranı ESWT grubunda (%63.3) TVV grubuna (%47.1) kıyasla daha yüksek bulunsa da, bu fark istatistiksel anlamlılığa ulaşmamıştır (p>0.05). Araştırmada iyileşmenin iki tedavi yönteminde de büyük ölçüde, tedavinin ilk 5 haftalık erken döneminde gerçekleştiği ve iyileşmenin 5. haftadan sonra stabil seyrettiği görülmüştür. Alt grup analizleri, fibromiyalji (FMS) varlığının tedavi sonuçlarını anlamlı şekilde etkilemediğini göstermiştir (p>0.05). Ancak hastalık süresi daha uzun olan hastalarda ESWT, TVV'ye kıyasla göreceli olarak daha yüksek klinik fayda sağlamıştır. Sonuç: PF tedavisinde ESWT ve TVV tedavileri, ağrı ve fonksiyonel iyileşme açısından etkili, güvenli, non-invaziv tedavi seçenekleridir. Tedavinin kazanımları büyük ölçüde ilk 5 hafta içinde elde edilmektedir. Hiçbir zaman noktasında iki yöntem arasında istatistiksel olarak anlamlı bir üstünlük gösterilememiştir. Bununla birlikte, kronik ve uzun süreli vakalarda ESWT tedavisi klinik olarak daha avantajlı bir seçenek olabilir. Tedavi seçimi, cihaz erişilebilirliği ve hastanın klinik özelliklerine göre belirlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare the effects of extracorporeal shock wave therapy (ESWT) and whole-body vibration (WBV) therapy on pain, functional status, and clinical outcomes in patients with plantar fasciitis. Furthermore, given the limited evidence in the literature, this study sought to evaluate the clinical efficacy of WBV as a treatment modality for plantar fasciitis. To our knowledge, WBV has not been sufficiently investigated as a primary treatment option in randomized clinical settings for this condition. Materials and Methods: This prospective, randomized controlled, single-blind study included 64 patients aged 18–65 years diagnosed with plantar fasciitis (30 in the ESWT group and 34 in the WBV group). Patients were randomized using a sealed-envelope method. All participants received a standardized home exercise program. The ESWT group underwent radial shock wave therapy (3.0 bar, 8 Hz) once weekly for 5 weeks, while the WBV group received vibration therapy (35 Hz, 2.2 mm amplitude) three times per week for 5 weeks under physiotherapist supervision. Assessments were performed at baseline, at 5 weeks (end of treatment), and at 9 weeks (follow-up). Outcome measures included the Foot Function Index (FFI) as the primary outcome, Visual Analog Scale (VAS) for rest, night, and activity pain, American Orthopaedic Foot and Ankle Society (AOFAS) score, and Roles–Maudsley Score (RMS). Statistical analyses included within- and between-group comparisons, as well as ANCOVA and difference-in-differences (DiD) analyses. Results: Baseline demographic and clinical characteristics, including age, body mass index (BMI), disease duration, sex, and smoking status, were comparable between groups (p>0.05). For the primary outcome, FFI scores improved significantly in both groups at 5 and 9 weeks compared to baseline (p<0.05). Baseline FFI scores were 70.88±18.70 in the ESWT group and 64.32±14.86 in the WBV group (p=0.040). Post-treatment FFI scores at 9 weeks decreased to 46.79±28.37 in the ESWT group and 46.89±22.45 in the WBV group, with no statistically significant difference between groups regarding the change from baseline (p=0.392). Secondary outcomes also showed significant improvements in both groups. VAS scores (rest, night, and activity) demonstrated significant reductions over time in both groups (p<0.05), with no significant between-group differences (p>0.05). Similarly, AOFAS scores increased significantly in both groups (p<0.05), without demonstrating superiority of one treatment over the other (p>0.05). According to RMS evaluation, the proportion of patients achieving“good/excellent”outcomes at 9 weeks was higher in the ESWT group (63.3%) compared to the WBV group (47.1%), although this difference did not reach statistical significance (p>0.05). Most of the clinical improvement occurred within the first 5 weeks, followed by a plateau phase until week 9. Subgroup analyses indicated that fibromyalgia (FMS) did not significantly affect treatment outcomes (p>0.05). However, in patients with longer disease duration, ESWT showed relatively greater clinical benefit compared to WBV. Conclusion: Both ESWT and WBV therapies are effective, safe, and non-invasive treatment options for reducing pain and improving functional outcomes in plantar fasciitis. The majority of treatment gains are achieved within the first 5 weeks. No statistically significant superiority was demonstrated between the two modalities at any time point. However, ESWT may be preferred in chronic and long-standing cases. Treatment selection should be individualized based on device availability and patient-specific clinical characteristics.