The eco-clean campaign: Assessing the impact of school-based environmental initiatives on student awareness and engagement
Eko-temiz kampanyası: Okul tabanlı çevre girişimlerinin öğrenci farkındalığı ve katılımı üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 1016438
  2. Yazar: PATRICK JOSEPH SLATTERY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİPAŞA AYAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim çevresi, Education environment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, okul tabanlı bir çevre eğitimi girişimi olan Eko-Temiz Kampanyası'nın ilkokul öğrencilerinin çevreye yönelik tutumları, farkındalıkları ve sorumluluk duyguları üzerindeki etkisini incelemiştir. Ankara'da bulunan özel bir uluslararası okulda yürütülen kampanyaya, çöp toplama etkinliklerine katılan ve çabalarının fotoğraflarını gönderen ilkokul öğrencileri dahil edilmiştir. Karma yöntemli durum çalışması tasarımı kullanılmıştır. Veriler, Yeni Ekolojik Paradigma ölçeğinden uyarlanmış kapalı uçlu maddeler ve açık uçlu sorular içeren bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Nicel veriler betimsel istatistiklerle, nitel veriler ise tematik analiz yoluyla analiz edilmiştir. Bulgular, kampanyaya katılımın daha olumlu çevre tutumları, artan farkındalık ve doğal dünyaya karşı daha güçlü bir sorumluluk duygusu ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Sonuçlar, eyleme dayalı çevre eğitimi girişimlerinin genç öğrenciler arasında çevre sorumluluğunu teşvik edebileceğini ve sürdürülebilir davranışları özendirebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examined the impact of the Eco-Clean Campaign, a school-based environmental education initiative, on primary school students' environmental attitudes, awareness, and sense of responsibility. Conducted at a private, non-profit international school in Ankara, Türkiye, the campaign involved students in the primary grades who participated in litter collection activities and submitted photographs of their efforts. A mixed-methods case study design was used. Data were collected through a questionnaire that included closed-ended items adapted from the New Ecological Paradigm scale and open-ended questions. Quantitative data was analyzed with descriptive statistics, and the qualitative data through thematic analysis. The findings indicated that participation in the campaign was associated with more positive environmental attitudes, increased awareness, and a stronger sense of responsibility toward the natural world. The results suggest that action-based environmental education initiatives can promote environmental responsibility and encourage sustainable behaviors among young learners.