Farklı flokülant türlerinin bakır zenginleştirme tesislerinde atık tikiner çöktürme performansına etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of different flocculant types on tailings thickener settling performance in copper beneficiation plants
- Tez No: 1016463
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Atık su, Katı-sıvı ayırma, Kıymetli madenler, pH denetimi, Çökeltme havuzu, Waste water, Solid-liquid seperation, Precious metals, pH control, Sedimentation basin
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Katı–sıvı ayırma işlemleri (susuzlaştırma), cevher hazırlama ve zenginleştirme proseslerinde, atık suyun yeniden kullanılması amacıyla, tesis kapasitesine bağlı olarak büyük hacimli tikinerlerde (çöktürme havuzları) gerçekleştirilmektedir. Bu işlemler hem proses verimliliği hem de çevresel sürdürülebilirlik açısından büyük önem taşımaktadır. Özellikle bakır zenginleştirme tesislerinde konsantre alındıktan sonra oluşan pülp halindeki atıklar katı-sıvı ayrımı amaçlı olarak tikinerlere beslenmektedir. Bu atıklar içerisinde yüksek oranda ince tanelerin bulunması, doğal çökelme hızlarının düşük olmasına ve devridaim suyunun yeterince berraklaştırılamamasına neden olmaktadır. Bu nedenle, atık tikiner sistemlerinde çökelme hızının artırılması ve üst faz berraklığının iyileştirilmesi amacıyla flokülasyon yöntemi yaygın olarak uygulanmaktadır. Bu tez çalışmasında, farklı üretici firmalara ait flokülantların (ENFLOC 8060, Rheomax 1050DK, ENFLOC 5100 AH, MaxiFlox 530R ve NEWFLOC 6135A), bir bakır zenginleştirme tesisine ait atık tikinerlerinde flokülasyon performanslarına etkisi deneysel olarak incelenmiştir. Deneysel çalışmalar kapsamında flokülant tipine ilave olarak farklı flokülant dozajı, pülpteki katı oranı (PKO) ve pH değerinin çökelme hızı ve üst faz bulanıklığı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Flokülasyon deneyleri laboratuvar ölçeğinde temsili olarak alınan tikinere beslenen atık numuneleri üzerinde laboratuvar ölçeğinde gerçekleştirilmiş; çökelme hızı ve üst faz bulanıklığı temel performans kriterleri olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen deneysel sonuçlar, flokülant tipine ve çalışma parametrelerine bağlı olarak flokülasyon performansının önemli ölçüde değiştiğini göstermiştir. Çökelme hızının öncelikli olduğu koşullarda MaxiFlox 530R ürününün daha yüksek performans sergilediği, üst faz berraklığının kritik olduğu uygulamalarda ise NEWFLOC 6135A ürününün daha avantajlı olduğu belirlenmiştir. Çalışma sonuçları, endüstriyel uygulamalarda flokülant seçiminin tek bir parametreye göre değil, proses hedefleri doğrultusunda bütüncül bir yaklaşımla yapılması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Solid-liquid separation processes (dewatering) are carried out in large-volume thickeners (settling ponds), depending on the plant capacity, for the purpose of reusing wastewater in ore preparation and enrichment processes. These processes are of great importance in terms of both process efficiency and environmental sustainability. Particularly in copper enrichment plants, the pulp-like waste generated after concentrate extraction is fed into thickeners for solid-liquid separation. The high proportion of fine particles in these wastes results in low natural settling rates and prevents the recirculation water from being sufficiently clarified. Therefore, the flocculation method is widely used in waste thickener systems to increase the settling rate and improve the clarity of the upper phase. In this thesis study, the effect of flocculants from different manufacturers (ENFLOC 8060, Rheomax 1050DK, ENFLOC 5100 AH, MaxiFlox 530R, and NEWFLOC 6135A) on the flocculation performance of waste sludges from a copper enrichment plant was experimentally investigated. In addition to flocculant type, the effects of different flocculant dosages, pulp solids content (PSC), and pH on settling velocity and supernatant turbidity were investigated in the experimental studies. Flocculation experiments were conducted on a laboratory scale using representative waste samples fed into the flocculator; settling rate and supernatant turbidity were evaluated as the primary performance criteria. The experimental results obtained revealed that flocculation performance varies significantly depending on the flocculant type and operating parameters. Under conditions where settling rate is a priority, the MaxiFlox 530R product demonstrated higher performance, while in applications where upper phase clarity is critical, the NEWFLOC 6135A product was found to be more advantageous. The results of the study demonstrate that the selection of flocculants in industrial applications should be based on a holistic approach aligned with process objectives, rather than on a single parameter.