Yarma ve yanaştırma yöntemleri ile aşılanan fıstık çamında (pinus pinea l.) anatomik ve histolojik incelemeler
Anatomical and histological studies on stone pine (pinus pinea L.) grafted using cleft and approach grafting methods
  1. Tez No: 1016496
  2. Yazar: BARIŞ DOLAŞIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL GÜNER SEFEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Fıstıkçamı, Pinus pinea, Stone pine, Pinus pinea
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, fıstık çamında (Pinus pinea L.) yarma ve yanaştırma aşı tekniklerinin kaynaşma süreçlerinin anatomik ve histolojik açıdan incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Muğla Orman Fidanlık Müdürlüğü, Gökova Orman Fidanlık Şefliği'nde yürütülmüştür. Çalışmada, 20–25 yaş aralığında ve kozalak verimine yatmış fıstık çamı bireylerinin son yıl sürgünlerinden alınan aşı kalemleri, 2+0 yaşlı tüplü fıstık çamı anaçları üzerine aşı materyali olarak kullanılmıştır. Aşılama işlemleri, 25 Aralık 2025 tarihinde yarma ve yanaştırma aşı teknikleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Deneme her aşı tekniği için 150 bitki olmak üzere toplam 300 bitki üzerinde yürütülmüştür. Aşı bölgelerinden alınan örneklerde kallus oluşumu, nekrotik tabaka gelişimi, kambiyal süreklilik ile yeni ksilem ve floem dokularının oluşumu anatomik ve histolojik açıdan incelenmiştir. Elde edilen bulgular, yanaştırma aşı tekniğinde daha düzenli kallus gelişimi ve daha dengeli vasküler farklılaşma meydana geldiğini göstermiştir. Ayrıca kontrollü çevre koşullarının aşı kaynaşma süreci üzerinde olumlu etkiler oluşturduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak çalışma, fıstık çamında vejetatif çoğaltma yöntemlerinin geliştirilmesine yönelik bilimsel veri sağlamış ve aşı tekniklerinin etkinliğinin ortaya konulmasına katkı sunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to anatomically and histologically investigate the graft union processes of cleft grafting and approach grafting techniques in stone pine (Pinus pinea L.). The research was conducted at the Gökova Forest Nursery Directorate affiliated with the Muğla Forest Nursery Directorate under the Muğla Regional Directorate of Forestry. In the study, scions obtained from one-year-old shoots of 20–25-year-old cone-bearing stone pine trees were used as grafting material on 2+0-year-old containerized stone pine rootstocks. Grafting applications were carried out on 25 December 2025 using cleft grafting and approach grafting techniques. The experiment was conducted on a total of 300 plants, including 150 plants for each grafting technique. Callus formation, necrotic layer development, cambial continuity, and the formation of new xylem and phloem tissues in samples taken from the graft union regions were evaluated anatomically and histologically. The findings indicated that the approach grafting technique resulted in more regular callus development and more balanced vascular differentiation. In addition, controlled environmental conditions positively affected the graft union process. As a result, the study provided scientific data for the improvement of vegetative propagation methods in stone pine and contributed to demonstrating the effectiveness of grafting techniques.