Göç olgusu bağlamında neoliberal kentleşmenin ekonomi politiği
The political economy of neoliberal urbanization in the context of migration
- Tez No: 1016541
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT ŞÖHRET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Economics, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ekonomi Politik, Göç, Kentleşme, Neoliberal Politikalar, Ekonomi politikaları, Sürdürülebilir kentleşme, Uluslararası göç, Çarpık kentleşme, Migration, Neoliberal Policies, Political Economy, Urbanization, Economic policies, Sustainable urbanization, International migration, Distorted urbanization
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Göç Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kent Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Göç Olgusu Bağlamında Neoliberal Kentleşmenin Ekonomi Politiği Göç olgusu, tarih boyunca toplumsal, ekonomik ve mekânsal dönüşümlerin en temel belirleyicilerinden biri olmuştur. Özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren hız kazanan küreselleşme süreci, göç hareketlerinin hem niteliğini hem de niceliğini dönüştürmüş; bu dönüşüm kentleşme dinamikleri üzerinde derin etkiler yaratmıştır. Günümüzde göç yalnızca nüfus hareketliliği olarak değil, aynı zamanda kentlerin ekonomik yapısını, mekânsal organizasyonunu ve toplumsal ilişkilerini yeniden şekillendiren çok boyutlu bir süreç olarak değerlendirilmektedir. Bu süreçte, özellikle 1980 sonrası neoliberal politikaların yaygınlaşması, kentleşme süreçlerini köklü biçimde dönüştürmüştür. Neoliberal kentleşme politikaları; özelleştirme, piyasa mekanizmalarının güçlendirilmesi ve devletin düzenleyici rolünün yeniden tanımlanması gibi unsurlar üzerinden kentsel mekânın yeniden üretimini hızlandırmıştır. Bu süreçte kentler, yalnızca yaşam alanları olmaktan çıkarak, küresel sermayenin dolaşımını kolaylaştıran ekonomik merkezlere dönüşmüştür. Bu Araştırmanın temel amacı, göç olgusu ile neoliberal kentleşme politikaları arasındaki ilişkiyi, kentleşmenin ekonomi politiği çerçevesinde analiz etmektir. Bu doğrultuda çalışma; göçün kentleşme üzerindeki etkilerini, neoliberal politikaların kentsel mekânı nasıl yeniden yapılandırdığını ve bu süreçlerin toplumsal eşitsizlikler ile mekânsal ayrışmayı nasıl derinleştirdiğini ortaya koymayı hedeflemektedir. Bu çalışmanın önemi üç temel noktada toplanmaktadır. İlk olarak, göç ve kentleşme ilişkisini yalnızca demografik bir süreç olarak değil, ekonomi politik bir perspektiften ele alarak literatüre katkı sağlamaktır. İkinci olarak, neoliberal kentleşme politikalarının göç üzerindeki etkilerini bütüncül bir yaklaşımla analiz etmektedir. Üçüncü olarak ise Türkiye örneği üzerinden somut bir analiz sunarak kuramsal tartışmaları daha önce yapılmış ampirik verilerle desteklemektir. Çalışmada betimsel ve literatür tarama tekniği kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Political Economy of Neoliberal Urbanization in the Context of Migration The phenomenon of migration has been one of the most fundamental determinants of social, economic, and spatial transformations throughout history. Especially since the second half of the 20th century, the process of globalization, which has accelerated significantly, has transformed both the qualitative and quantitative dimensions of migration movements; this transformation has had profound effects on the dynamics of urbanization. Today, migration is considered not merely as population mobility but as a multidimensional process that reshapes the economic structure, spatial organization, and social relations of cities. In this context, the widespread adoption of neoliberal policies, particularly after the 1980s, has fundamentally transformed urbanization processes. Neoliberal urbanization policies have accelerated the reproduction of urban space through mechanisms such as privatization, the strengthening of market forces, and the redefinition of the regulatory role of the state. In this process, cities have evolved from being merely spaces of living into economic centers that facilitate the circulation of global capital. The main objective of this study is to analyze the relationship between the phenomenon of migration and neoliberal urbanization policies within the framework of the political economy of urbanization. Accordingly, the study aims to reveal the effects of migration on urbanization, how neoliberal policies restructure urban space, and how these processes deepen social inequalities and spatial segregation. The significance of this study can be summarized in three main points. First, it contributes to the literature by addressing the relationship between migration and urbanization not merely as a demographic process but from a political economy perspective. Second, it analyzes the effects of neoliberal urbanization policies on migration through a holistic approach. Third, it provides a concrete analysis based on the case of Turkey, supporting theoretical discussions with empirical data. In this study, descriptive analysis and literature review methods have been employed.