Eğitimde yapay zekâ girişimciliğine yönelik bir nitel araştırma
A qualitative research on artificial intelligence entrepreneurship in education
- Tez No: 1016548
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Mühendislik Bilimleri, Bilim ve Teknoloji, Education and Training, Engineering Sciences, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Eğitim bilimleri, Eğitim teknolojisi, Girişimcilik, Yapay zeka, Educational science, Education technology, Entrepreneurship, Artificial intelligence
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Türkiye'de eğitimde yapay zekâ alanında faaliyet gösteren girişimcilerin deneyimlerini, motivasyonlarını, geliştirdikleri ürün ve hizmetleri, karşılaştıkları zorlukları, etik yaklaşımlarını ve gelecek öngörülerini derinlemesine incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma nitel bir yaklaşımla tasarlanmıştır. Veriler, amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilen on girişimciyle gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler, nitel veri analizi yazılımı MAXQDA kullanılarak içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Bulgular, girişimlerin büyük çoğunluğunun kalabalık sınıflar, geleneksel öğretim yöntemlerinin yetersizliği ve eğitime erişimdeki eşitsizlikler gibi yapısal pedagojik sorunlara çözüm üretme amacıyla ortaya çıktığını göstermektedir. Kişiselleştirilmiş öğrenme, öğrenme analitiği ve yapay zekâ destekli ölçme değerlendirme, girişimcilerin odaklandığı temel uygulama alanları olarak belirlenmiştir. Finansman güçlükleri, Türkçe doğal dil işleme modellerinin yetersizliği, kurumsal direnç ve halüsinasyon riski başlıca zorluklar arasında yer almaktadır. Girişimcilerin tamamına yakını yapay zekânın öğretmenin yerini almayacağını, öğretmenin rolünü dönüştüreceğini ve destekleyeceğini vurgulamıştır. Ekip yetkinliği, multidisipliner yaklaşım ve global düşünme, girişimci başarısının belirleyici unsurları olarak tanımlanmıştır. Etik boyutta Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyumluluğu ve çocuk verilerinin korunması, tüm katılımcılar tarafından temel bir sorumluluk olarak benimsenmiştir. Araştırma, Türkiye'de eğitimde yapay zekâ girişimciliği alanındaki sınırlı literatüre özgün bir katkı sunmayı amaçlarken gelecekteki araştırmacılara, politika yapıcılara ve eğitim teknolojileri girişimcilerine yönelik çıkarımlar ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine in depth the experiences, motivations, products and services, challenges, ethical approaches, and future projections of entrepreneurs operating in the field of artificial intelligence in education in Turkey. The research was designed using a qualitative approach. Data were collected through semi-structured interviews conducted with ten entrepreneurs selected via purposive sampling. The collected data were analyzed using content analysis with the qualitative data analysis software MAXQDA. The findings indicate that the majority of ventures emerged with the purpose of addressing structural pedagogical problems such as overcrowded classrooms, the inadequacy of traditional teaching methods, and inequalities in access to education. Personalized learning, learning analytics, and artificial intelligence-supported assessment and evaluation were identified as the primary application areas on which entrepreneurs focused. Financial difficulties, the insufficiency of Turkish natural language processing models, institutional resistance, and hallucination risk were among the most prominent challenges. Nearly all entrepreneurs emphasized that artificial intelligence will not replace teachers but will rather transform and support the teacher's role. Team competence, a multidisciplinary approach, and global thinking were defined as the determining factors of entrepreneurial success. Regarding ethical considerations, compliance with the Personal Data Protection Law and the protection of children's data were adopted by all participants as a fundamental responsibility. The research aims to offer an original contribution to the limited literature on artificial intelligence entrepreneurship in education in Turkey, while also presenting implications for future researchers, policymakers, and educational technology entrepreneurs.