Kamu kurumlarında IPv6 geçişinin UTAUT (unıfıed theory of acceptance and use of technology) modeli ile incelenmesi
Examination of IPv6 transition in public institutions using the UTAUT (unified theory of acceptance and use of technology) model
  1. Tez No: 1016599
  2. Yazar: AYDIN KOÇAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KAMİL KABAKUŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: IPv6, Teknoloji kabul ve kullanım modeli, Yapısal eşitlik modeli, İnternet, IPv6, Acceptance and use of technology model, Structural equation model, Internet
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
Özet
Teknolojinin hızlı gelişimi ile Internet, birbirini destekleyen paralel süreçler olarak karşılıklı etkileşim içinde ilerlemektedir. Başlangıçta tasarlanan mimari, beklenenin ötesindeki bu hızlı gelişime uyum sağlayamamış ve köklü değişim gereksinimlerini ortaya koymuştur. En önemli temel bileşenlerden biri olan adresleme yapısı ve planlanan boyutu yetersiz kalmıştır (Huston, 2010). IPv4'ün (Internet Protocol Version 4) yetersizliğini gidermek amacıyla, daha kapsayıcı bir adresleme içeren IPv6 (Internet Protocol Version 6), IETF (Internet Engineering Task Force) tarafından 1995 yılında standart olarak ortaya konmuştur (Deering vd., 1998). Bu protokol, otuz yılı aşkın süredir varlığını sürdürmesine ve pek çok teknolojik avantaj sunmasına rağmen, 1981 yılında standardize edilen IPv4'ün (Postel, 1981) eksikliklerini tamamen ortadan kaldıramamıştır. Bu teknolojinin beklenen ölçüde kabul görmemesi, yeni bir teknolojinin benimsenmesi konusunun akademik incelenmesini cezbedici kılmıştır. Bu bağlamda, Türkiye'de internet ve teknoloji gelişiminin öncüsü konumundaki üniversite ve kamu kurumlarında bu teknolojinin benimsenmesi, UTAUT (Unified Theory of Acceptance and Use of Technology) modeli (Venkatesh vd., 2003) çerçevesinde incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi, Türkiye'deki kamu kurumlarında yönetici ve teknik personel olarak görev yapan çalışanlardan oluşmaktadır. Birinci bölümde ağ, Internet, Internet teknolojileri ve gelişim süreçleri ile dijital dönüşüm kapsamında yeni teknolojilere neden ihtiyaç duyulduğu karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. İkinci bölümde materyal ve yöntem; üçüncü bölümde ise araştırmanın bulgu ve tartışmaları sunulmuştur. IPv6 geçişini etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla 456 katılımcıdan anket yöntemiyle veri toplanmıştır. Veriler, SPSS 20.0 ve AMOS 24.0 yazılımları aracılığıyla analiz edilmiş, hipotezlerin testinde Yapısal Eşitlik Modeli (YEM) kullanılmıştır. Analizler sonucunda; kolaylaştırıcı şartların çaba ve performans beklentilerini, çaba beklentisinin performans beklentisi ve davranışsal niyeti, performans beklentisinin davranışsal niyetleri, davranışsal niyetlerin de kurum içindeki kullanım davranışını olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The rapid progression of technology and the development of the Internet have advanced in parallel, reinforcing one another. The Internet's originally planned architecture could not keep pace with this swift evolution, necessitating fundamental reforms. Notably, a critical component—the addressing scheme and its contemplated scale—became exhausted and failed to meet contemporary requirements (Huston, 2010). To remedy the shortcomings of IPv4 (Internet Protocol Version 4), a more comprehensive addressing system, IPv6 (Internet Protocol Version 6), was introduced as a standard by the IETF (Internet Engineering Task Force) in 1995 (Deering et al., 1998). Despite three decades of deployment and its numerous technical advantages, this protocol has not eliminated the limitations of IPv4, standardized in 1981 (Postel, 1981). Scholarly inquiry into why this technology has not achieved the anticipated widespread adoption has proven particularly engaging. Within this context, the present study investigates the adoption of IPv6 in universities and public institutions that lead Internet and technological development in Turkey, employing the Unified Theory of Acceptance and Use of Technology (UTAUT) as the theoretical framework (Venkatesh et al., 2003). The research population comprises managers and technical personnel in Turkish public institutions. The initial phase examines networking, the Internet, Internet technologies, their development, and comparative rationales for adopting new technologies in the digital transformation era. The second phase delineates the materials and methods; the third presents the findings and discussion. Data were collected from 456 participants via a survey and analyzed with SPSS 20.0 and AMOS 24.0, using Structural Equation Modeling (SEM) to test the hypotheses. The analyses indicate that facilitating conditions positively influence effort and performance expectancy; effort expectancy positively influences performance expectancy and behavioral intentions; performance expectancy positively influences behavioral intentions; and behavioral intentions positively affect actual usage behavior within the institution.