Bitkisel kökenli tirozinaz inhibitörlerinin tayinine yönelik biyosensör geliştirilmesi
Development of biosensors for determination of plant-based tyrosinase inhibitors
  1. Tez No: 1016624
  2. Yazar: NEDA KHOSHNAVAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENOL ALPAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Tirozinaz, Tyrosinase
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bilim Dalı
Özet
İnsanda cilt, saç ve göz pigmentasyonundan sorumlu ana pigment olan melaninler, melanogenez yoluyla melanositler tarafından üretilir. Tirozinaz, melanin sentezinde hız sınırlayıcı bir enzim olarak rol oynayan, iki çekirdekli bakır iyonlarına sahip, çok işlevli, bakır içeren bir metalloenzimdir. Tirozinaz, meyve ve sebzelerde istenmeyen kahverengileşmenin yanı sıra melanin aşırı üretiminden kaynaklanan hastalıkların da temel nedenini oluşturur. Bu nedenle, enzim aktivitesinin tirozinaz inhibitörleri ile kontrol edilmesi önemlidir. Bu çalışmada tirozinaz inhibitörlerinden hesperidinin IC50 ve Ki gibi kinetik ve analitik parametrelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Deneysel çalışmalar için CP/MWCNT/Tyr/Nafion biyosensörü tasarlanmıştır. Deneyler elektrokimyasal yöntemlerden döngüsel ve diferansiyel puls voltametresi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Elektrokimyasal ölçümler 0V-(-0,8V) katodik yönde 50 mM pH 7,0 fosfat tamponunda yapılmıştır. Deneyler sonucunda elektrokimyasal olarak tirozinaz enziminin epinefrin substratı için Km 123 µM ve hesperidin için IC50 ve Ki değerleri sırasıyla 59 µM ve 25,1 µM olarak bulunmuştur. Hesperidin inhibitörü tirozinaz için non-kompetitif inhibisyon etkisi gösterdiği belirlenmiştir. Hesperidinin tayin aralığı 2 µM- 100 µM tekrarlanabilirliği %4,1 olarak bulunmuştur. Bu çalışma sonucunda elektrokimyasal yöntemlerin enzim kinetiği çalışmalarında alternatif bir yöntem olarak kullanabileceği ve belirli ve sınırlı sayıda tirozinaz inhibitörleri ile yapılan çalışmaların geliştirilmesine katkı sağlayabileceği ileri sürülmüştür. Yapılan çalışmada hesperidin inhibitörünün daha ileri kinetik çalışmalar ile kinetik mekanizmasının aydınlatılmasına yönelik çalışmalara gereksinim bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Melanin, the main pigment responsible for skin, hair, and eye pigmentation in humans, is produced by melanocytes through melanogenesis. Tyrosinase is a multifunctional, copper-containing metalloenzyme with two nuclei of copper ions, which plays a role as the rate-limiting enzyme in melanin synthesis. Tyrosinase is the primary cause of unwanted browning in fruits and vegetables, as well as diseases resulting from excessive melanin production. Therefore, it is important to control enzyme activity with tyrosinase inhibitors. This study aimed to determine the kinetic and analytical parameters, such as IC50 and Ki, of hesperidin, a tyrosinase inhibitor. The CP/MWCNT/Tyr/Nafion biosensor has been designed for experimental studies. Experiments were performed using electrochemical methods, specifically cyclic voltammetry and differential pulse voltammetry. Electrochemical measurements were performed in 50 mM pH 7.0 phosphate buffer at 0V-(-0.8V) cathodic direction. The experiments revealed that the Km of the tyrosinase enzyme for the epinephrine substrate was 123 µM, and the IC50 and Ki values for hesperidin were 59 µM and 25.1 µM, respectively. The inhibitor hesperidin has been found to exhibit non-competitive inhibitory effects on tyrosinase. The detection range of hesperidin was found to be 2 µM-100 µM, and its reproducibility was 4.1%. This study suggests that electrochemical methods can be used as an alternative approach in enzyme kinetics studies and can contribute to the improvement of studies conducted with a specific and limited number of tyrosinase inhibitors. The study conducted indicates that further kinetic studies are needed to elucidate the kinetic mechanism of the hesperidin inhibitor.