Cross population evaluation of deep learning models for diabetic retinopathy
Diyabetik retinopatide derin öğrenme modellerinin popülasyonlar arası değerlendirilmesi
  1. Tez No: 1016625
  2. Yazar: CEREN DURMAZ ENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALPER SELVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Mühendislik Bilimleri, Eye Diseases, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetik retinopati, Diabetic retinopathy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Teknolojiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyomedikal Teknolojiler Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, fundus fotoğraflarından refer edilebilir diyabetik retinopati (DR) saptanması için geliştirilen yapay zeka tabanlı bir sistemin genellenebilirliğini küresel ve yerel Türk veri setleri arasında değerlendirmiştir. Derin öğrenme tabanlı tarama çerçevesi, DDR, IDRiD ve Messidor veri setlerinin alt kümeleri ile birlikte Türkiye'de üçüncü basamak bir merkezden elde edilen yerel bir veri seti kullanılarak eğitilmiştir. Görüntüler, üç oftalmolog tarafından bağımsız olarak refer edilebilir veya refer edilemez DR olarak etiketlenmiştir. Beş omurga mimarisi—EfficientNet-B0, EfficientNet-V2, ResNet50, Swin V2 CR Small ve ConvNeXt-V2-Tiny—üç deneysel düzende değerlendirilmiştir: Küresel Eğitim–Küresel Test, Küresel Eğitim–Yerel Test ve Karma Eğitim–Karma Test. Küresel Eğitim–Küresel Test düzeninde, Swin V2 CR Small en yüksek tarama performansını (doğruluk 0,938; ROC–AUC = 0,985) göstermiş, onu ConvNeXt-V2-Tiny (ROC–AUC = 0,973) yakından takip etmiştir; EfficientNet-B0 ise en düşük duyarlılığı (0,673) sergilemiştir. Alan kaymasının bulunduğu Küresel Eğitim–Yerel Test düzeninde tüm modellerin performansı düşmüş; ancak ConvNeXt-V2-Tiny yüksek duyarlılığını (0,940) ve güçlü ayırt ediciliğini (ROC–AUC = 0,913) koruyarak üstün genellenebilirlik göstermiştir. Buna karşılık Swin V2 CR Small daha dengeli ancak azalmış bir performans sergilemiş, ResNet50 ve EfficientNet-V2 ise orta düzey sonuçlar elde etmiştir. Karma Eğitim–Karma Test düzeninde ConvNeXt-V2-Tiny en uygun tarama profilini (duyarlılık 0,939; ROC–AUC = 0,875) sürdürürken, Swin V2 CR Small yüksek özgüllüğü düşük duyarlılık (0,612) pahasına sağlamıştır. Genel olarak bu bulgular, DR tarama performansının mimariye güçlü biçimde bağlı olduğunu ve ConvNeXt-V2-Tiny'nin alan kayması koşullarında klinik olarak uygun bir profil sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study evaluated the generalizability of an artificial intelligence–based system for the detection of referable diabetic retinopathy (DR) from fundus photographs across global and local Turkish datasets. A deep learning–based screening framework was trained using subsets of the DDR, IDRiD, and Messidor datasets together with a locally acquired dataset from a tertiary center in Turkey. Images were independently labeled as referable or non-referable DR by three ophthalmologists. Five backbone architectures—EfficientNet-B0, EfficientNet-V2, ResNet50, Swin V2 CR Small, and ConvNeXt-V2-Tiny—were evaluated under three experimental settings: Global Train–Global Test, Global Train–Local Test, and Mixed Train–Mixed Test. Under the Global Train–Global Test setting, Swin V2 CR Small achieved the highest screening performance (accuracy 0.938; ROC–AUC = 0.985), followed closely by ConvNeXt-V2-Tiny (ROC–AUC = 0.973), while EfficientNet-B0 demonstrated the lowest sensitivity (0.673). When evaluated under domain shift in the Global Train–Local Test setting, performance declined across all models; however, ConvNeXt-V2-Tiny exhibited superior generalizability by preserving high sensitivity (0.940) and strong discriminative ability (ROC–AUC = 0.913). In contrast, Swin V2 CR Small showed a more balanced but reduced performance, and ResNet50 and EfficientNet-V2 achieved moderate results. In the Mixed Train–Mixed Test setting, ConvNeXt-V2-Tiny maintained the most favorable screening profile (sensitivity 0.939; ROC–AUC = 0.875), whereas Swin V2 CR Small achieved high specificity at the expense of sensitivity (0.612). Overall, these findings demonstrate that DR screening performance is strongly architecture-dependent and suggest that ConvNeXt-V2-Tiny provides a clinically suitable profile under domain shift conditions.