In-plant milk-run system design using ERP data
Fabrika içi milk-run sisteminin ERP verileri kullanılarak tasarımı
- Tez No: 1016626
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN KILINÇCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Milk-run, kapasiteli araç rotalama problemi, evrimsel ayrık ateşböceği algoritması, fabrika içi lojistik, planlama penceresi optimizasyonu, metasezgisel, permütasyon tabanlı optimizasyon, yalın üretim, malzeme dağıtım sistemi, Ara depo, Entegre lojistik modeli, Fiziksel dağıtım, Malzeme akış planlaması, Malzeme ihtiyaç planlama sistemi, Malzeme ihtiyaç planlaması, Malzeme planlaması, Optimum dağıtım, Tedarik optimizasyonu, Milk-run, capacitated vehicle routing problem, evolutionary discrete firefly algorithm, in-plant logistics, planning window optimisation, metaheuristic, permutation-based optimisation, lean manufacturing, material distribution system, Buffer store, Integrated logistics model, Physical distribution, Material flow planning, Material requirement planning system, Material requirement planning, Material planning, Optimum distribution, Supply optimization
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Gezgin Satıcı Problemi için geliştirilen Evrimsel Ayrık Ateşböceği Algoritması'nı (EDFA), fabrika içi milk-run rotalama problemine, literatürde benzer bir uygulamasına rastlanmayan bir biçimde uyarlamaktadır; problem Kapasiteli Araç Rotalama Problemi (CVRP) olarak modellenmiştir. Sıra-önce bölme-sonra paradigması altında bir Kapasite Tabanlı Rota Bölme Yöntemi entegre edilmiştir. Amaç fonksiyonu yakıt, operatör işçilik ve araç tahsis maliyetlerini kapsayan toplam operasyonel maliyeti minimise etmektedir. Tüm deneyler SAP ERP sisteminden alınan gerçek talep verilerine dayanmaktadır. İki, dört ve sekiz saat olmak üzere üç planlama penceresi, 63 aktif üretim gününe ait 317 rotalama senaryosu üzerinde değerlendirilmiş ve sonuçlar eşleştirilmiş üçlüler olarak raporlanmıştır. 63 günün 61'inde planlama penceresinin uzatılması toplam maliyeti azaltmakta veya değiştirmemektedir; istisna oluşturan iki gün (Day-39 ve Day-44) slot sınırlarındaki rota geometrisi etkileriyle açıklanmaktadır. Bonferroni düzeltmeli üç ikili paired t-testi istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar vermiş ve etki büyüklükleri orta-büyük aralığında bulunmuştur; günlük ortalama maliyet azalmaları iki saatten dört saate 107,92 TL, dört saatten sekiz saate 125,33 TL ve iki saatten sekiz saate 233,25 TL olarak ölçülmüştür. TSPLIB doğrulaması algoritmanın kaynak çalışmayla uyumunu ve onun belgelenmiş sınırlılıklarını yansıttığını göstermiştir. Çalışma, fabrika içi lojistikte uygun planlama penceresi seçimi için bir karar destek aracı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research adapts the Evolutionary Discrete Firefly Algorithm (EDFA), originally developed for the Travelling Salesman Problem, to the in-plant milk-run Capacitated Vehicle Routing Problem (CVRP). A capacity-based route-splitting method under the order-first split-second paradigm partitions large tour permutations into feasible vehicle routes. The objective function minimises total operational cost, covering fuel, operator labour, and vehicle deployment. All experiments use real demands extracted from an SAP ERP system. Three planning windows (two-, four-, and eight-hour) were evaluated across 317 routing scenarios on 63 active production days, each solved with 30 independent trials and reported as a matched triplet. On 61 of the 63 days, extending the planning window from two to four and from four to eight hours either reduces or leaves unchanged the total operational cost; the two exceptions (Day-39 and Day-44) reflect slot-boundary effects discussed in Section 4.9.1.1. Three Bonferroni-corrected paired t-tests on the matched daily costs returned statistically significant results with effect sizes consistently in the medium-to-large range; mean cost reductions were 107.92 TL per day from two to four hours, 125.33 TL from four to eight hours, and 233.25 TL from two to eight hours. Validation on TSPLIB benchmarks showed that the implemented EDFA reproduces Jati and Suyanto's (2011) behaviour on small instances and reflects its documented limitations on larger instances. The study provides a practical decision-support tool for selecting the most suitable in-plant milk-run planning window.