XIII. yüzyılda Bizans İmparatorluğu'nun Macaristan Krallığı üzerindeki kültürel ve politik etkileri
The cultural and political impacts of the Byzantine Empire on the Kingdom of Hungary in the XIIIth century
- Tez No: 1016654
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ARİF KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Bizans Dönemi, Bizans İmparatorluğu, Macar tarihi, Macaristan, Macarlar, Byzantine Period, Byzantine Empire, Hungarian history, Hungary, Hungarians
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
XIII. yüzyıl, Bizans İmparatorluğu ile Macaristan Krallığı arasındaki münasebetlerin Balkanlar ve Orta Avrupa'daki siyasi değişimlerle birlikte yeni bir yoğunluk kazandığı dönemdir. 1204'te Konstantinopolis'in Latinlerin eline geçmesi, Bizans dünyasında İznik, Epir ve Trabzon merkezli aynı ideoloji etmeni taşıyan farklı iktidar yapılarının ortaya çıkmasına yol açmış, Macaristan Krallığı'da Balkan siyasetinde ağırlığı artan güçlerden biri hâline gelmiştir. Árpád hanedanı, Papalık, Latin İmparatorluğu, Bulgaristan, Sırbistan ve Bizans ardıllarıyla yürüttüğü ilişkiler içinde Latin Hristiyan krallık kimliğini korumuş, Bizans siyasi çevreleriyle bağlarını sürdürmüştür. Bu dönemde Bizans etkisi Macaristan üzerinde diplomatik nüfuz, hanedan evlilikleri, saray kültürü, mezhep rekabeti, sınır idaresi, belge geleneği ve tarih yazımı üzerinden izlenebilen seçici bir etkileşim alanı oluşturmuştur. Belgrad, Sirmium, Dalmaçya, Transilvanya, Mačva ve güney sınır hatları askeri güvenlik, piskoposluk yapıları, Katolik-Ortodoks ilişkileri, yerel topluluklar ve kraliyet otoritesi bakımından belirleyici bölgeler arasında yer almıştır. Bizans İmparatorluğu ve Macaristan Krallığı yönetim ve hukuk alanındaki idari meselelere benzer yaklaşım fakat farklı kurumsal gelenekler içerisinde yön vermiştir. Bizans kaynaklarında Macarlar, imparatorluğun Balkan siyasetinde dikkate alınan askeri ve diplomatik bir güç olarak yer alırken, Macar kroniklerinde Bizans çevresi köken, fetih, krallık soyu ve hükümdarlık tasviriyle bağlantılı bir biçimde işlenmiştir. Bu çerçevede XIII. yüzyıl Bizans-Macar ilişkileri diplomasi, mezhep, sınır idaresi, hanedanlık siyaseti, hukuki uygulama ve kronik dili içinde şekillenen karşılıklı bir tarih süreci olarak ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
The XIIIth century was a period in which relations between the Byzantine Empire and the Kingdom of Hungary acquired a new intensity in connection with the political transformations taking place in the Balkans and Central Europe. The capture of Constantinople by the Latins in 1204 led to the emergence of distinct power structures centred on Nicaea, Epirus and Trebizond, each carrying claims rooted in a shared Byzantine imperial ideology, while the Kingdom of Hungary became one of the powers whose weight in Balkan politics increased. Through its relations with the Árpád dynasty, the Papacy, the Latin Empire, Bulgaria, Serbia and the Byzantine successor states, Hungary preserved its identity as a Latin Christian kingdom while maintaining ties with Byzantine political circles. In this period, Byzantine influence over Hungary formed a selective field of interaction that can be traced through diplomatic influence, dynastic marriages, court culture, confessional rivalry, frontier administration, documentary tradition and historiography. Belgrade, Sirmium, Dalmatia, Transylvania, Mačva and the southern frontier zones were among the decisive regions in terms of military security, episcopal structures, Catholic-Orthodox relations, local communities and royal authority. In the fields of administration and law, the Byzantine Empire and the Kingdom of Hungary addressed comparable administrative issues through different institutional traditions. In Byzantine sources, the Hungarians appear as a military and diplomatic power taken into account in the empire's Balkan policy, while in Hungarian chronicles the Byzantine sphere is treated in connection with origins, conquest, royal lineage and representations of rulership. Within this framework, XIIIth century Byzantine-Hungarian relations are examined as a reciprocal historical process shaped by diplomacy, confession, frontier administration, dynastic politics, legal practice and the language of chronicle writing.