Mâtürîdîlere göre Allah'ın kelâmı
The word of God according to the Maturidis
  1. Tez No: 1016655
  2. Yazar: HARUN KILIÇASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEMEL YEŞİLYURT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kelâm, Kelâmullah, Kelâm-ı Nefsî, Kelâm-ı Lafzî, Mâtürîdî, Mâtürîdîlik, Kalâm, Kalâmullah, Kalâm Nefsi, Kalâm Lafzi, Mâtürîdî, Mâtürîdîsm
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, İslâm düşünce tarihinde Allah'ın sıfatları etrafında şekillenen en önemli tartışma alanlarından biri olan kelâmullah meselesini Mâtürîdî kelâm geleneği çerçevesinde incelemektedir. Kur'ân'ın mahiyeti, ilâhî hitabın ontolojik niteliği ve vahyin insanla ilişkisi gibi temel meselelerle doğrudan bağlantılı olan kelâm sıfatı, erken dönemden itibaren Ehl-i hadis, Mu'tezile ve Eş'ariyye başta olmak üzere çeşitli ekoller arasında yoğun tartışmalara konu olmuş, bu tartışmalar yalnızca teolojik düzlemde kalmayarak siyasî ve toplumsal alanlarda da derin etkiler meydana getirmiştir. Araştırmada, İmam Mâtürîdî'nin eserleri merkeze alınarak Mâtürîdî geleneğin Allah'ın kelâm sıfatına dair yaklaşımı tarihsel ve sistematik bir perspektifle ele alınmış, konu klasik kaynaklar ve ilgili literatür ışığında karşılaştırmalı bir yöntemle değerlendirilmiştir. Bu çerçevede kelâm-ı nefsî, kelâm-ı lafzî ve halku'l-Kur'ân gibi meseleler, farklı mezheplerin yaklaşımlarıyla birlikte incelenmiş; Mâtürîdîlerin söz konusu problemlere getirdiği çözüm önerilerinin teorik temelleri ortaya konulmuştur. İnceleme neticesinde Mâtürîdîlerin Allah'ın kelâm sıfatını zâtıyla kâim, ezelî ve hakiki bir sıfat olarak kabul ettikleri, ilâhî kelâmın özünü harf, ses ve lafızlardan bağımsız şekilde açıklarken Kur'ân'ın insanlara ulaştığı lafzî formu bu ezelî hakikatin tezahürü olarak değerlendirdikleri görülmüştür. Böylece Mâtürîdîler, bir taraftan Mu'tezile'nin Kur'ân'ın mahlûk olduğu yönündeki yaklaşımını, diğer taraftan harf ve sesleri de ezelî kabul eden anlayışları eleştirerek ilâhî kelâmın ezeliyetini koruyan ve vahyin tarih içerisindeki tezahürünü açıklayan tutarlı bir kelâm teorisi geliştirmişlerdir. Bu yaklaşım, Mâtürîdî düşüncenin akıl ile nakli uzlaştıran metodolojik karakterini yansıtmasının yanı sıra Allah'ın aşkınlığını muhafaza eden ve vahyin mahiyetini açıklayan sistematik bir teolojik çerçeve ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the issue of kalāmullāh (the Divine Speech), one of the most significant subjects of debate surrounding the divine attributes in Islamic thought, within the framework of the Māturīdī theological tradition. Closely related to fundamental questions such as the nature of the Qur'an, the ontological status of divine discourse, and the relationship between revelation and humanity, the attribute of speech became a central topic of discussion among various theological schools, particularly the Ahl al-Ḥadīth, the Muʿtazila, and the Ashʿariyya. These debates extended beyond the theological sphere and produced profound political and social consequences throughout Islamic intellectual history. Drawing primarily upon the works of Imām al-Māturīdī, this study investigates the Māturīdī understanding of the divine attribute of speech from both historical and systematic perspectives and evaluates it through a comparative analysis of classical sources and relevant scholarly literature. In this context, issues such as kalām nafsī (internal speech), kalām lafẓī (verbal speech), and khalq al-Qurʾān (the createdness of the Qur'an) are examined alongside the views of other theological traditions, with particular attention given to the theoretical foundations of the solutions proposed by Māturīdī theologians. The study demonstrates that the Māturīdīs regarded the divine attribute of speech as an eternal and real attribute subsisting in the divine essence. While maintaining that the true nature of divine speech transcends letters, sounds, and linguistic expressions, they understood the verbal form through which the Qur'an was conveyed to humanity as a manifestation of that eternal reality. In doing so, the Māturīdīs developed a coherent theological theory that rejected both the Muʿtazilite doctrine of the created Qur'an and approaches that considered letters and sounds themselves to be eternal. Their position preserved the eternity of divine speech while simultaneously accounting for the historical manifestation of revelation. Consequently, this study concludes that the Māturīdī approach reflects a methodological framework that harmonizes reason and revelation, safeguards divine transcendence, and offers a systematic theological explanation of the nature of revelation and divine communication.