Evli bireylerde duygu düzenleme becerisi ile yılmazlık arasındaki ilişkide manevi iyi oluşun aracı rolü
The mediating role of spiritual well-being in the relationship between emotion regulation skills and resilience among married ındividuals
- Tez No: 1016667
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NUR AKBULUT KILIÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygu düzenleme, Emotion regulation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu araştırmanın amacı, duygu düzenleme becerisi, manevi iyi oluş ve aile yılmazlığı arasındaki ilişkilerin incelenmesi ve manevi iyi oluşun duygu düzenleme becerisi ile aile yılmazlığı arasındaki ilişkide aracılık rolünün belirlenmesidir. Araştırma ilişkisel tarama modeline dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 398 yetişkin birey oluşturmaktadır. Katılımcıların 293'ü kadın (%73,6), 105'i erkek (%26,4) bireylerden oluşmaktadır. Veriler Duygu Düzenleme Ölçeği, Manevi İyi Oluş Ölçeği ve Aile Yılmazlığı Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, korelasyon analizi, grup karşılaştırmaları ve aracılık analizi kullanılmıştır. Araştırma bulguları duygu düzenleme becerisi ile manevi iyi oluş arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte manevi iyi oluş ile aile yılmazlığı arasında da anlamlı ve pozitif bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca duygu düzenleme becerisinin aile yılmazlığını anlamlı biçimde yordadığı belirlenmiştir. Yapılan aracılık analizi sonucunda manevi iyi oluşun duygu düzenleme becerisi ile aile yılmazlığı arasındaki ilişkide kısmi aracılık rolü üstlendiği görülmüştür. Demografik değişkenlere göre yapılan analizler incelendiğinde manevi iyi oluş düzeyinin cinsiyet, eğitim düzeyi ve çalışma durumuna göre anlamlı biçimde farklılaştığı belirlenmiştir. Bunun yanı sıra evlilik memnuniyeti, eş desteği ve aile içi çatışma sıklığına göre duygu düzenleme becerisi ve aile yılmazlığı düzeylerinde anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Ayrıca aile içi destek düzeyine göre aile yılmazlığı puanlarının anlamlı biçimde farklılaştığı görülmüştür. Sonuç olarak araştırma bulguları duygu düzenleme becerisi, manevi iyi oluş ve aile yılmazlığı arasındaki ilişkilerin anlaşılmasına katkı sağlamaktadır. Özellikle manevi iyi oluşun duygu düzenleme becerisi ile aile yılmazlığı arasındaki ilişkide önemli bir psikolojik mekanizma olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationships among emotion regulation, spiritual well-being, and family resilience, and to investigate the mediating role of spiritual well-being in the relationship between emotion regulation and family resilience. The study was conducted using a relational survey model. The sample consisted of 398 adult participants, including 293 women (73.6%) and 105 men (26.4%). Data were collected using the Emotion Regulation Scale, the Spiritual Well-Being Scale, and the Family Resilience Scale. Descriptive statistics, correlation analysis, group comparisons, and mediation analysis were used to analyze the data. The findings revealed a significant and positive relationship between emotion regulation and spiritual well-being. A significant and positive relationship was also found between spiritual well-being and family resilience. In addition, emotion regulation significantly predicted family resilience. The mediation analysis indicated that spiritual well-being plays a partial mediating role in the relationship between emotion regulation and family resilience. Analyses conducted according to demographic variables showed that spiritual well-being significantly differed in terms of gender, education level, and employment status. Furthermore, emotion regulation and family resilience levels differed significantly according to marital satisfaction, spousal support, and frequency of family conflict. In addition, family resilience scores significantly differed according to the level of perceived family support. Overall, the findings contribute to understanding the relationships among emotion regulation, spiritual well-being, and family resilience, highlighting the role of spiritual well-being as an important psychological mechanism in this relationship.