Ömer Zaimoğlu'nun çalışmalarından çağdaş uygulamalara (Antalya örneği)
From Ömer Zaimoğlu`s works to contemporary applications (Antalya example)
- Tez No: 1016795
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜLBİYE SEVGİLİ POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş Dokuma, Halı, Kilim, Şiğ (Çiğ, Kamış) Dokuma, Ömer Zaimoğlu, Tapestry, Contemporary Weaving, Carpet, Kilim, Şiğ (Reed Mat Weaving), Ömer Zaimoğlu, Tapestry
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halı, Kilim ve Eski Kumaş Desenleri Ana Sanat Dalı
Özet
Dokuma; tarih öncesi dönemlerden itibaren insanın barınma, korunma ve örtünme gibi temel gereksinimlerini karşılayan; zaman içerisinde geçirdiği gelişim süreciyle birlikte sanatsal bir ifade biçimine dönüşen önemli bir kültürel üretim alanıdır. Süreç içerisinde çeşitlenerek kilim, halı, şiğ (çiğ, kamış) ve tapestry (dokuma resim, goblen) gibi geleneksel dokuma türlerinin oluşmasını sağlamış; bu dokumalar teknik, renk ve motif özellikleri aracılığıyla toplumların kültürel kimliklerini kuşaklar boyunca aktaran önemli unsurlar hâline gelmiştir. Bu doğrultuda, dünyanın en eski halısı olarak kabul edilen Pazırık Halısı, geçmiş medeniyetlerin dokuma sanatındaki teknik ve estetik gelişmişliğini göstermesi bakımından önemli bir örnek oluşturmaktadır. Kilim, halı, şiğ ve tapestry dokuma sanatının kökenleri, teknik ve sanatsal özellikleri, dokuma merkezleri ve kullanım alanları üzerine yapılan araştırmalar sonucunda; kilim ve halı dokumacılığının Orta Asya kültürüne, şiğ dokumanın Orta Asya Kazak kültürüne ve tapestry dokumanın ise Antik Mısır kültürüne kadar uzanan tarihsel bir geçmişe sahip olduğu görülmektedir. Bu çalışmada, söz konusu dokuma türlerinin tarihsel süreçleri ve güncel gelişimleri incelenerek geçmişten günümüze çağdaş dokuma sanatı ve bu alanda üretim gerçekleştiren sanatçılar ele alınmıştır. Araştırma kapsamında, akademisyen sanatçı Ömer Zaimoğlu'nun sanat anlayışı ile eserleri değerlendirilmiş; ayrıca sanatçının çalışmalarındaki teknik ve biçimsel özelliklerden hareketle, geleneksel yöntemlerin çağdaş dokuma pratiği içerisinde yeniden yorumlanmasına yönelik özgün uygulamalara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Weaving is an important field of cultural production that has fulfilled fundamental human needs such as shelter, protection, and clothing since prehistoric times; over the course of its historical development, it evolved into a form of artistic expression. As weaving diversified over time, it gave rise to traditional textile forms such as kilims, carpets, şiğ (reed mats), and tapestries, each of which has served as an important vehicle for transmitting the cultural identities of societies across generations through their distinctive techniques, colors, and motifs. In this context, the Pazyryk Carpet, widely recognized as the world's oldest surviving carpet, represents a significant example of the technical and aesthetic sophistication achieved in the weaving traditions of ancient civilizations. Research on the origins, technical and artistic characteristics, weaving centers, and areas of use of kilims, carpets, şiğ, and tapestries indicates that kilim and carpet weaving originated in the cultural traditions of Central Asia, şiğ weaving in the Kazakh culture of Central Asia, and tapestry weaving in Ancient Egypt. This study examines the historical development and contemporary evolution of these weaving traditions, with particular emphasis on contemporary weaving art and the artists working in this field. As part of this research, the artistic approach and works of academic artist Ömer Zaimoğlu are examined; furthermore, drawing upon the technical and formal characteristics of the artist's works, the study presents original artistic applications that reinterpret traditional weaving methods within contemporary weaving practice.