Amigurumi sanatına halk bilimsel bir yaklaşım
A folkloric approach to the art of amigurumi
  1. Tez No: 1016794
  2. Yazar: ŞENGÜL PEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ZİYA SÜMBÜLLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Amigurumi, halk bilimi, el sanatları, kültürel aktarım, maddi kültür, Amigurumi, folklore, handicrafts, cultural, transmission, material, cultur
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma amigurumi sanatını halk bilimsel bir perspektiften ele alarak, üretim sürecinin kültürel, sosyal ve bireysel boyutlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Amigurumi kökeni Japonya'ya dayanan ve günümüzde farklı kültürel bağlamlarla etkileşime giren bir el sanatıdır. Araştırma, saha çalışması, uygulamalı üretim süreci ve görsel materyal analizi yöntemlerini bir arada kullanarak amigurumi pratiğinin çok boyutlu bir değerlendirmesini sunmaktadır. Çalışmada amigurumi üretimiyle aktif olarak ilgilenen 27 katılımcının deneyimleri ve bu sanata yükledikleri anlamlar incelenmiş; değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları amiguruminin yalnızca estetik bir el sanatı olmadığını, aynı zamanda kültürel aktarım, duygusal ifade ve sosyal etkileşim aracı olarak işlev gördüğünü göstermektedir. Katılımcı deneyimi ve uygulamalı üretim süreci, amiguruminin bireyler ve topluluklar üzerindeki anlamını ortaya koyarken, görsel materyal albümü çalışmanın somut ve deneyimsel boyutunu güçlendirmiştir. Bu çalışma, çağdaş el sanatlarının halk bilimi bağlamında değerlendirilmesine katkı sağlamayı ve kültürel üretimlerin öneminin daha geniş bir perspektifle anlaşılmasına ışık tutmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the art of amigurumi from a folkloric perspective, aiming to reveal the cultural, social, and individual dimensions of its production process. Originating in Japan, amigurumi has gained global recognition and interacts with diverse cultural contexts. The research employs a combination of literatüre review, semi-structured interviews, applied production processes, and visual material analysis to provide a comprehensive evaluation of amigurumi practices. Experiences and perspectives of 27 participants actively engaged in amigurumi production were analyzed thematically using content analysis. The findings indicate that amigurumi serves not only as an aesthetic handicraft but also as a medium for cultural transmission emotional expression and social interaction. Participants experiences and the applied production process highlight the significance of amigurumi for individuals and communities while the visual material album reinforces the tangible and experiential dimensions of the study. This research aims to contribute to the understanding of contemporary handicrafts within the framework of folkloric studies and to emphasize the broader cultural importance of creative practices.