Aydın Arkeoloji Müzesi Helenistik, Roma ve Geç Roma-Bizans dönemi pişmiş toprak kandilleri
Aydin Archaeology Museum Hellenistic, Roman and Late Roman-Byzantine period terracotta lamps
- Tez No: 1016818
- Danışmanlar: PROF. DR. ZERRİN AYDIN TAVUKÇU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Aydın Müzesi, Bizans Dönemi, Geç Roma, Helenistik Dönem, Kandiller, Pişmiş toprak, Roma Dönemi, Aydın Museum, Byzantine Period, Late Rome, Hellenistic Period, Lamps, Terracotta, Roman Period
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
Özet
Günümüz Batı Anadolu Bölgesi'nde yer alan Aydın ili, konumu dolayısıyla antik çağdan itibaren kesintisiz yerleşim gören ve çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış kentleri içerisinde barındırmaktadır. Sınırları içerisinde çok sayıda antik kentin yer alması, Aydın Arkeoloji Müzesi'ne oldukça fazla sayıda eserin gelmesine olanak sağlamıştır. İnsanoğlunun temel fizyolojik ihtiyaçlarından biri olan aydınlanma, mum, meşale ve kandil gibi çeşitli araç ve gereçler ile sağlanmıştıır. Bunlardan en önemlisi küçük ve taşınabilir özelliğe sahip olmaları nedeniyle taş, pişmiş toprak, metal, cam gibi farklı malzemelerle yapılabilen kandillerdir. Müzeye satın alma, müsadere ve hibe yoluyla kazandırılmış olan toplam 735 adet pişmiş toprak kandil, tez kapsamında değerlendirilmiştir. Tümü envanterlik olarak kaydedilmiş olan kandiller, tip olarak gruplandırılmış, literatüre geçmiş olan örnekler ile aralarındaki benzerlik ve farklılıklar dikkate alınarak dönemsel gelişim ve değişimlerine göre tarihlendirilmiştir. Çalışma, en erken Helenistik Dönem'e ait kandiller ile başlamakta ve Geç Roma-Bizans Dönemi eserleri ile sonlanmaktadır. Yapılan çalışmaların ardından eserlerden, 116'sının Helenistik Dönem'e, 213 tanesinin Roma Dönemi'ne ve 406 eserin ise Geç Roma-Bizans Dönemi'ne ait olduğu anlaşılmıştır. Yoğunluğun ve çalışmanın büyük kısmının Geç Roma-Bizans Dönemi'ne ait olan eserleri kapsadığı tespit edilmiştir. Aydın ilinin konumu dolayısıyla, dönemsel olarak ayrılan bu eserlerin içerisinde neredeyse tüm kandil formlarından bulunmaktadır. Kandillerin tümü dönemsel ve üretim şekline göre ayrılmış, grafik, çizim ve oluşturulan levhalarla görsel açıdan da desteklenmiş olan bu çalışmada, ileride yapılacak olan çalışmaların da doğrulayacağı hipotezler ve sonuçlar ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The province of Aydın, located in today's Western Anatolia Region, has been continuously inhabited since ancient times due to its location and contains cities that have been home to various civilizations. The presence of numerous ancient cities within its borders has enabled a large number of artifacts to be brought to the Aydın Archaeology Museum. Lighting, one of humanity's basic physiological needs, was provided by various tools and equipment such as candles, torches, and lamps. The most important of these were lamps, which could be made of different materials such as stone, terracotta, metal, and glass, due to their small size and portability. A total of 735 terracotta lamps acquired by the museum through purchase, confiscation, and donation were evaluated within the scope of this thesis. All lamps recorded in the inventory have been grouped by type and dated according to their period of development and change, taking into account their similarities and differences with examples documented in the literature. The study begins with lamps dating back to the earliest Hellenistic Period and ends with works from the Late Roman-Byzantine Period. Following the studies, it was determined that 116 of the works belong to the Hellenistic Period, 213 to the Roman Period, and 406 to the Late Roman-Byzantine Period. It was found that the majority of the works belong to the Late Roman-Byzantine Period. Due to the location of the province of Aydın, almost all types of lamps are found among these artifacts, which are separated by period. In this study, in which all lamps are separated according to period and production method and visually supported by graphics, drawings, and panels, hypotheses and conclusions have been put forward that will be confirmed by future studies.