İngiltere'nin Kuzey Kafkasya siyaseti (1834-1859)
Britain's North Caucasus politics (1834-1859)
- Tez No: 1016820
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TANRIVERDİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Askeri tarih, Military history
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 1834-1864 yılları arasında İngiltere'nin Kuzey Kafkasya politikasını, bölgesel ve küresel faktörlerin ekseninde incelemektedir. İngiliz politikası, sadece Kırım Savaşı'na odaklı bir perspektifle değil aynı zamanda münferit figürlerin bireysel girişimleri de dahil edilerek kapsamlı bir çevreleme stratejisi ile ele alınmıştır. Araştırmanın temel problematiği İngiliz dış politikasının sahadaki temsilcilerinin aktif müdahale beklentisi ile Londra'daki politika merkezinin öncelikleri arasındaki çatışmadır. Çalışma kapsamında İngiltere'nin Kafkasya'ya yönelik tutumu; bölgeyi tahayyül etme, diplomatik olarak nüfuz etme, yerel unsurları araçsallaştırma ve stratejik olarak geri plana atma aşamaları üzerinden sınıflandırılmıştır. Bu süreçte mülki ve askeri temsilcilerin Kafkasya algısı ile sahadaki gerçeklik arasındaki makasın nasıl açıldığı analiz edilmektedir. Araştırma temelde Londra'daki The National Archive fonlarına, İngiliz parlamento tutanaklarına ve seyahatnamelere dayanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines Great Britain's North Caucasus policy between 1834 and 1864 within the axis of regional and global factors. British policy is addressed through a comprehensive containment strategy, incorporating not only a perspective focused on the Crimean War but also the individual initiatives of specific figures. The primary problematic of the research is the conflict between the expectation of active intervention by the representatives of British foreign policy in the field and the priorities of the policy-making center in London. Within the scope of the study, Britain's attitude towards the Caucasus is classified through the stages of imagining the region, diplomatic penetration, instrumentalization of local elements, and strategic marginalization. In this process, the analysis focuses on how the gap widened between the perception of the Caucasus held by civil and military representatives and the reality on the ground. The research is primarily based on The National Archive (TNA) funds in London, British parliamentary records, and travelogues.