Kavşak tasarımında trafik simülasyonu uygulamaları: Manisa ili Eczacı Cemil ÇÖLLÜ Kavşağı örneği
Traffic simulation applications in intersection design: the case of Manisa province Eczacı Cemil ÇÖLLÜ Kavşağı
- Tez No: 1016844
- Danışmanlar: DR. TÜLİN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mikrosimülasyon yöntemi, Şehiriçi ulaşım, Microsimulation method, Urban transport
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ulaştırma Bilim Dalı
Özet
Karayollarındaki sinyalize kavşaklarda meydana gelen zaman kayıpları, yakıt tüketimleri, egzoz emisyonları ve gürültü kirlilikleri; psikolojik, ekonomik ve çevresel birçok probleme sebep olabilmektedir. Bu problemlerin çözümünde birincil sorumluluk, kentsel ulaşım altyapısını planlayan ve işleten mahalli idarelere düşmektedir. Söz konusu sorunların gerçek ortama müdahale edilmeksizin bilimsel yöntemlerle tespit edilip giderilebilmesi ihtiyacı, trafik simülasyonu teknolojilerine olan ilgiyi dünya genelinde önemli ölçüde artırmıştır. Bu çalışma, Manisa ili Eczacı Cemil Çöllü Kavşağı'nda gözlemlenen trafik darboğazı problemlerine PTV VISSIM mikro-simülasyon yazılımı aracılığıyla çözüm üretmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda mahalli idarelere, altyapı yatırımı gerçekleştirilmeden önce alternatif tasarım senaryolarını sanal ortamda test etme ve kanıta dayalı karar alma imkânı sunulmaktadır. Metodoloji kapsamında öncelikle sahadan alınan verilerle mevcut durum (2025) modellenmiş ve lineer regresyon yöntemiyle 2044 yılına ait bölgesel trafik büyüme trendi hesaplanarak sisteme yansıtılmıştır. PTV VISSIM ortamında toplam beş senaryo test edilmiştir. Kavşak darboğazını kesin olarak ortadan kaldıran en başarılı sonuç, şerit ilaveleri, yönlendirme adası ve sinyalizasyon optimizasyonunun eş zamanlı uygulandığı Senaryo 5'te elde edilmiştir. 2044 yılı trafik projeksiyon değerlerine rağmen ortalama taşıt gecikmeleri 91,32 saniyeye düşürülmüş; mevcut duruma kıyasla kuyruk uzunlukları, yakıt tüketimi ve emisyon değerlerinde %44 ile %69 arasında iyileşme kaydedilmiştir. Bu bulgular, kentsel trafik sorunlarının uzun vadeli çözümünde sinyalizasyon optimizasyonunun geometrik kapasite artışıyla desteklenmesi gerektiğini bilimsel olarak ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Time losses, fuel consumption, exhaust emissions, and noise pollution occurring at signalized intersections on roadways can give rise to numerous psychological, economic, and environmental problems. The primary responsibility for addressing these issues lies with local authorities that plan and operate urban transportation infrastructure. The need to identify and resolve such problems through scientific methods without intervening in the real environment has substantially increased global interest in traffic simulation technologies. This study aims to develop solutions to the traffic bottleneck problems observed at the Eczacı Cemil Çöllü Intersection in Manisa province through PTV VISSIM micro-simulation software. In this regard, local authorities are provided with the opportunity to test alternative design scenarios in a virtual environment and make evidence-based decisions prior to committing to infrastructure investments. Within the scope of the methodology, the existing conditions (2025) were first modeled using field-collected data, and the regional traffic growth trend for the year 2044 calculated using linear regression and incorporated into the system. A total of five scenarios were tested within the PTV VISSIM environment. The most successful outcome, which definitively eliminated the intersection bottleneck, was achieved in Scenario 5, where lane additions, a channelization island, and signal timing optimization were applied simultaneously. Despite 2044 traffic projection values, average vehicle delays were reduced to 91.32 seconds, while improvements ranging from 44% to 69% were recorded in queue lengths, fuel consumption, and emission values compared to existing conditions. These findings scientifically demonstrate that signal timing optimization alone must be supported by geometric capacity enhancements.