Sosyal medyada retoriğin dini ve ahlaki değerler bağlamında ele alınması: Sertaç Güngör Youtube oyun videoları örneği
An examination of rhetoric on social media in the context of religious and moral values: A case study of Sertaç Güngör's Youtube gaming videos
- Tez No: 1016853
- Danışmanlar: DOÇ. DR. COŞKUN BABA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Din, Philosophy, Religion
- Anahtar Kelimeler: Felsefe, Kitle iletişim araçları, Klasik mantık, Mantık, Medya, Retorik analiz, Sosyal medya platformları, İkna, Philosophy, Mass media, Classical logic, Logic, Media, Rhetoric analysis, social mediaplatforms, Persuasion
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Antik Yunan'dan günümüze uzanan süreçte çeşitli disiplinlerde etkili bir ikna ve kanaat üretme biçimi olarak kullanılan, entimemlere dayalı olasılıklı bir akıl yürütme faaliyeti olan retoriği, mantık temelli bir iknan pratiği olarak çağdaş bir dijital mecra olan YouTube bağlamında incelemeyi amaçlamaktadır. Kullanıcıların ürettikleri videoları açık erişimle geniş kitlelere ulaştırabildiği YouTube, bu yönüyle kültürel, toplumsal ve iletişimsel etki alanı oluşturan önemli bir dijital platformdur. Özellikle eğlence odaklı içeriklerin yoğun biçimde tüketildiği bu ortamda, çocuk ve genç kullanıcılar arasında büyük ilgi gören oyun videoları dikkat çekici bir görünürlük kazanmıştır. Bu videolarda kullanılan dil, mizah, davranış kalıpları ve etkileşim biçimlerinin çoğu zaman eleştirel bir süzgeçten geçirilmeden benimsenmesi, söz konusu içeriklerin izleyicilerin algı, değerlendirme ve yorumlama çerçevelerini dolaylı biçimde etkileyebildiğini göstermektedir. Bu çerçevede çalışma, YouTube oyun videolarının retorik ilkeler doğrultusunda yapılandırılmış söylemler aracılığıyla izleyiciler üzerinde ikna edici ve yönlendirici bir etki üretme potansiyeline sahip olduğunu ileri sürmektedir. Araştırmanın temel amacı, oyun videolarında dinî ve ahlâkî yaşantıyı dolaylı biçimde etkileyebilecek söylem ve davranış biçimlerini ethos, pathos ve logos kavramları çerçevesinde analiz ederek izleyicilerde eleştirel bir farkındalık oluşturmaktır. Çalışmanın örneklemini, Sertaç Güngör'e ait @SertaçAbii YouTube kanalında yer alan seçili oyun videoları oluşturmaktadır. Bu videolarda yer alan söylem, mizah, davranış kalıpları ve etkileşim stratejileri nitel bir yöntem olan retorik analiz aracılığıyla incelenmiştir. Retorik analiz, bir mesajın ortaya çıktığı retorik durumu, amaçlarını ve bu amaçları destekleyen ikna stratejilerini çözümlemeyi hedefleyen böylece metinlerin ya da dijital içeriklerin anlam örgüsünü, ikna mantığını ve yönlendirici kapasitesini görünür kılan analitik bir yöntemdir. Bu bağlamda tez, YouTube oyun videolarını eğlence temelli içeriklerin yanı sıra değer, tutum ve kanaatlerin üretildiği çağdaş dijital retorik alanlar olarak ele almaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine rhetoric, understood as a form of probabilistic reasoning grounded in enthymematic structures and historically situated within the domain of logic as it operates within YouTube as a contemporary digital medium. YouTube constitutes a significant communicative environment in which user-generated content circulates widely and exerts substantial cultural and social influence. Within this environment, gaming videos, which are especially popular among children and young audiences, have become a prominent genre. The largely uncritical adoption of language, humor, and behavioral patterns in such videos suggests that the discourses embedded in gaming content may shape viewers' interpretive frameworks and behavioral orientations through implicit meaning-making processes rather than explicit instruction. From this perspective, the thesis argues that YouTube gaming videos function as rhetorically structured spaces in which persuasion is produced through everyday practices, emotional resonance, and shared value assumptions. The primary objective of the study is to analyze, in accordance with classical rhetorical principles (ethos, pathos, and logos), the forms of discourse and conduct in gaming videos that may indirectly influence religious and moral perception. The analysis aims not to prescribe normative judgments, but to provide a critical analytical framework that enables awareness of how value-laden meanings are rhetorically constructed and circulated in digital media contexts. The empirical sample consists of selected videos from the @SertaçAbii YouTube channel operated by Sertaç Güngör. These videos are examined using the rhetorical analysis method, which focuses on the rhetorical situation, persuasive aims, and strategies through which meaning and conviction are produced. This method allows for the systematic examination of both linguistic and non-linguistic elements including humor, tone, interactional patterns, and visual cues in order to reveal the persuasive architecture underlying digital media content. By situating YouTube gaming videos within the broader theoretical relationship between logic, rhetoric, and digital culture, this study demonstrates that such content should be understood not merely as entertainment, but as a contemporary site of value formation, practical reasoning, and moral orientation.