Yumurtacı japon bıldırcını karma yemlerine portakal kabuğu tozu ilavesinin performans, yumurta kalitesi, kuluçka özellikleri ile beside performans ve karkas kalitesi üzerine etkisi
Effects of orange peel powder addition to laying japanese quail (coturnix coturnix japonica) compound feed on performance, egg quality, hatchery characteristics, performance and carcase quality in fattening
  1. Tez No: 1016854
  2. Yazar: ÖMER ÇİMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMA YAMAN FIRINCIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Zooloji, Ziraat, Zoology, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bıldırcın, Yumurta kalitesi, Quail, Egg quality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvansal Üretim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, yumurtacı Japon bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) karma yemlerine farklı dozlarda portakal (citrus cinensis) kabuğu tozu ilavesinin yumurtacı bıldırcınlarda performans, yumurta iç ve dış kalitesi, kuluçka özellikleri ile beside performans, karkas kalitesi, göğüs etinde raf ömrünün belirlenmesi ile portakal kabuğu tozunun toplam fenolik içeriği ve antioksidant kapasitesinin belirlenmesi amacıyla bilimsel açıdan yürütülen ilk çalışmadır. Araştırma 2 aşamadan oluşmuştur. Karma yeme farklı seviyelerde (%0, %1, %2 ve %3) portakal kabuğu tozu ilavesinin 1. aşamada yumurtacı bıldırcınlar (4 muamele grubu, 5 tekerrür, her tekerrürde 6 dişi+2 erkek, toplam 160 bıldırcın) 8.-16. hafta arasında (56-112 günlük yaş) yumurtlama performansı, yumurta iç ve dış kalite parametreleri, kuluçka özellikleri üzerine etkisi; 2. aşamada 8 haftalık sürede besi performansı (4 muamele grubu, 4 tekerrür, her tekerrürde 15 bıldırcın (dişi+erkek), toplam 240 bıldırcın), karkas kalitesi ve göğüs etinde raf ömrü üzerine etkisi araştırılmıştır. Birinci deneme sonucunda, yumurtacı bıldırcınlarda karma yeme portakal kabuğu tozu ilavesinin yem tüketiminde, yumurta ağırlığında, yumurta kabuk kırılma direnci ve kabuk kalınlığında, yumurta kabuk ağırlığı ve şekil indeksinde, sarı ağırlığı ve renk değerlerinde; 2. deneme sonucunda etlik bıldırcınlarda canlı ağırlık, kümülatif yem tüketimi ve yemden yararlanma oranında, karkas verimi ve kesim ağırlığında (erkek, dişi), boyun ağırlığı ve oranlarında (dişi), sırt ağırlığı ve göğüs oranında (dişi), taşlık ve karaciğerin ağırlık ve oranlarında (dişi, erkek), kalbin oranının (dişi) yanısıra +4°C'de depolanan göğüs etinin peroksit ve tiyobarbitürikasit (TBA) değerlerinde 3. ve 5. günlerde istatistiksel açıdan (P<0.05; L<0.05; Q<0.05; C<0.05) önemli sonuçlar elde edilmiştir. Ayrıca, portakal kabuğu tozunun, yüksek fenolik madde ve antioksidan kapasitesi nedeniyle etin raf ömrünü uzatmada kullanılabileceği belirlenmiştir. Sonuç olarak, %1, %2 ve %3 oranlarında portakal kabuğu tozunun Japon bıldırcını karma yemlerine ilave edilmesinin bıldırcınlarda olumsuz bir etki yaratmadığı gibi etin raf ömrüne olumlu katkısından dolayı önemli bir doğal bir yem katkı maddesi olarak kullanılabileceği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis represents the first scientific study conducted to determine the effects of different doses of orange (Citrus sinensis) peel powder supplementation in laying Japanese quail (Coturnix coturnix japonica) diets on performance parameters, internal and external egg quality, incubation characteristics, as well as fattening performance, carcass quality, shelf life of breast meat, and the determination of total phenolic content and antioxidant capacity of orange peel powder. The research consisted of two phases. In the first phase, the effects of different levels (0%, 1%, 2%, and 3%) of orange peel powder supplementation in mixed feed on laying performance, internal and external egg quality parameters, and incubation characteristics were investigated in laying quails (4 treatment groups, 5 replicates, 6 females + 2 males per replicate, total 160 quails) between 8-16 weeks of age (56-112 days old). In the second phase, the effects on fattening performance over an 8-week period (4 treatment groups, 4 replicates, 15 quails (female + male) per replicate, total 240 quails), carcass quality, and shelf life of breast meat were investigated. As a result of the first experiment, statistically significant effects (P<0.05; L<0.05; Q<0.05; C<0.05) were obtained regarding the addition of orange peel powder to mixed feed in laying quails on feed consumption, egg weight, eggshell breaking strength and shell thickness, eggshell weight and shape index, and yolk weight and color values. As a result of the second experiment, statistically significant effects (P<0.05; L<0.05; Q<0.05; C<0.05) were obtained in broiler quails on live weight, cumulative feed consumption and feed conversion ratio, carcass yield and slaughter weight (male + female), neck weight and ratios (female), back weight and breast ratio (female), gizzard and liver weight and ratios (female + male), heart ratio (female), as well as peroxide and thiobarbituric acid (TBA) values of breast meat stored at +4°C on days 3 and 5. It was determined that orange peel powder could be utilized to extend meat shelf life due to its high phenolic compound and antioxidant capacity content. In conclusion, it was demonstrated that the addition of orange peel powder at rates of 1%, 2%, and 3% to Japanese quail mixed feeds did not create any adverse effects on quails and could be used as an important natural feed additive due to its positive contribution to meat shelf life.