Endometrium kanser olgularında tümör metabolik aktivitesinin (PET/BT-SUVMAX) moleküler evreleme ile ilişkisi
The relationship of tumor metabolic activity (PET/CT-SUVMAX) with molecular staging in endometrial cancer cases
- Tez No: 1016898
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN ÖZGEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometrium kanseri, SUVmax, PET/BT, moleküler sınıflama, TCGA, prognostik biyobelirteç, Endometrial cancer, SUVmax, PET/CT, molecular classification, TCGA, prognostic biomarker
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, endometrium kanserinde FDG PET/BT ile ölçülen maksimum standart tutulum değeri (SUVmax) ile moleküler belirteçler, klinikopatolojik özellikler ve invazyon parametreleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif kohort çalışmasına, 1 Ağustos 2025–1 Şubat 2026 tarihleri arasında opere edilen ve endometrium kanseri tanısı alan toplam 52 hasta dahil edildi. Hastaların demografik, klinikopatolojik ve moleküler verileri hastane kayıtlarından elde edildi. Tümörler The Cancer Genome Atlas (TCGA) sınıflamasına göre değerlendirildi. SUVmax değerleri, preoperatif FDG PET/BT görüntülerinden ölçüldü. İstatistiksel analizler SPSS 25.0 programı kullanılarak yapıldı ve değişkenler arasındaki ilişkiler Spearman korelasyon analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Hastaların ortalama SUVmax değeri 16,36±5,81 olarak saptandı. SUVmax ile p53 arasında orta düzeyde pozitif korelasyon (r=0,473; p<0,001), MLH1 ile zayıf düzeyde korelasyon (r=0,277; p=0,049) bulundu. MMR proteinleri ile SUVmax arasında anlamlı ilişki izlenmedi. SUVmax ile servikal invazyon (r=0,433; p=0,002) ve lenfovasküler invazyon (r=0,554; p<0,001) arasında anlamlı pozitif korelasyon saptanırken, miyometriyal invazyon ile ilişki bulunmadı. Ayrıca SUVmax ile tümör çapı (r=0,594; p<0,001) ve LDH (r=0,468; p<0,001) arasında anlamlı pozitif ilişki izlendi. P53 pozitif hastalarda SUVmax değerleri anlamlı olarak daha yüksek bulundu (18,56±5,14 vs 13,47±5,12; p<0,001) ve bu grupta invazyon ve metastaz parametreleri daha belirgindi. Sonuç: SUVmax, endometrium kanserinde tümörün metabolik aktivitesinin yanı sıra biyolojik agresifliğini de yansıtan önemli bir görüntüleme biyobelirtecidir. Özellikle p53 ile ilişkili tümörlerde ve invazyon parametrelerinde güçlü ilişki gösterirken, MMR durumu ile ilişkisi sınırlı bulunmuştur. SUVmax'in tek başına değil, moleküler ve klinikopatolojik parametrelerle birlikte değerlendirilmesi, daha doğru risk stratifikasyonu ve tedavi planlaması açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the relationship between maximum standardized uptake value (SUVmax) measured by FDG PET/CT and molecular markers, clinicopathological features, and invasion parameters in patients with endometrial cancer. Materials and Methods: A total of 52 patients diagnosed with endometrial cancer and operated between August 1, 2025, and February 1, 2026, were included in this prospective cohort study. Demographic, clinicopathological, and molecular data were obtained from hospital records. Tumors were classified according to The Cancer Genome Atlas (TCGA) system. SUVmax values were measured from preoperative FDG PET/CT scans. Statistical analyses were performed using SPSS 25.0, and correlations were evaluated using Spearman correlation analysis. Results: The mean SUVmax value was 16.36±5.81. A moderate positive correlation was found between SUVmax and p53 (r=0.473; p<0.001), while a weak correlation was observed with MLH1 (r=0.277; p=0.049). No significant association was found between SUVmax and other MMR proteins. SUVmax showed significant positive correlations with cervical invasion (r=0.433; p=0.002) and lymphovascular invasion (r=0.554; p<0.001), but not with myometrial invasion. Additionally, SUVmax was positively correlated with tumor size (r=0.594; p<0.001) and LDH levels (r=0.468; p<0.001). Patients with p53 positivity had significantly higher SUVmax values (18.56±5.14 vs 13.47±5.12; p<0.001), along with more aggressive clinicopathological features. Conclusion: SUVmax is an important imaging biomarker reflecting not only metabolic activity but also the biological aggressiveness of endometrial cancer. It shows strong associations with p53 status and invasion parameters, while its relationship with MMR status appears limited. Evaluating SUVmax in combination with molecular and clinicopathological parameters may improve risk stratification and guide personalized treatment strategies.