Serebral palsili çocuklarda senkron ve asenkron eylem gözlem terapisinin denge, yürüme ve fonksiyonel kapasite üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of synchronous and asynchronous action observation therapy on balance, gait and functional capacity in children with cerebral palsy
- Tez No: 1016900
- Danışmanlar: PROF. DR. İPEK YELDAN KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ayna Nöron Sistemi, Motor Öğrenme, Günlük Yaşam Aktiviteleri, Pediatrik Rehabilitasyon, Fonksiyonel Mobilite, Ayna nöronlar, Kaba motor becerileri, Nörolojik rehabilitasyon, Serebral palsi, Mirror Neuron System, Motor Learning, Activities of Daily Living, Pediatric Rehabilitation, Functional Mobility, Mirror neurons, Gross motor skills, Neurological rehabilitation, Cerebral palsy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nörolojik Fizyoterapi-Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Giriş: Serebral Palsi (SP) çocukluk çağında görülen, merkezi sinir sisteminde hasara yol açan bireylerin hareket ve postüral gelişimlerini etkileyerek denge, kaba motor fonksiyonlar ve yürüme aktiviteleri üzerinde kısıtlılıklara neden olan nörogelişimsel bozukluktur. Amaç: Spastik Tip SP tanısı almış çocuklara uygulanan Senkron ve Asenkron eylem gözlem eğitiminin denge, yürüme ve fonksiyonel kapasite üzerine etkilerinin karşılaştırılmasıdır. Yöntem: Çalışmaya yaşları 6 ila 18 arasında değişen, KMFSS I–II olan 14'ü kız, 12'si erkek toplam 26 Spastik Tip SP'li birey dahil edildi. Katılımcılar Senkron Eylem Gözlem Terapisi (EGT) ve Asenkron EGT olmak üzere iki gruba randomize edildiler. Her iki gruba da 8 hafta boyunca 20 dakika nörogelişimsel tedaviye (NGT) ek 25 dakika EGT uygulandı. Senkron EGT'de videolar izlenirken aktiviteler eş zamanlı (videoyla birlikte) yapıldı. Asenkron EGT' de videolar önce izlendi, aktiviteler ise video bittikten sonra (tekrar izlemeden) yapıldı. Tedavi öncesi ve sonrasında Pediatrik Denge Ölçeği (PDÖ), Kaba Motor Fonksiyon Ölçütü-88 (KMFÖ-88 D ve E), Pediatrik Uzanma Testi (PUT), 10 Metre Yürüme Testi (10MYT), Zamanlı Kalk Yürü Testi (ZKYT), 5 Kez Otur Kalk Testi (5KOKT), Gillette Fonksiyonel Yürüme Değerlendirme Anketi (Gillette FDA) ile değerlendirildi. İstatistiksel analizde SPSS 24.0 versiyonu kullanıldı. Tüm analizlerde p<0,05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Tedavi öncesi değerlendirmelerde gruplar homojen dağılım gösterdi (p>0,05). Tedavi sonrası her iki grupta da denge, kaba motor fonksiyonlar ve fonksiyonel mobilite parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı iyileşmeler kaydedildi (p<0,05). Gruplar arası analizde; Senkron EGT grubunda PDÖ (p=0,018, ηp²=0,26) ve PUT (p=0,040, ηp²=0,20) skorlarındaki iyileşme, Asenkron EGT grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu. Diğer parametrelerde gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Sonuç: SP'li çocuklarda NGT'ye ek olarak uygulanan hem Senkron hem de Asenkron EGT yönteminin denge, yürüme ve fonksiyonel kapasite üzerine anlamlı iyileşmeler sağladığı bulundu. Senkron EGT uygulamaların asenkron uygulamaya kıyasla statik ve dinamik denge parametrelerini iyileştirmede daha etkili olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Introduction: Cerebral Palsy (CP) is a neurodevelopmental disorder seen in childhood that causes damage to the central nervous system, affecting the motor and postural development of individuals and leading to limitations in balance, gross motor functions, and walking activities. Objective: To compare the effects of synchronous and asynchronous action observation training on balance, walking, and functional capacity in children diagnosed with spastic CP. Methods: The study included 26 individuals with spastic CP, 14 girls and 12 boys, aged 6 to 18 years, with GMFCS I–II. Participants were randomized into two groups: Synchronous Action Observation Therapy (AOT) and Asynchronous AOT. Both groups received 20 minutes of Neurodevelopmental Treatment (NDT) plus 25 minutes of AOT for 8 weeks. In Synchronous AOT, activities were performed simultaneously (along with the video) while watching videos. In Asynchronous EGT, videos were watched first, and activities were performed after the video ended (without rewatching). The Pediatric Balance Scale (PBS), Gross Motor Function Measure – 88 (GMFM-88) (D and E), Pediatric Reach Test (PRT), 10-Meter Walk Test (10MWT), Timed Up and Go Test (TUG), 5 Sit-to-Stand Test (5STST), and Gillette Functional Walking Assessment Questionnaire (Gillette FDA) were administered. SPSS version 24.0 was used for statistical analysis. A p<0.05 value was considered statistically significant in all analyses. Results: Pre-treatment assessments showed homogeneous distribution across groups (p>0.05). Post-treatment, statistically significant improvements were recorded in both groups in balance, gross motor functions, and functional mobility parameters (p<0.05). In the inter-group analysis, the Synchronous AOT group demonstrated significantly greater improvements in the Pediatric PBS (p=0.018, ηp2=0.26) and PRT (p=0.040, ηp2=0.20) scores compared to the Asynchronous AOT group. No significant differences were found between the groups for the other assessed parameters (p>0.05). Conclusion: Both synchronous and asynchronous AOT methods applied in addition to NGT in children with CP were found to provide significant improvements in balance, gait, and functional capacity. Synchronous AOT applications were found to be more effective than asynchronous applications in improving static and dynamic balance parameters.