SANATSAL İFADE BİÇİMİ OLARAK ŞEFFAFLIĞIN GÖRSEL ALGIDAKİ VE CAM UYGULAMALARINDAKİ ROLÜ
THE ROLE OF TRANSPARENCY AS A MODE OF ARTISTIC EXPRESSION IN VISUAL PERCEPTION AND GLASS APPLICATIONS
- Tez No: 1017039
- Danışmanlar: PROF. MUSTAFA AĞATEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Algı, Cam, Cam sanatı, Füzyon, Güzel sanatlar, Güzel sanatlar fakülteleri, Şeffaflık, Perception, Glass, Glass art, Fusion, Fine arts, Fine arts faculty, Transparency
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik-Cam Ana Sanat Dalı
Özet
Camın fiziksel olarak şeffaf olması, onun fark edilmesini zorlaştırır, hatta kusursuz şeffaflık camı tamamen görünmez kılmaktadır. Nitekim geçirgen yapısının görünürlüğü, farklı koşullar altında değişkenlik göstermektedir. Camın algılanabilmesi ancak ışık, mekân, renk ve arkasındaki nesneyle kurduğu zemin ilişkisi gibi dışsal koşullarla mümkündür. Bu tez kapsamında, fiziksel doğasındaki gereği 'görünmez' olan şeffaf camın, algısal koşullar eşliğinde nasıl görünür hale geldiğini teorik ve uygulamalı olarak incelemektedir. Dört bölümden oluşan bu araştırmanın birinci bölümünde insan ve dünya arasındaki ilişki birçok farklı yaklaşım üzerinden algı kavramı bağlamında ele alınarak incelenmiştir. İkinci bölümde, görsel algı yasaları üzerinden şeffaflık algısının tarihsel süreci ve psikofiziksel modelleri oluşturan koşullara yer verilmiştir. Üçüncü bölüm ise ayrı başlıklar altında incelenen koşullar cam üzerinde denenerek gözlemlenmiştir. Dördüncü bölüm ise tez kapsamında yanıltıcı yüzeyler üzerinden gerçeklik kavramının sorgulandığı eserlere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The physical transparency of glass makes it difficult to notice; in fact, perfect transparency renders glass completely invisible. Indeed, the visibility of its permeable structure varies under different conditions. The perception of glass is only possible through external conditions such as light, space, color and its background relationship with the figure behind it. Within the scope of this thesis, it theoretically and practically examines how transparent glass, which is 'invisible' by its physical nature, becomes visible under perceptual conditions. This research consists of four chapters. In the first chapter, the relationship between human beings and the world is examined in the context of the concept of perception through many different approaches. In the second chapter, the historical process of transparency perception and the conditions that constitute psychophysical models are included through the laws of visual perception. In the third chapter, the conditions examined under separate headings were tested and observed on glass. In the fourth chapter, artworks in which the concept of reality is questioned through misleading surfaces within the scope of the thesis are presented.