Günümüz sanatında sanatsal ifade biçimi olarak seramik
Ceramics as a form of artistic expression in today's art
  1. Tez No: 877845
  2. Yazar: EDA İLBEYCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. ALİ TEMEL KÖSELER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Zanaat, Sanat, Sanatsal ifade, Seramik, Malzeme, İfade biçimi, Craft, Art, Artistic expression, Ceramics, Material, Form of expression
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
İnsanlığın yerleşik hayata geçişinden bu yana seramik; yiyecekleri koymak, sıvıları ve tahılları depolamak, saklamak, kimi zaman gömülmek, kimi zaman da farklı amaçlar için kullanılmıştır. İnsanoğlu bir yandan kendini şekillendirirken bir yandan da çamuru şekillendirmiş ve medeniyete yön vermiştir. Zanaattan sanata doğru değişen ve gelişen bu yolculuk, seramik sanatı ile ilgilenen herkesin ilgisini çekmiştir. Bu çalışmanın amacı, günümüzde seramiğin sanatsal ifade biçimi olarak kullanılma durumuna geliş sürecinin ele alınarak seramik sanatında sanatsal ifadenin, çeşitlenen ve genişleyen yaklaşımlarını ortaya koymaktır. Bunun yanında bir diğer amaç da eksikliği görülen konuda literatüre katkıda bulunmaktır. Ulaşılan kaynaklardan ve izlenen sergilerden; zanaata, sanata, sanatsal ifadeye ve seramiğe dair toplanan tüm bilgiler derlenerek konu bütünlüğü oluşturulmuştur. Seramiğin sanatsal ifadenin aracısı olmasına katkıda bulunan sanatçılar, çalışmalarıyla ele alınmıştır. Sanatın varoluş çabasından bu yana seramik sanatının nasıl geliştiği ve seramik sanatçılarının, hatta alan dışından kimi sanatçıların sunduğu yeni yaklaşımlar, çalışma boyunca gösterilmiştir. Seramiğin sanatsal ifade aracı olarak günümüzde nasıl kullanıldığı sanatçıların çalışmalarıyla aktarılmıştır. Zamanla giderek artan şekilde bu alana yönelen sanatçılar, kili sadece malzeme olarak kullanmakla yetinmeyip seramiğe ve sıra dair araştırmalar ve deneyler yapmışlardır. Farklı yaklaşımlarla seramiği sanatta daha görünür hale getirmişlerdir. Geniş bir bakış açısı ile ele alınan bu konuda, kaynak olması adına bir başlangıç yapılmıştır. Konunun genişliği ve seramik tarihine damgasını vurmuş sanatçı ve yaklaşım çeşitliliği nedeni ile sınırlı bir konuda daha derinlemesine yapılacak araştırmalar ile ayrıntılar daha çok görünür hâle getirilebilir. Bu açıdan konuya dair yapılacak her katkı alan için önemli bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Since the transition of humanity to a settled life, ceramics have been used for various purposes, such as holding food, storing and preserving liquids and grains, sometimes for burial, and at other times for different purposes. While shaping themselves, humans have also shaped clay, guiding civilization. This journey, evolving and changing from craft to art, has captivated everyone interested in ceramic art. The aim of this study is to explore the process of how ceramics have come to be used as a form of artistic expression today and to highlight the diverse and expanding approaches in ceramic art. Additionally, another aim is to contribute to the literature on a topic that has been seen as lacking. All information gathered from accessed sources and observed exhibitions regarding craftsmanship, art, artistic expression, and ceramics has been compiled to establish thematic integrity. Artists who have contributed to ceramics becoming a medium of artistic expression have been addressed through their works. The evolution of ceramic art since the inception of artistic endeavors and the introduction of new approaches by ceramic artists, and even some from outside the field, have been demonstrated throughout the study. The current usage of ceramics as a means of artistic expression has been conveyed through the works of artists. Artists increasingly turning to this field every day have not only been content with using clay merely as a material but have also delved into research and experiments on ceramics and glazes. By bringing forth different approaches, they have made ceramics more visible in the art world. A comprehensive perspective has been taken on this subject to serve as a starting point for providing a resource. Due to the breadth of the subject and the diversity of artists and approaches that have left their mark on the history of ceramics, further in-depth research on a limited scope could render details more visible. From this perspective, every contribution to the subject is considered significant for the field.