Kronik kalp yetmezliği ve iskemik kalp hastalıklarında CYP1A2 polimorfizmi ve total kafein tüketiminin prognostik etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the prognostic effects of CYP1A2 polymorphism and total caffeine consumption in chronic heart failure and ischemic heart disease
- Tez No: 1017090
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEGİN ELMAS, PROF. DR. STER IRMAK SAV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Beslenme, Genetik, Kafein, Sitokrom P 450, Nutrition, Genetics, Caffeine, Cytochrome P 450
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Kahve tüketimi, insan sağlığına yönelik çeşitli faydalarla ilişkilendirilmiştir ilaveten kahve dünya çapında popüler bir içecektir ve ticareti dünyanın en büyük ikinci ihracatı olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada kafein alımının kardiyovasküler hastalık ile ilişkili olup olmadığı gözlemsel olarak test etmek ve ilgili genetik varyasyonların kahve alımı ile ilişkili olup olmadığına bakılması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bayrampaşa Devlet Hastanesinden dahil edilen 105 kronik kalp yetmezliği veya iskemik kalp hastası ile 105 sağlıklı katılımcı çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcıların %71,4'ünü kadınlar (n=150), %28,6'sını erkekler (n=60) oluşturmuştur. Katılımcıların yaş ortalaması 43,58±13,14 olarak bulunmuştur. Kardiyovasküler risk azalmasında en büyük etkinin genellikle günde üç ila beş fincan kahvenin ılımlı tüketilmesiyle gözlenmektedir. CYP1A2 geni için farklı genotiplerin, örneğin kahve alımı ile bazı kardiyovasküler hastalık riski arasındaki ilişkiyi değiştirdiği ve kahve tüketiminin uzun vadeli etkilerini ve akut yanıtı etkilediği görülmektedir. Cinsiyetler arasında Kafein Kullanım Bozukluğu Ölçek Skoru açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p=0,299). Kadınların ölçek puanı 10 ile 35 arasında değişmekte olup ortalaması 17,42±6,20'dir. Erkeklerde ise bu değer 10 ile 37 arasında değişmekte ve ortalama 16,42±5,81 olarak belirlenmiştir. Buna karşın kafein tüketimi açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p = 0,004). Kontrol grubunun ortalama kafein alımı 247,06±153,97 mg, Kardiyocasküler hastalık grubunun 194,17±139,23 mg'dır. Kontrol grubundaki bireylerin kafein tüketimi anlamlı düzeyde daha yüksektir. Nutrigenomik bakış açısına dayanarak, kahvenin tüm insanları eşit şekilde etkilemediği açıktır. CYP1A2 geninin yavaş metabolizörlerinin kafein alımını azaltmaktan fayda sağlayabileceği görülmektedir. Güvenli kahve tüketimi için öneriler bireysel olarak uyarlanmalıdır. Her bireyin genetik farklılıkları göz önüne alındığında kahvenin dozu ve vücut üzerindeki etkisi konusunda daha fazla katılımcıyla yapılan çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Coffee consumption has been associated with various benefits to human health; additionally, coffee is a popular beverage worldwide, and its trade is described as the world's second-largest export. This study was conducted to investigate whether caffeine intake is associated with cardiovascular disease and to examine whether relevant genetic variations are associated with coffee consumption. 105 patients with chronic heart failure or ischemic heart disease and 105 healthy participants from Bayrampaşa State Hospital were included in the study. 71.4% of the participants were women (n=150) and 28.6% were men (n=60). The mean age of the participants was 43.58 ± 13.14 years. The greatest effect on cardiovascular risk reduction was generally observed with moderate consumption of three to five cups of coffee per day. Different genotypes for the CYP1A2 gene appear to alter the relationship between coffee intake and the risk of some cardiovascular diseases, affecting both the long-term effects and acute response of coffee consumption. No statistically significant difference was found between genders in terms of the Caffeine Use Disorder Questionnaire Scale Score (p=0.299). Women's scale scores ranged from 10 to 35, with an average of 17.42±6.20. For men, this value ranged from 10 to 37, with an average of 16.42±5.81. However, a statistically significant difference was found between the groups in terms of caffeine consumption (p = 0.004). The average caffeine intake of the control group was 247.06±153.97 mg, and that of the Cardiovascular disease group was 194.17±139.23 mg. Caffeine consumption was significantly higher in the control group. Based on a nutrigenomic perspective, it is clear that coffee does not affect all people equally. It appears that slow metabolizers of the CYP1A2 gene may benefit from reducing caffeine intake. Recommendations for safe coffee consumption should be tailored to the individual. Given the genetic differences of each individual, more studies with a larger number of participants are needed regarding the dosage and effects of coffee on the body.