Gebe kadınların bulaşıcı hastalıklara yönelik algıları ve etkileyen faktörlerin incelenmesi
An investigation of pregnant women's perceptions of infectious diseases and the factors influencing them
- Tez No: 1017099
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEZİBAN AMANAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Bulaşıcı hastalıklar, Ebelik, Gebelik, Hastalık algısı, Sağlık algısı, Sağlık okuryazarlığı, Communicable diseases, Midwifery, Pregnancy, Illness perception, Health perception, Health literacy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
ÖZET GEBE KADINLARIN BULAŞICI HASTALIKLARA YÖNELİK ALGILARI VE ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ Özel B.N. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ebelik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans, Aydın, 2026. Amaç: Bu çalışma, gebe kadınların bulaşıcı hastalıklara yönelik algılarını ve bu algıyı etkileyen faktörleri incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Analitik kesitsel tipteki araştırmanın örneklemini, Antalya Şehir Hastanesi Kadın Doğum Acil Servisi'ne başvuran 148 gebe oluşturmuştur. Veriler; Kişisel Bilgi Formu ve Bulaşıcı Hastalıklara Yönelik Algı Ölçeği (BHYAÖ) ile toplanmıştır. Verilerin normal dağılıma uygunluğu Skewness ve Kurtosis değerleri ile incelenmiştir. Grupların karşılaştırılmasında bağımsız grup t-testi, ANOVA, Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis H testleri kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların BHYAÖ toplam puan ortalaması 126,79±19,21;“Genel ve Korunma Yollarına Yönelik Algı”alt ölçek puanı 97,67±14,34 ve“Bulaşa Yönelik Algı”alt ölçek puanı 29,11±5,89 olarak saptanmıştır. Katılımcıların eğitim düzeyi, mesleği, gelir algısı, yaşanılan yer ve sosyal güvencesi ile BHYAÖ puanları arasında anlamlı fark saptanmıştır (p < 0,05). Gebelik sayısı, yaşayan çocuk sayısı, gebeliğin planlı olma durumu, gebelik haftası ve düzenli takibe gitme durumunun yanı sıra; ölü doğum, düşük ve kürtaj gibi olumsuz obstetrik öyküsü olan gebelerin algı düzeylerinin anlamlı derecede daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca kronik hastalığı olan, riskli gebelik yaşayan, ailesinde veya bireyde bulaşıcı hastalık öyküsü bulunan gebelerin algı puanları yüksek bulunmuştur. Eğitim alma durumu ve sağlık hizmetlerinden düzenli yararlanma ile algı düzeyi arasında pozitif bir ilişki saptanmıştır. Ayrıca bulaşıcı hastalıklara ve bebeğe yönelik olası zararlara ilişkin korku düzeyindeki artışın da algıyı yükselttiği ortaya koyulmuştur. Sonuç: Gebelerin bulaşıcı hastalıklara yönelik algı düzeylerinin orta düzeyin üzerinde ve yüksek seviyeye yakın olduğu saptanmıştır. Algı düzeyinin sosyodemografik özellikler ve geçmişteki obstetrik deneyimlerden önemli ölçüde etkilendiği görülmüştür. Bu sonuçlar doğrultusunda, özellikle düşük eğitimli ve riskli gruptaki gebelere yönelik farkındalık eğitimlerinin artırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT An Investigation of Pregnant Women's Perceptions of Infectious Diseases and the Factors Influencing Them Özel B.N. Aydın Adnan Menderes University, Institute of Health Sciences, Department of Midwifery, Master's Thesis, Aydın, 2026. Objective: This study was conducted to examine pregnant women's perceptions of infectious diseases and the factors influencing these perceptions. Method/Data Collection Techniques: The sample for this analytical cross-sectional study consisted of 148 pregnant women who presented to the Obstetrics and Gynecology Emergency Department at Antalya City Hospital. Data were collected using a Personal Information Form and the Perceptions about Infectious Diseases Scale (PIDS). The normality of the data distribution was examined using skewness and kurtosis values. Independent samples t-tests, ANOVA, Mann-Whitney U, and Kruskal-Wallis H tests were used to compare the groups. Findings: The participants' mean total PIDS score was 126.79 ± 19.21; the“Perception of General and Prevention Measures”subscale score was 97.67 ± 14.34, and the“Perception of Transmission”subscale score was 29.11 ± 5.89. Significant differences were found between participants' education level, occupation, perceived income, place of residence, and social security status and their PIDS scores (p < 0.05). It was determined that pregnant women with a history of adverse obstetric events—such as stillbirth, miscarriage, and abortion—as well as those with a higher number of pregnancies, more living children, a planned pregnancy, a higher gestational age, and regular prenatal care visits had significantly higher perception levels. Additionally, pregnant women with chronic illnesses, those experiencing high-risk pregnancies, and those with a history of infectious diseases in their family or among themselves were found to have higher perception scores. A positive correlation was identified between educational status, regular use of healthcare services, and perception levels. Furthermore, it was demonstrated that an increase in fear levels regarding infectious diseases and potential harm to the baby also elevates perception. Conclusion: It was found that pregnant women's levels of awareness regarding infectious diseases were above average and close to high. It was observed that the level of awareness was significantly influenced by sociodemographic characteristics and past obstetric experiences. In light of these findings, it is recommended that awareness-raising programs be expanded, particularly for pregnant women with lower levels of education and those in high-risk groups.