Coğrafi işaretli gastronomik ürünlerin yerel halk tarafından tanınırlığı: Kastamonu ili örneği
Recognition of geographically marked gastronomic products by local people: The case of Kastamonu province
- Tez No: 1017144
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi işaretler, Gastronomi, Geographical indications, Gastronomy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Coğrafi işaretler, yerel ürünlerin kalitesini, geleneksel üretim yöntemlerini ve coğrafi kökenini tescilleyen stratejik bir kimlik belgesi niteliğindedir. Bu çalışma, Kastamonu ilinin tescilli ve potansiyel coğrafi işaretli gastronomik ürünlerinin yerel halk tarafından bilinirlik düzeyini ve bu ürünlerin şehrin gastronomik imajına etkisini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Küreselleşmenin yerel mutfaklar üzerindeki standartlaştırıcı etkisine karşı bir kalkan görevi gören coğrafi işaretler, bu çalışmada yöresel tanınırlık ve kültürel sürdürülebilirlik bağlamında ele alınmıştır. Kastamonu iline ait 24 adet coğrafi işaretli gastronomik ürün bulunmaktadır. Bunlardan halk tarafından en fazla bilinirliğe sahip olanlar ise Sarımsak, Çekme Helva, Simit Tiridi ve Hindi Banduması olarak saptanmıştır. Bu çalışmada, Kastamonu ilindeki tüketicilerin coğrafi işaretli gastronomik ürünlere yönelik algı, tutum ve farkındalık düzeylerini belirlemek amacıyla nicel araştırma yöntemi benimsenmiştir. Araştırma, mevcut bir durumu var olduğu şekliyle betimlemeyi hedeflediği ve geniş kitlelerin görüşlerine odaklandığı için genel tarama modeli üzerine kurgulanmıştır. Araştırma kapsamında çevrimiçi anket yöntemiyle 409 katılımcıdan elde edilen veriler, IBM SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; cinsiyet, yaş ve gelir gibi faktörlerin bilinirlik algısında anlamlı bir fark yaratmadığı, ancak ikamet süresi ve tüketim sıklığının bilinirliği ileri düzeyde etkilediği saptanmıştır. Bulgular, Kastamonu gastronomisinin sosyal sınıflardan bağımsız, kapsayıcı bir kimliğe sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda çalışma, yerel mutfak kültürünün korunması ve deneyim odaklı tanıtım stratejilerinin geliştirilmesine yönelik somut öneriler sunarak literatüre ve uygulamaya katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Geographical indications serve as strategic identification tools that certify the quality, traditional production methods, and geographical origin of local products. This study aims to determine the awareness levels of the local population regarding the registered and potential geographical indication (GI) gastronomic products of Kastamonu and to evaluate the impact of these products on the city's gastronomic image. Within the context of regional recognition and cultural sustainability, geographical indications are treated as a shield against the standardizing effects of globalization on local cuisines. There are 24 registered GI gastronomic products in Kastamonu, among which Garlic, Çekme Helva, Simit Tiridi, and Hindi Banduması were identified as having the highest awareness levels. A quantitative research method was adopted to determine the perceptions, attitudes, and awareness levels of consumers in Kastamonu regarding these products. The research is structured on a general survey model, as it aims to describe an existing situation as it is and focuses on the opinions of large groups. Data obtained from 409 participants via an online survey were analyzed using IBM SPSS software, evaluating participants' perceptions in terms of demographic and experiential factors. The research findings reveal that while factors such as gender, age, and income do not create a significant difference in awareness perception, the duration of residency and frequency of consumption significantly influence awareness levels. These results demonstrate that Kastamonu's gastronomy possesses an inclusive identity independent of social classes. Accordingly, the study aims to contribute to both literature and practice by providing concrete recommendations for the preservation of local culinary culture and the development of experience-oriented promotion strategies.