Yapay zeka destekli tesis yönetim sistemi geliştirilmesi
Development of an artificial intelligence–based facility management system
  1. Tez No: 1017174
  2. Yazar: ELİF SERAY BİLGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP HİLAL KİLİMCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan-yapay zeka etkileşimi, Human-artificial intelligence interaction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Tesis yönetimi, işletmelerin fiziksel varlıklarını ve kaynaklarını etkin bir şekilde yöneterek operasyonel sürekliliği sağlamada kritik bir rol oynar. Günümüzde rekabet avantajı elde etmek isteyen organizasyonlar için bakım, onarım ve maliyet kontrolü süreçlerinin optimizasyonu zorunluluk arz eder. Bu çalışmada, tesis yönetim süreçlerine entegre edilmek üzere“Envanter Sayımı Modülü”ve“Maliyet Tahmini için Alan Hesabı”olmak üzere iki temel bileşenden oluşan yapay zeka destekli bir sistem geliştirilmiştir. Tezin temel amacı, geleneksel manuel işlemleri otomatize ederek zaman kaybını minimize etmek ve insan kaynaklı hataları azaltmaktır. Çalışmanın yöntem aşamasında, Envanter Sayımı Modülü kapsamında nesne tespiti için YOLOv8, YOLOv9, YOLO11 ve YOLOv12 algoritmaları kullanılarak performans kıyaslamaları yapılmıştır. Maliyet Tahmini için Alan Hesabı sürecinde ise yüzey alanı tespiti amacıyla ResNet ve MobileNet mimarileri ile birlikte küçük ölçekli model yapılarından yararlanılmıştır. Elde edilen bulgular, Envanter Sayımı Modülünün nesne tespitinde yüksek doğruluk oranlarına ulaştığını, Maliyet Tahmini için Alan Hesabı bileşeninin ise operasyonel gider analizlerinde sapma payını minimize ettiğini göstermiştir. Geliştirilen sistemin, manuel yöntemlere kıyasla işlem sürelerini kısalttığı ve bütçe yönetiminde tutarlılık sağladığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma ile işletmelerin bakım süreçlerinde veriye dayalı proaktif kararlar alabileceği sürdürülebilir bir yapı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Facility management plays a critical role in ensuring operational continuity by effectively managing the physical assets and resources of organizations. Today, the optimization of maintenance, repair, and cost control processes is imperative for organizations seeking to gain a competitive advantage. In this study, an artificial intelligence-supported system consisting of two fundamental components, namely the“Inventory Counting Module”and“Area Calculation for Cost Estimation,”was developed to be integrated into facility management processes. The primary aim of the thesis is to minimize time loss and reduce human errors by automating traditional manual operations. In the methodology phase of the study, performance comparisons were conducted using YOLOv8, YOLOv9, YOLOv11, and YOLOv12 algorithms for object detection within the scope of the Inventory Counting Module. In the Area Calculation for Cost Estimation process, ResNet and MobileNet architectures, along with small-scale model structures, were utilized for surface area detection. The obtained findings indicated that the Inventory Counting Module achieved high accuracy rates in object detection, whereas the Area Calculation for Cost Estimation component minimized the deviation margin in operational expense analyses. It was determined that the developed system reduced processing times compared to manual methods and provided consistency in budget management. Consequently, a sustainable structure enabling organizations to make data-driven proactive decisions in maintenance processes was presented through this study