İş tatmininin performans ve mutluluğa etkisindeyapay zekâ kullanımının rolü: Sağlık sektöründe bir araştırma
The role of artificial intelligence usage in the impact of job satisfaction on performance and happiness: A study in the healthcare sector
- Tez No: 1017173
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER TURUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Öznel mutluluk, İnsan-yapay zeka etkileşimi, İş performansı, Subjective happiness, Human-artificial intelligence interaction, Job performance
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
ÖZET İŞ TATMİNİNİN PERFORMANS VE MUTLULUĞA ETKİSİNDE YAPAY ZEKÂ KULLANIMIN ROLÜ: SAĞLIK SEKTÖRÜNDE BİR ARAŞTIRMA Bu araştırmanın amacı, sağlık sektöründe yapay zekâ teknolojilerinin kullanımının iş tatmini, iş performansı ve çalışan mutluluğu üzerindeki etkilerini incelemektir. Yapay zekâ uygulamalarının giderek yaygınlaşmasına rağmen, sağlık çalışanları üzerindeki psikolojik ve sosyo-psikolojik etkilerin yeterince ele alınmamış olması, çalışmanın önemini ortaya koymaktadır. Araştırma nicel ve korelasyonel araştırma deseni kapsamında yürütülmüş olup, 396 sağlık çalışanından (doktor, hemşire, diyetisyen ve diğer sağlık personeli) veri toplanmıştır. Veriler; iş tatmini, iş performansı, mutluluk ve yapay zekâ ile karşılaşma düzeyini ölçen ölçekler aracılığıyla elde edilmiştir. Elde edilen veriler Pearson korelasyon, regresyon analizleri ve yapısal eşitlik modellemesi (SEM) ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçları, iş tatmini ile iş performansı ve çalışan mutluluğu arasında anlamlı ilişkiler olduğunu göstermektedir. Ayrıca yapay zekâ kullanımının iş tatmini üzerinde anlamlı bir etkisinin bulunduğu, ancak iş performansı ve mutluluk üzerinde doğrudan bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Bununla birlikte yapay zekânın, iş tatmini ile mutluluk arasındaki ilişkide düzenleyici bir rol üstlendiği tespit edilmiştir. Genel olarak değerlendirildiğinde, yapay zekâ etkisinin doğrudan sonuç değişkenlerinden ziyade örgütsel süreçler üzerinden şekillendiği ve özellikle çalışanların duygusal ve psikolojik çıktılarını etkileyen ilişkileri düzenleyici bir mekanizma içinde rol oynadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLE OF ARTIFICIAL INTELLIGENCE USAGE IN THE IMPACT OF JOB SATISFACTION ON PERFORMANCE AND HAPPINESS: A STUDY IN THE HEALTHCARE SECTOR This study aims to explore the effects of artificial intelligence (AI) technologies in the healthcare sector on job satisfaction, job performance, and employee happiness. Despite the growing use of AI systems, their psychological and socio-psychological impacts on healthcare workers have not been sufficiently examined, which highlights the importance of this research. A quantitative and correlational research design was used in this study. Data were collected from 396 healthcare professionals, including physicians, nurses, dietitians, and other staff members. Job satisfaction, job performance, happiness, and artificial intelligence exposure were measured using structured scales. The data were analyzed using Pearson correlation analysis, regression analysis, and structural equation modeling (SEM). The results indicate that job satisfaction is significantly related to job performance and employee happiness. The analysis also reveals that artificial intelligence has a significant effect on job satisfaction; however, no direct effects were observed on job performance or happiness. Nevertheless, mediation analysis did not reveal a statistically significant indirect effect, while moderation analysis indicated that AI plays a significant moderating role in the relationship between job satisfaction and happiness. Overall, the findings suggest that the impact of artificial intelligence is mainly indirect and contextual, rather than directly affecting outcome variables, and it operates as a mechanism that shapes relationships among psychological and organizational factors.