Location choice factors of underground performative art events in the city: The case of Ankara
Undergorund performans sanatları etkinliklerinin şehirde yer seçme faktörleri: Ankara örneği
  1. Tez No: 1017251
  2. Yazar: ATEŞ BARAN TÜZÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OLGU ÇALIŞKAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR TÜMTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Altkültür, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Gösteri sanatları, Kentsel planlama, Kentsel tasarım, Subcultur, Ankara Metropolitan Municipality, Performance arts, Urban design
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Bilim Dalı
Özet
Yeraltı performans sanatları, kentsel kültürel karakterin zenginliğini yaratır; ancak yeraltı performans sanatlarının gelişimini ve konumunu etkileyen mekânsal faktörler, kentsel ve mekânsal çalışmalar disiplininin daha geniş kapsamlı bir yönü olarak henüz keşfedilmemiş bir alan olarak kalmaktadır. Bu araştırma, Ankara/Türkiye'deki yeraltı performans sanatları mekanlarının konumunu etkileyen mekânsal faktörleri incelemeyi ve konum seçimini yönlendiren karar verme sürecine ışık tutmayı amaçlamaktadır. Bu araştırma, mekânsal analizi de içeren nitel bir yaklaşım benimsemektedir. Etkinlik uygulayıcılarıyla yapılan bir dizi görüşme aracılığıyla, konum seçimi için karar verme kriterleri araştırılmaktadır. Bu bulgular daha sonra, karar verme kriterleri ile erişilebilirlik altyapısının sağlanması, mekânsal entegrasyon düzeyi ve yapılı çevre gibi mekânsal faktörler arasındaki ilişkiye odaklanarak, mekânsal analiz sonuçlarıyla sistematik olarak karşılaştırılabilir. viii Sonuçlar, Ankara'daki yeraltı performans mekanlarının rastgele ortaya çıkmadığını; aksine, düşük ila orta düzeyde mekânsal entegrasyon, görünürlük ve birincil ticari alanlardan ayrı olma ile karakterize edilen belirli bir morfolojiye sahip farklı kentsel alanlarla ilişkili olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda, ikincil sokak ağları ve karma kullanım ve geçiş sanayi alanları gibi uyumlu arazi kullanımlarına yakınlık yoluyla seçici erişilebilirlik sergilerler. Anonimlik, akustik tolerans, mahalle duyarlılığı ve izleyici seçiciliği, organizatörler tarafından maksimum görünürlük ve merkezilikten daha çok önceliklendirilmiştir. Sonuçlar, yeraltı performans mekanlarının, gizlilik ile bağlantılılığı dengeleyen ve alt kültür pratiği ile kentsel yapı arasında belirli bir ilişkiyi ortaya koyan özel mekânsal konumları işgal ettiğini göstermektedir. Bu çalışma, yeraltı performans mekanlarını kentsel morfoloji ve kültürel coğrafyanın daha geniş bağlamına yerleştirerek, alternatif kültürel üretimin mekânsal olarak temellendirilmiş bir anlayışını sunmaktadır. Gayri resmi kültürel uygulamaları analitik planlama araçlarıyla birleştirerek kentsel çalışmalar alanına katkıda bulunur ve çağdaş kentin fiziksel ve sosyal yapısının daha geniş bağlamında alternatif sanat sahnelerinin sürdürülebilirliğini anlamak için bir çerçeve sunar.
Özet (Çeviri)
Underground performance arts create the richness of the urban cultural characteristics, however the spatial factors that influence the development and location of underground performance arts remain an unexplored aspect of the broader discipline of urban and spatial studies. This research aims to explore the spatial factors that influence the location of underground performance arts venues in Ankara/Türkiye, and to shed some light on the decision-making process that guides the choice of location. This research adopts a qualitative approach, incorporating spatial analysis. Through a series of interviews with the event executers, the decision-making criteria for the choice of location are explored. These findings can then be compared systematically with the results of the spatial analysis, focusing on the relationship between the decision-making criteria and the spatial factors, such as the provision of accessibility infrastructure, the level of spatial integration, and the built environment. vi The results suggest that underground performance venues in Ankara do not occur randomly; rather, they are associated with distinct urban areas with a particular morphology characterized by low to moderate spatial integration, visibility, and separateness from primary commercial areas. At the same time, they exhibit selective accessibility through secondary street networks and proximity to compatible land uses such as mixed use and transitional industrial areas. Anonymity, acoustic tolerance, neighborhood sensitivity, and audience selectivity were consistently prioritized by the organizers over maximum exposure and centrality. The results show that underground performance venues occupy particular spatial locations that balance discretion with connectivity and disclose a particular relationship between subcultural practice and urban structure. By locating underground performance venues within the broader context of urban morphology and cultural geography, this study offers a spatially grounded understanding of alternative cultural production. It contributes to the field of urban studies by connecting informal cultural practices with analytical planning tools and proposes a framework for understanding the sustenance of alternative art scenes in the broader context of the physical and social structure of the contemporary city.