Organik olarak yetiştirilen farklı çilek çeşitlerinde biyostimülant kullanım olanaklarının araştırılması
Investigation of the possibilities for using biostumulant in organically grown different strawberry cultivars
  1. Tez No: 1017252
  2. Yazar: RÜVEYDA BAĞBOZAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERRA HEPAKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Biyostimülatör, Meyve kalitesi, Organik tarım, Verim, Çilek, Biostimulant, Fruit quality, Organic farming, Yield, Strawberry
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Meyve Yetiştirme ve Islahı Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması Manisa ili Soma ilçesi ekolojik koşullarında organik olarak yetiştirilen farklı çilek çeşitlerinde biyostimülant uygulamalarının verim, meyve morfolojik özellikleri, kalite özellikleri ve fitokimyasal içerik üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada bitkisel materyal olarak Kabarla, Sabrina, Kod 613 ve Rubygem çilek çeşitleri kullanılmış, uygulamalar; kontrol, Silamol (potasyum silikat) ve Green Miracle (protein hidrolizatı bazlı biyostimülant) şeklinde düzenlenmiştir. Deneme 2022 ve 2023 yetiştirme dönemlerinde kurulmuştur. Çalışmada toplam verim, verimin aylara dağılımı, pazarlanabilir meyve oranı, ortalama meyve ağırlığı, meyve eni ve boyu, meyve eti sertliği, renk parametreleri (L*, a*, b*, chroma ve hue), suda çözünür kuru madde (SÇKM), pH, titre edilebilir asit (TA), SÇKM/TA oranı ile C vitamini, toplam fenol içeriği ve antioksidan kapasite incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre toplam verim değerleri çeşit, yıl ve uygulamaya bağlı olarak yaklaşık 450-1250 g/parsel aralığında değişmiştir. En yüksek toplam verim değerleri her iki yılda da Rubygem ve Sabrina çeşitlerinde özellikle Silamol uygulaması altında belirlenmiştir ve bu çeşitlerde kontrol uygulamasına kıyasla verimde %15-30 oranında artış sağlanmıştır. Pazarlanabilir meyve oranı çeşitlere ve hasat dönemine bağlı olarak %45-95 arasında değişmiştir. En yüksek oranlar Sabrina ve Kod 613 çeşitlerinde tespit edilmiştir. Ortalama meyve ağırlığı yaklaşık 18,00-32,00 g, meyve eni 22,00-30,00 mm, meyve boyu ise 23,00-33,00 mm aralığında değişmiştir. Bu parametrelerde en yüksek değerler genel olarak Rubygem × Silamol kombinasyonunda en düşük değerler ise Kabarla ve Kod 613 çeşitlerinde belirlenmiştir. Meyve eti sertliği hasat döneminin ilerlemesiyle birlikte azalma eğilimi göstermiş olup değerler yaklaşık 6,0-4,0 N arasında değişmiştir. Meyve kalite özelliklerinden SÇKM değerleri %6,0-10,5, titre edilebilir asit değerleri %0,55-1,05, SÇKM/TA oranı ise 6,0-15,0 aralığında belirlenmiştir. Hasat ilerledikçe SÇKM ve SÇKM/TA oranı artarken TA değerlerinde azalma gözlenmiştir. Meyve renk parametrelerinde L* değerleri 35-45, a* değerleri 25-40, chroma değerleri ise 30-45 aralığında değişmiştir. En yüksek renk yoğunluğu Rubygem ve Sabrina çeşitlerinde tespit edilmiştir. Fitokimyasal özellikler bakımından C vitamini içeriği 40-80 mg/100 g⁻ˡ, toplam fenol içeriği 150-350 mg GAE/100 g, antioksidan kapasite ise 10-25 µmol TE g⁻¹ aralığında değişmiştir. Bu parametrelerde en yüksek değerler çoğunlukla Rubygem çeşidinde özellikle biyostimülant uygulamaları altında belirlenmiştir. Genel olarak çalışma sonuçları Soma ilçesi koşullarında organik çilek yetiştiriciliğinin teknik olarak mümkün olduğunu, ancak verim ve kalite düzeylerinin çevresel koşullara duyarlı olduğunu ortaya koymuştur. Elde edilen bulgular, uygun çeşit seçimi ve biyostimülant kullanımının organik çilek üretiminde verim, pazarlanabilirlik ve kaliteyi artırmada önemli bir potansiyel sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis study was conducted to determine the effects of biostimulant applications on yield, fruit morphological traits, quality characteristics, and phytochemical content of different strawberry cultivars grown organically under the ecological conditions of Soma district, Manisa province. The strawberry cultivars Kabarla, Sabrina, Kod 613 and Rubygem were used as plant material, and the treatments consisted of control, Silamol (potassium silicate), and Green Miracle (protein hydrolysate-based biostimulant). The experiment was established during the 2022 and 2023 growing seasons. Within the scope of the study, total yield, monthly yield distribution, marketable fruit ratio, average fruit weight, fruit width and length, fruit firmness, color parameters (L*, a*, b*, chroma and hue), soluble solids content (SSC), pH, titratable acidity (TA), SSC/TA ratio, vitamin C content, total phenolic content and antioxidant capacity were evaluated. According to the results obtained, total yield values varied between 450 and 1250 g per plot depending on cultivar, year and treatment. The highest total yield values were recorded in the Rubygem and Sabrina cultivars in both years, particularly under Silamol application, with yield increases of 15-30% compared to the control treatment. The marketable fruit ratio ranged between 45% and 95%, depending on cultivar and harvest period, with the highest ratios observed in the Sabrina and Kod 613 cultivars. Average fruit weight ranged between 18.00 and 32.00 g, fruit width between 22.00 and 30.00 mm, and fruit length between 23.00 and 33.00 mm. For these parameters, the highest values were generally obtained from the Rubygem × Silamol combination, while the lowest values were determined in the Kabarla and Kod 613 cultivars. Fruit firmness showed a decreasing trend as the harvest period progressed, with values ranging between 6.0 and 4.0 N. Among fruit quality traits, SSC values ranged between 6.0% and 10.5%, titratable acidity between 0.55% and 1.05%, and the SSC/TA ratio between 6.0 and 15.0. As the harvest period advanced, SSC and SSC/TA ratios increased, whereas TA values decreased. Regarding fruit color parameters, L* values ranged between 35 and 45, a* values between 25 and 40 and chroma values between 30 and 45. The highest color intensity was observed in the Rubygem and Sabrina cultivars. In terms of phytochemical properties, vitamin C content ranged between 40 and 80 mg/100 g⁻ˡ, total phenolic content between 150 and 350 mg GAE/100 g, and antioxidant capacity between 10 and 25 µmol TE g⁻¹. The highest values for these parameters were predominantly determined in the Rubygem cultivar, particularly under biostimulant applications. Overall, the results of this study demonstrated that organic strawberry cultivation is technically feasible under the conditions of Soma district; however, yield and quality levels are sensitive to environmental conditions. The findings indicate that appropriate cultivar selection and biostimulant use offer significant potential to improve yield, marketability, and fruit quality in organic strawberry production.