Tokat şehir mekânlarının psikocoğrafyası
The psychogeography of urban spaces in Tokat
- Tez No: 1017259
- Danışmanlar: PROF. DR. EREN YÜRÜDÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Aidiyet, Kentsel mekan, Mekansal algı, Psikocoğrafya, Tokat, Belonging, Urban space, Spatial perception, Psychogeography, Tokat
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Tokat şehir merkezinde yaşayan bireylerin en sık tercih ettikleri ve kaçındıkları mekânları, bu mekânlara ilişkin duygusal deneyimlerini ve mekânsal aidiyet durumlarını psikocoğrafya yaklaşımı çerçevesinde ele almayı amaçlamaktadır. Ayrıca mekânsal tercihler ve aidiyetin demografik değişkenlere (yaş, cinsiyet, meslek, ekonomik durum ve ikamet süresi) göre nasıl farklılaştığı da incelenmiştir. Araştırmada nitel araştırma yakla- şımı benimsenmiştir. 50 katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış ve elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Bulgular, katılımcıların en çok tarihi ve kültürel alanları tercih ettiğini; bu alanları Yeşilırmak ve çevresi ile kafe ve sosyal mekânların izlediğini göstermektedir. Mekân tercihlerinde huzur hissi, sosyalleşme ihtiyacı, gündelik alışkanlıklar, gezme ve zaman geçirme, anılar ve manevi duygular belirleyici olmuştur. Öte yandan, yoğunluk, kalabalık ve trafik gibi fiziksel koşulların yanı sıra stres, sıkışmışlık ve yabancılaşma gibi duygular, kaçınılan mekânlarda öne çıkmıştır. Ayrıca bazı mekânların hem olumlu hem de olumsuz deneyimlerle birlikte değerlendirildiği de görülmüştür. Aidiyet açısından ise bireylerin mekânlarla farklı düzeylerde bağ kurduğu ve bu bağın kişisel deneyimlerin yanı sıra demografik özelliklerle de ilişkili olduğu ortaya konulmuştur. Sonuç olarak Tokat kent merkezinde mekânların yalnızca fiziksel yönleriyle değil, aynı zamanda duygusal, sosyal ve aidiyet boyutlarıyla da deneyimlendiği; bireylerin kentle kurduğu ilişkinin psikocoğrafik bir nitelik taşıdığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the spaces most frequently preferred and avoided by individuals living in the city center of Tokat, their emotional experiences regarding these spaces, and their sense of spatial belonging within the framework of psychogeography. Additionally, the study examines how spatial preferences and sense of belonging vary ac cording to demographic variables (age, gender, occupation, economic status, and length of residence). Qualitative research methods were employed in the study. Semi-structured interviews were conducted with 50 participants, and the data obtained were analyzed using content analysis. The findings indicate that participants most frequently preferred historical and cultural sites; these were followed by the Yeşilırmak River and its surroundings, as well as cafes and social spaces. In terms of spatial preferences, a sense of peace, the need for socialization, daily routines, walking and spending time, memories, and spiritual feelings were the determining factors. On the other hand, physical conditions such as density, crowds, and traffic, as well as emotions like stress, feeling trapped, and alienation, were prominent in avoided spaces. Additionally, it was observed that some spaces were evaluated in conjunction with both positive and negative experiences. In terms of belonging, it was revealed that individuals form connections with spaces at different levels, and that this connection is related not only to personal experiences but also to demographic characteristics. In conclusion, it was understood that spaces in the city center of Tokat are experienced not only through their physical aspects but also through their emotional, social, and belonging dimensions; and that the relationship individuals establish with the city carries a psychogeographical quality.