Dini başa çıkmanın boşanma kaygısı üzerindeki etkisi: Mardin örneği
The effect of religious coping on divorce anxiety: Mardin example
  1. Tez No: 1017258
  2. Yazar: NESRİN ABAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET CEVAT ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Dini başa çıkma, Evlilik, Evlilik çatışması, Kaygı, Manevi destek, Maneviyat, Religious coping, Marriage, Marital conflict, Anxiety, Spiritual support, Spirituality
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu araştırma, olumlu ve olumsuz dini başa çıkmanın evli bireylerde oluşan boşanma kaygısı üzerindeki etkisini incelemek ve bu değişkenlerin yaş, cinsiyet, evlilik süresi, evlilik biçimi, eğitim durumu, çalışan, yaratıcıya inanç durumu gibi demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını analiz etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak yürütülen araştırma örneklemini Mardin ili ve Mardin'in Artuklu ve Kızıltepe ilçelerinde yaşamakta olan 319 evli birey oluşturmaktadır. Veriler yüz yüze anket yoluyla gönüllülük esasına göre uygulanmış olup, Demografik Bilgi Formu, Boşanma Kaygısı Ölçeği ve Dini Başa Çıkma Ölçeği aracılıklarıyla toplanmıştır. Normallik varsayımları sağlandığı için analizlerde parametrik testler kullanılmış ve bu doğrultuda t-testi, ANOVA ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, katılımcıların boşanma kaygısı ve olumlu dini başa çıkma düzeylerinde cinsiyete göre anlamlı bir farklılık bulunmazken; erkeklerin olumsuz dini başa çıkma düzeyleri kadınlara kıyasla daha yüksek tespit edilmiştir. Evlilik biçimi boşanma kaygısı üzerinde anlamlı bir farklılık oluşturmakta olup, akraba evliliği yapanlar ile görücü usulüyle evlenenlerin boşanma kaygısının, flört ederek evlenenlere göre daha yüksek seyrettiği görülmüştür. Evlilik süresinin boşanma kaygısı üzerinde anlamlı bir etkisi saptanmamıştır. Ayrılık konusunda kararsızlık yaşayan bireylerin boşanma kaygısının, ayrılığı kesin olarak düşünen ya da düşünmeyenlere oranla daha yüksek olduğu saptanmış olup, belirsizliğin kaygıyı artırdığı görülmüştür. Ekonomik açıdan düşük gelir grubunda yer alan katılımcıların boşanma kaygısı düzeyleri, yüksek gelir grubundakilere göre anlamlı düzeyde yüksek çıkmıştır. Dini inancını günlük yaşamının merkezine alan bireylerde olumlu dini başa çıkma düzeyleri yüksek, olumsuz dini başa çıkma düzeyleri ise düşük olarak saptanmıştır. Kurumsal bir dine bağlı olmayan bireylerde ise olumsuz dini başa çıkma eğilimi daha yüksek bulunmuştur. Eğitim düzeyi yükseldikçe olumlu dini başa çıkma puanlarında anlamlı bir azalma görülürken, eğitim durumunun olumsuz dini başa çıkma üzerinde anlamlı bir farklılık oluşturmadığı belirlenmiştir. Son olarak, hem olumlu hem de olumsuz dini başa çıkma yöntemleri ile boşanma kaygısı arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Ancak olumlu dini başa çıkmanın boşanma kaygısını açıklama oranının daha yüksek olduğu ve bireylerin kriz anında öncelikli olarak olumlu manevi kaynaklara yöneldiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effect of positive and negative religious coping on divorce anxiety among married individuals and to analyze whether these variables differ according to demographic characteristics such as age, gender, marriage duration, type of marriage, educational status, employment status, and belief in a creator. Executed using the correlational survey model, which is one of the quantitative research methods, the sample of the study consists of 319 married individuals living in Mardin province and its Artuklu and Kızıltepe district of Mardin. The data were collected via face-to-face surveys on a voluntary basis, utilizing the Demographic Information Form, the Divorce Anxiety Scale, and the Religious Coping Scale. Since the normality assumptions were met, parametric tests were utilized in the analyses, and accordingly, t-test, ANOVA, and regression analyses were applied. According to the findings, while no significant difference was found in the participants' divorce anxiety and positive religious coping levels based on gender, the negative religious coping levels of men were found to be higher compared to women. The type of marriage makes a significant difference on divorce anxiety; it was observed that the divorce anxiety of those who had consanguineous marriages and arranged marriages was higher than those who married after dating. No significant effect of marriage duration on divorce anxiety was detected. It was determined that the divorce anxiety of individuals experiencing indecisiveness about separation was higher than those who definitely thought or did not think about separation, indicating that uncertainty increases anxiety. The divorce anxiety levels of participants in the low-income group were found to be significantly higher than those in the high-income group. Positive religious coping levels were found to be high and negative religious coping levels were found to be low in individuals who put their religious belief at the center of their daily lives. On the other hand, negative religious coping tendencies were found to be higher in individuals who are not affiliated with an institutional religion. While a significant decrease was observed in positive religious coping scores as the level of education increased, it was determined that educational status did not create a significant difference on negative religious coping. Finally, a positive and significant relationship was found between both positive and negative religious coping methods and divorce anxiety. However, it was concluded that the explanation rate of positive religious coping on divorce anxiety was higher, and individuals primarily turned to positive spiritual resources in times of crisis.