Kuraklık stresinde biber fidelerinde methiyoninin etkilerinin belirlenmesi
Determination the effects of methionine on pepper seedling under drought stress
- Tez No: 1017289
- Danışmanlar: PROF. DR. MELEK EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Biber, fide, su kısıtı, stres, metiyonin, tolerans, Pepper, seedling, water deficit, stress, methionine, tolerance
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bitki gelişimini doğrudan etkileyerek tarımsal üretimde önemli kayıplara neden olan kuraklık, en önemli stres faktörlerinden biridir. Bu çalışma, kuraklık stresinin biber fidelerinde oluşturduğu olumsuz etkilerin metiyonin uygulaması ile hafifletilip hafifletilemeyeceğini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Yöntem: Çalışma, tesadüf parselleri deneme desenine göre kurulmuş olup, bitkisel materyal olarak kullanılan biber (Capsicum annuum L.) tohumları ilk etapta içinde torf:perlit (2:1/v:v) bulunan viyoller içine ekilmiştir. Oluşan 2-3 yapraklı fideler içinde toprak: kum: torf (2:1:1/v:v:v) bulunan saksılara dikilmiştir. İki farklı sulama seviyesi (%100 ve %60 tarla kapasitesi) ile sulanan bitkilere üç metiyonin (M0: 0 mg/L (Kontrol), M10: 10 mg/L ve M20: 20 mg/L) dozu ile hazırlanan solüsyonlar yapraklara püskürtme şeklinde uygulanmıştır. Araştırmada, uygulamaların bitkisel gelişim parametreleri (bitki boyu, gövde çapı, yaprak alanı, bitki taze ağırlığı, bitki kuru ağırlığı, kök taze ağırlığı, kök kuru ağırlığı), klorofil a, klorofil b, toplam klorofil, antioksidan enzim aktiviteleri (katalaz (CAT), süperoksit dismutaz (SOD) ve peroksidaz (POD)), hidrojen peroksit (H2O2) ve malondialdehit (MDA) miktarı, prolin ve sakkaroz içerikleri, IAA ve ABA miktarı üzerine etkileri ile ilgili ölçüm ve analizler yapılmıştır. Bulgular: Elde edilen bulgulara göre, kuraklık stresi biber fidelerinde bitki gelişimi üzerinde olumsuz etkilere neden olmuştur. Ancak metiyonin uygulamaları bu etkileri hafifletmiştir. Özellikle 20 mg/L metiyonin uygulaması bitki taze ağırlık, bitki boyu, klorofil gibi parametreler açısından en olumlu sonuçları verdiği belirlenmiştir. Kuraklık koşullarında da metiyonin uygulamaları prolin, sakkaroz ve antioksidan enzim düzeylerini artırarak, bitkinin savunma yanıtlarını güçlendirmiştir. Ayrıca, metiyonin uygulaması ile birlikte ABA düzeyinin azaldığı, IAA içeriğinin ise arttığı tespit edilmiştir. Sonuç: Sonuç olarak, biber fidelerinde su kısıtı ile birlikte oluşan olumsuz etkiler dışarıdan bitkiye uygulanan metiyonin ile birlikte önemli derecede azalmış, bitki stres toleransında önemli etkileri görülmüştür. Metiyoninin kuraklık stresini hafifletici etkisinin, bitkilerde oluşturduğu morfolojik ve fizyolojik iyileşmelerle ilişkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Drought is one of the most significant stress factors, directly affecting plant development and causing significant losses in agricultural production. This study aimed to determine whether methionine application could mitigate the negative effects of drought stress on pepper seedlings. Method: The study was established according to the randomized plots experimental design, and pepper (Capsicum annuum L.) seeds used as plant material were first planted in viols containing peat: perlite (2:1/v:v). The resulting seedlings with 2-3 leaves were planted in pots containing soil: sand: peat (2:1:1/v:v:v). Solutions prepared with three methionine doses (M0: 0 mg/L (Control), M10: 10 mg/L and M20: 20 mg/L) were applied to the leaves by spraying to the plants irrigated with two different irrigation levels (100% and 60% field capacity). In the research, measurements and analyses were carried out regarding the effects of the applications on vegetative growth parameters (plant height, stem diameter, leaf area, plant fresh weight, plant dry weight, root fresh weight, root dry weight), chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll, antioxidant enzyme activities (catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD) and peroxidase (POD)), hydrogen peroxide (H2O2) and malondialdehyde (MDA) amounts, proline and sucrose contents, and IAA and ABA amounts. Findings: According to the findings, drought stress caused negative effects on plant development in pepper seedlings. It was determined that especially 20 mg/L methionine application gave the most positive results in terms of parameters such as plant fresh weight, plant height and chlorophyll. Under drought conditions, methionine applications increased proline, sucrose and antioxidant enzyme levels, strengthening the plant's defense responses. Additionally, it was determined that ABA levels decreased and IAA content increased with methionine application. Conclusion: As a result, the negative effects of water restriction on pepper seedlings were significantly reduced with methionine applied exogenous to the plant, and significant effects on plant stress tolerance were observed. Methionine's drought stress mitigation effect is related to the morphological and physiological improvements it produces in plants.