Nesnelerin internetinde iletişim güvenliği için çizge teorik altyapı oluşturulması
Constructing a graph theoretical infrastructure for communication security in the internet of things
  1. Tez No: 1017312
  2. Yazar: MİRAY KOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜLEYHA AKUSTA DAĞDEVİREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Kablosuz sensör ağları, Wireless sensor networks
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Medya bağlantılı cihaz sayısının katlanarak artması, geniş ölçekli nesnelerin interneti ve kablosuz sensör ağlarının güvenli yönetimini karmaşık ve zaman alıcı hâle getirmektedir. Bu karmaşa, kritik güncellemelerin gecikmesine ve saldırı yüzeyinin genişlemesine yol açarak hem uç cihazlar hem de sistem yöneticileri üzerinde olumsuz etkilere neden olmaktadır. Bu tez çalışmasında, ağ topolojilerini çizge kuramı üzerinden temsil ederek, bağlı kapasiteli köşe kapsama kavramını kullanan derinleştirilmiş bir optimizasyon sistemi geliştirilmiştir. Amaç, çok düğümlü ağlarda hem kapsama garantisi veren hem de maliyet zaman dengesini iyileştiren güvenli“Köşe Kapsama”takımlarını otomatik seçmektir. Gelecekte, geliştirilen sistemin farklı ağ tiplerinde ve daha geniş gerçek veri kümelerinde test edilmesi, k değerinin anlık ağ yoğunluğuna göre adaptif ayarlanması ve saldırı algılama sinyalleriyle bütünleştirilmesi planlanmaktadır. Böylece, büyük ölçekli IoT dağıtımlarında güvenlik yönetimine hızlı, ölçeklenebilir ve düşük maliyetli bir çözüm sunulması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
The exponential growth in the number of media connected devices makes the secure management of large scale internet of things and wireless sensor networks complex and time consumİng This complexity leads to delayed critical updates and an expanded attack surface, negatively impacting both end devices and system administrators. In this thesis, a deepened optimization system is developed using the concept of vertex cover with connected capacity, representing network topologies using graph theory. The goal is to automatically select secure“Vertex Cover”sets that guarantee coverage and improve cost time balance in multi node networks. In the future, we plan to test the developed system on different network types and larger real world datasets, adaptively adjust the k value according to current network density, and integrate it with attack detection signals. This aims to provide a fast, scalable, and cost effective solution for security management in large scale IoT deployments.