Ekoturizmin teorik temellerine bir yolculuk: Fennell'in Ecotourısm eserinin betimleyici çeviri çerçevesinde değerlendirilmesi
A journey to the theoretical foundations of ecotourism: An evaluation of Fennell's Ecotourism in a descriptive translation framework
- Tez No: 1017313
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN DİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Ekoturizm, Ecotourism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekoturizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekoturizm Rehberliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, David A. Fennell tarafından kaleme alınan Ecotourism adlı eserin betimleyici çeviri araştırması çerçevesinde incelenmesini ve Türkçeye aktarılmasını konu edinmektedir. Ekoturizm; doğal kaynakların korunması, yerel halkın refahının gözetilmesi, ziyaretçi deneyiminin eğitsel bir içerikle desteklenmesi ve turizm faaliyetlerinin sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda yürütülmesi bakımından çağdaş turizm araştırmaları içinde özel bir yere sahiptir. İncelenen eser, ekoturizmi yalnızca doğa temelli bir turizm biçimi olarak değil; turizmin doğası, ekoturist profilleri, sosyal ve ekolojik etkiler, kalkınma, ekonomi, pazarlama, doğal kaynak yönetimi, korunan alanlar, politika, yönetişim, uygulama, etik ve sürdürülebilir tasarım gibi çok katmanlı başlıklar üzerinden ele almaktadır. Bu yönüyle eser, ekoturizmin hem kuramsal hem de uygulamalı boyutlarını birlikte değerlendiren kapsamlı bir kaynak niteliğindedir. Araştırmada betimleyici çeviri yaklaşımı benimsenmiş; eserin bölüm yapısı, temel kavramları ve terminolojik bütünlüğü korunarak akademik Türkçeye aktarılması hedeflenmiştir. Çalışmada ayrıca kitabın içerik düzeni analiz edilmiş, eserin Türkçe ekoturizm literatürüne sağlayabileceği katkılar değerlendirilmiştir. Çalışmanın temel önemi, ekoturizm alanında uluslararası düzeyde kullanılan kapsamlı bir kaynağın Türkçe akademik alan yazına kazandırılmasıdır. Bu bağlamda çalışma, ekoturizm araştırmaları, turizm planlaması, korunan alan yönetimi ve sürdürülebilir turizm tartışmaları açısından yararlanılabilecek nitelikte bir çeviri ve değerlendirme metni ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines and translates David A. Fennell's Ecotourism within the framework of descriptive translation research. Ecotourism has a distinctive place in contemporary tourism studies because it emphasizes the protection of natural resources, the welfare of local communities, the educational quality of visitor experiences, and the organization of tourism activities in accordance with sustainability principles. The book analysed in this study approaches ecotourism not merely as a form of nature-based tourism, but through a multi-layered framework including the nature of tourism, ecotourists, social and ecological impacts, development, economics, marketing, natural resource management, protected areas, policy, governance, practice, ethics and sustainable design. In this respect, the book is a comprehensive source that brings together theoretical and practical dimensions of ecotourism. The study adopts a descriptive translation approach. The chapter structure, key concepts and terminological consistency of the source text are preserved while the text is rendered into academic Turkish. In addition, the structure and content of the book are analysed and its possible contribution to Turkish ecotourism literature is evaluated. The significance of the study lies in introducing a comprehensive international source on ecotourism into Turkish academic literature. In this context, the study aims to provide a translation and evaluation text that can be used in ecotourism research, tourism planning, protected area management and sustainable tourism discussions.