Fasulyede ağır metal stresiyle ilgili ssr markörlerinin geliştirilmesi
Development of ssr markers related to heavy metal stress in beans
- Tez No: 1017367
- Danışmanlar: PROF. DR. EMRE İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Ziraat, Biology, Biotechnology, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Basit dizi tekrarları (SSR), Bitki ıslahı, Genetik çeşitlilik, Taze fasulye, Simple sequence repeats (SSR), Plant breeding, Genetic diversity, Green beans
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Fasulye (Phaseolus vulgaris L.), besin değeri yüksek ve dünya genelinde yaygın olarak yetiştirilen önemli bir baklagil türüdür. Bu çalışmada, ağır metal stresine bağlı genetik varyasyonların ortaya konulması amacıyla 28 fasulye genotipi 16 SSR markörü kullanılarak değerlendirilmiştir. Toplam 461 bant elde edilmiş olup, en yüksek allel sayısı BHMS7 ve BHMS10 lokuslarında (11), en düşük allel sayısı ise BHMS2 marköründe belirlenmiştir. BHMS2 hariç tüm markörlerin polimorfik yapı gösterdiği tespit edilmiştir. Ortalama PIC değeri 0,23, lokus başına ortalama allel sayısı 1,938, etkin allel sayısı 1,274 ve Shannon bilgi indeksi 0,308 olarak hesaplanmıştır. PCoA analizinde G23 ve G24 genotiplerinin ana gruptan ayrılarak farklı bir konumda yer aldığı belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, fasulye genotipleri arasında belirgin düzeyde genetik çeşitlilik bulunduğunu ve SSR markörlerinin ağır metal stresine bağlı genetik farklılıkların ortaya konulmasında güvenilir ve etkili bir araç olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlar, ağır metal stresine toleranslı ve hassas genotiplerin ayrımında kullanılabilecek moleküler belirteçlerin geliştirilmesine katkı sağlayarak, gelecekte yürütülecek bitki ıslah çalışmalarına önemli bir genetik temel sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Bean (Phaseolus vulgaris L.) is an important legume widely cultivated worldwide for its high nutritional value. In this study, 28 bean genotypes were evaluated using 16 SSR markers to investigate genetic variation associated with heavy metal stress. A total of 461 bands were obtained. The highest number of alleles (11) was observed in the BHMS7 and BHMS10 loci, while the lowest was detected in the BHMS2 marker. All markers except BHMS2 showed polymorphic patterns. The average PIC value was calculated as 0.23, with an average number of alleles per locus of 1.938, an effective number of alleles of 1.274, and a Shannon's information index of 0.308. PCoA analysis indicated that G23 and G24 genotypes were separated from the main cluster and occupied distinct positions. The results demonstrate a considerable level of genetic diversity among bean genotypes and indicate that SSR markers are reliable and effective tools for detecting genetic variation associated with heavy metal stress. These findings suggest that the data obtained may contribute to the development of molecular markers to distinguish genotypes with different responses to heavy metal stress and may provide a valuable genetic basis for future plant breeding programs.