Peynirden elde edilen penicillium izolatlarının potasyum sorbat direncinin ve ilişkili direnç genlerinin taranması
Screening of potassium sorbate resistance and associated resistance genes in penicillium isolates from cheese
  1. Tez No: 1017366
  2. Yazar: KÜBRA TUMAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU METİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Penicillium, Penicillium
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, gıda güvenliği açısından kritik öneme sahip olan ve koruyucu madde olarak kullanılan bir zayıf asit tuzu olan potasyum sorbatın (PS), peynirden elde edilen Penicillium cinsine ait 23 farklı izolatın gelişimi üzerindeki etkisi araştırılmıştır. İzolatların potasyum sorbat duyarlılıkları, standart MEA (Malt Ekstrakt Agar) besiyeri ile potasyum sorbat ile takviye edilmiş MEA (MEA + PS) üzerinde geliştirilerek karşılaştırılmış ve potasyum sorbata karşı direnç fenotipleri belirlenmiştir. Bu fenotipik analizler sonucunda P. paneum türüne ait 9CA5C ve 17EC4A ile P. biforme türüne ait 1K3, 1K6 ve 2K2 kodlu izolatların potasyum sorbata karşı dirençli olduğu ortaya konmuştur. Buna karşın, P. biforme 4K3, 4K4, 6K1, 6K2, 6K3, 6K4, 6S15A, 28DK2A ve 29EK4A, P. crustosum 25SK5A, 30DB5A ve 30DB5B, P. nordicum 28DK2B ve 28DK4E ile P. solitum 1K4, P. brevicompactum 13N6B, P. roseomaculatum 26KK6C ve referans suş P. roqueforti CECT 2905 izolatlarının duyarlı olduğu belirlenmiştir. Dirençli ve duyarlı suşlar arasındaki varyasyonu ve direnç mekanizmasını aydınlatmak amacıyla sorbik asit detoksifikasyonu ile ilişkili kilit genler olan padA ve sdrA genlerinin varlığı ve dağılımı Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) analizi ile incelenmiş, elde edilen PCR ürünleri agaroz jel elektroforezi ile görüntülenmiştir. İncelenen tüm P. biforme izolatlarında direnç fenotipinden bağımsız olarak padA geninin varlığı tespit edilmiş; sdrA geninin ise dirençli izolatların tamamında, duyarlı izolatların ise bazılarında bulunduğu saptanmıştır. Bu bulgu, P. biforme türünde sorbik asit duyarlılığının sadece gen yokluğuna dayalı olmadığını; direnç seviyesinin genlerin ekspresyon dinamikleri ve regülatör kontrol mekanizmalarıyla şekillenebileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of potassium sorbate (PS), a weak acid salt used as a preservative and of critical importance for food safety, on the growth of 23 different isolates belonging to the genus Penicillium obtained from cheese was investigated. The potassium sorbate sensitivities of the isolates were determined by comparing their growth on standard MEA (Malt Extract Agar) and potassium sorbate–supplemented MEA (MEA + PS), and resistance phenotypes to potassium sorbate were identified. As a result of these phenotypic analyses, isolates 9CA5C and 17EC4A belonging to P. paneum and isolates 1K3, 1K6, and 2K2 belonging to P. biforme were found to be resistant to potassium sorbate. In contrast, P. biforme isolates 4K3, 4K4, 6K1, 6K2, 6K3, 6K4, 6S15A, 28DK2A, and 29EK4A; P. crustosum isolates 25SK5A, 30DB5A, and 30DB5B; P. nordicum isolates 28DK2B and 28DK4E; P. solitum 1K4; P. brevicompactum 13N6B; P. roseomaculatum 26KK6C; and the reference strain P. roqueforti CECT 2905 were determined to be sensitive. To elucidate the variation between resistant and sensitive strains and the resistance mechanism, the presence and distribution of the key genes padA and sdrA, which are associated with sorbic acid detoxification, were investigated by Polymerase Chain Reaction (PCR), and the PCR products were visualized by agarose gel electrophoresis. The padA gene was detected in all P. biforme isolates regardless of the resistance phenotype, whereas the sdrA gene was present in all resistant isolates and in some of the sensitive isolates. This finding indicates that sorbic acid sensitivity in P. biforme is not solely dependent on the absence of these genes; rather, the level of resistance may be influenced by gene expression dynamics and regulatory control mechanisms.