THE DIGITAL TRANSFORMATION OF INTERNATIONAL TRADEMARK REGISTRATION:THE INTEGRATION OF E-GOVERNMENT SYSTEMS AND THE ADAPTATION OF THE MADRID PROTOCOL
ULUSLARARASI MARKA TESCİLİNİN DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ: E-DEVLET SİSTEMLERİNİN ENTEGRASYONU VE MADRİD PROTOKOLÜ'NÜN DİJİTALLEŞMEYE UYUM SÜRECİ
  1. Tez No: 1017368
  2. Yazar: MERCAN SANDIKÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİN ÖZDEN MERHACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Madrid Protokolü, uluslararası marka tescili, WIPO, dijital dönüşüm, e devlet, birlikte çalışabilirlik, fikri mülkiyet yönetimi, Madrid e Filing, IP Portal, Madrid Monitor, yapay zeka, blokzincir, siber güvenlik, veri koruma, İnsan-yapay zeka etkileşimi, Madrid Protocol, international trademark registration, WIPO, digital transformation, e-government, interoperability, intellectual property management, Madrid e Filing, IP Portal, Madrid Monitor, artificial intelligence, blockchain, cybersecurity, data protection, International trade marks, Human-artificial intelligence interaction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fikri Mülkiyet Hakları, Teknoloji Politikaları ve İnovasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fikri Mülkiyet Hukuku Bilim Dalı
Özet
ÖZET Bu tez, Madrid Protokolü kapsamında yürütülen uluslararası marka tescil süreçlerinin dijital dönüşümünü ve WIPO ile üye ulusal veya bölgesel marka ofisleri arasındaki entegrasyon düzeylerini incelemektedir; ayrıca bu dijitalleşmenin bir sonucu olarak, başvuru, takip, yönetim ve ödeme gibi e devlet altyapısı süreçlerinin hız, izlenebilirlik, güvenilirlik, şeffaflık ve erişilebilirlik ilkeleri doğrultusunda nasıl iyileştirildiğini de ele almaktadır. Ayrıca, dijital altyapı, idari kapasite, mevzuata uygunluk ve teknik uyumluluk gibi faktörler nedeniyle bu üye ulusal ve bölgesel marka ofislerinin dijitalleşmesinin neden homojen bir dağılım göstermediğini açıklamaktadır. Bu durum, gelişmekte olan ülkelerde veya dijital olgunluğa henüz tam ve etkili bir şekilde ulaşmamış ülkelerde yapısal engellere, uygulama boşluklarına ve dijital eşitsizliklere yol açmaktadır. Bu tezin kapsamında, öncelikle Madrid Protokolünün uluslararası marka tescil süreçlerindeki tarihsel gelişimi, yasal dayanağı ve rolü açıklanmaktadır; dijital dönüşüm ve e devlet uygulamaları ise kamu hizmetlerinin dijitalleşmesi, birlikte çalışabilirlik, idarenin rolü ve dijital kapasite farklılıkları gibi teorik yaklaşımlar çerçevesinde incelenmektedir. Bu bağlamda, Madrid Protokolü'nün geleneksel kağıt tabanlı bir mekanizmadan , ya da yalnızca elektronik dosyalamaya indirgenmiş bir mekanizmadan, küresel ölçekte birbirine bağlı, veri merkezli, ağ destekli, platform tabanlı bir yapıya dönüştüğü savunulmaktadır. Bu çalışma, ilk bölümde ayrıca karşılaştırmalı bir analiz yöntemi kullanmaktadır. Bu bölümün hazırlanmasında birincil kaynaklar arasında WIPO yıllık analiz raporları ve stratejik planlarının yanı sıra, OECD ve BM gibi diğer uluslararası kuruluşların dijital hükümet çalışmaları, önerileri ve raporları ile EUIPO gibi ulusal ve bölgesel fikri mülkiyet ofislerinin raporları, analizler, duyurular ve USPTO, JPO, KIPO, TÜRKPATENT, CGPDTM, INPI ve CIPC gibi ulusal ve bölgesel fikri mülkiyet ofislerinden alınan ilgili akademik referanslar yer almaktadır. Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Japonya ve Kore gibi gelişmiş ülke/bölgelerin yargı sistemleri ile Türkiye, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika dahil olmak üzere dijital olgunluğa ulaşmaya çalışan gelişmekte olan ve yükselen ülke veya bölgelerin yargı sistemleri arasında karşılaştırmalar yapılmıştır. Bu çalışma, dijitalleşmenin hayatımıza girmeye başladığı 2000 yılından sonraki marka tescil uygulamalarına odaklanmaktadır; patentler, tasarımlar, faydalı modeller ve telif hakları gibi diğer fikri ve sınai mülkiyet türleri tezin kapsamı dışındadır. Çalışmanın sonraki bölümünde, Madrid Sistemi kapsamında WIPO tarafından sunulan araçlar, Madrid e Filing, IP Portal, Madrid Monitor, Global Brand Database ve Madrid Goods & Services Manager dahil , işlevsellik, erişilebilirlik, kullanıcı deneyimi, hukuki kesinlik ve uygulama farklılıkları açısından incelenmektedir. Dijital olgunluğa ulaşmış ofisler, kullanıcılarına API tabanlı entegrasyon, yapay zeka destekli ön inceleme ve araştırma, elektronik bildirimler, çevrimiçi ödemeler, tebligat sistemi, çevrimiçi takip ve gelişmiş veri odaklı sistemler sunmaktadır; henüz bu olgunluk düzeyine etkili bir şekilde ulaşmamış ancak gelişmekte ve iyileşmekte olan ofisler ise manuel, geleneksel kağıt/PDF tabanlı sistemler sunmaya devam etmekte olup, bu da iki kademeli bir dijital sistemin oluşmasına yol açmaktadır. Bu durum, uluslararası marka korumasına erişim konusunda ofisler ve kullanıcılar arasında fiili eşitsizliklere yol açmaktadır. Tez ayrıca, beraberinde getirdiği hukuki ve teknik risklere rağmen yapay zeka ve blok zinciri teknolojilerinin Madrid Sistemine entegrasyonunu ele almakta ve uygun hukuki güvencelerin sağlanması koşuluyla bu teknolojilerin sisteme entegre edilebileceğini ve böylece sistemin etkinliğini ve işlevselliğini artırabileceğini savunmaktadır. Yapay zeka teknolojisi, başvuru öncesi marka benzerlik aramaları, ön incelemeler, görsel aramalar, Nice Sınıflandırması çerçevesi içindeki mal ve hizmetlerin sınıflandırılması ve ayırt edilmesi, çeviri ve portföy takibi gibi süreçlerin verimliliğini artırma potansiyeline sahiptir. Ancak, ayırt edici nitelik ve karıştırılma olasılığı gibi nihai hukuki değerlendirmeleri içeren süreçler, insan değerlendirmesine tabi olmaya devam etmelidir. Benzer şekilde, uluslararası sicili ikame etmeyi amaçlamadığı sürece, blok zinciri teknolojisi, özellikle zaman damgası, mülkiyet ve lisans kayıtları, işlem izlenebilirliği ve delil tanımlama gibi konularda sistem üzerinde geliştirici ve iyileştirici bir etkiye sahip olabilir. Sonuç olarak, tez, Madrid Protokolünün yalnızca hukuki, idari ve diplomatik bir araç olmanın ötesine geçtiğini ve kendisini WIPO'yu ulusal ve bölgesel e devlet sistemlerine bağlayan küresel bir dijital marka altyapısı olarak konumlandırdığını göstermektedir. Sistemi daha kapsayıcı, güvenli, verimli ve işlevsel hale getirmek için, dijital altyapı kapasitesinin güçlendirilmesi, veri koruma ve siber güvenlik standartlarının iyileştirilmesi, üye marka ofisleri arasındaki idari iletişim ve karşılıklı çalışabilirliğin geliştirilmesi ve gelecekteki reformların dijital tasarım temelli bir yaklaşımla ele alınması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This thesis examines the digital transformation of international trademark registration processes conducted under the Madrid Protocol and the levels of integration between WIPO and member national or regional trademark offices; It also examines how, as a result of this digitalization, e-government infrastructure processes, such as application, monitoring, management, and payment, have been improved in accordance with the principles of speed, traceability, reliability, transparency, and accessibility. It also explains why the digitalization of these member national and regional trademark offices does not exhibit a homogeneous distribution due to factors such as digital infrastructure, administrative capacity, regulatory compliance, and technical compatibility. This situation leads to structural barriers, implementation gaps, and digital inequalities in developing countries or those that have not yet fully and effectively achieved digital maturity. Within the scope of this thesis, the historical development, legal basis, and role of the Madrid Protocol in international trademark registration processes are first explained; digital transformation and e-government applications are examined within the framework of theoretical approaches such as the digitization of public services, interoperability, the role of administration, and differences in digital capacity. In this context, it argues that the Madrid Protocol has evolved from a traditional paper based mechanism, or one reduced solely to electronic filing, into a data centric, network supported, platform based structure interconnected on a global scale. This study also employs a comparative analysis method in the first chapter. In preparing this section, the primary sources include WIPO annual analysis reports and strategic plans, as well as digital government studies, recommendations, and reports from other international organizations such as the Organisation for Economic Co operation and Development (OECD) and the United Nations (UN), along with reports, analyses, announcements, and related materials from national and regional intellectual property offices such as EUIPO, reports, analyses, announcements, and relevant academic references from national and regional intellectual property offices such as the USPTO, JPO, KIPO, TÜRKPATENT, CGPDTM, INPI, and CIPC. Comparisons were made between the judicial systems of developed countries/regions, such as the European Union, the United States, China, Japan, and Korea, and those of developing and emerging countries or regions striving to achieve digital maturity, including Türkiye, India, Brazil, and South Africa. This study deliberately focuses on trademark registration practices following the year 2000, when digitalization began to permeate our lives; it excludes other types of intellectual and industrial property, such as patents, designs, utility models, and copyrights, from the scope of the thesis. In the subsequent section of the thesis, the tools offered by WIPO under the Madrid System, including Madrid e Filing, IP Portal, Madrid Monitor, Global Brand Database, and Madrid Goods & Services Manager, are examined in terms of functionality, accessibility, user experience, legal certainty, and application differences. Offices that have achieved digital maturity offer their users API based integration, AI supported preliminary examination and research, electronic notifications, online payments, a service of process system, online tracking, and advanced data driven systems; offices that have not yet effectively reached this level of maturity but are developing and improving continue to offer manual, traditional paper/PDF based systems, leading to the creation of a two tier digital system. This situation results in actual inequalities between offices and users regarding access to international trademark protection. The thesis also addresses the integration of artificial intelligence and blockchain technologies into the Madrid System, despite the legal and technical risks they entail, arguing that, provided appropriate legal safeguards are in place, these technologies can be integrated into the system, thereby enhancing its effectiveness and functionality. Artificial intelligence technology holds the potential to enhance the efficiency of processes such as pre application trademark similarity searches, preliminary examinations, visual searches, the classification and distinction of goods and services within the Nice Classification framework, translation, and portfolio tracking. However, processes involving final legal assessments, such as distinctiveness and likelihood of confusion, must remain subject to human evaluation. Similarly, blockchain technology, provided it is not intended to replace the international register, could have a developmental and enhancing effect on the system, particularly regarding issues such as time stamping, ownership and licensing records, transaction traceability, and evidence identification. In conclusion, the thesis demonstrates that the Madrid Protocol transcends its role as merely a legal, administrative, and diplomatic tool, establishing itself as a global digital trademark infrastructure that connects WIPO with national and regional e-government systems. To make the system more inclusive, secure, efficient, and functional, it is expected that digital infrastructure capacity will be strengthened, data protection and cybersecurity standards will be enhanced, administrative communication and interoperability among member trademark offices will be improved, and future reforms will be addressed through a digital design based approach.