Makine Öğrenmesi Yöntemleri ile E-Ticaret Sitelerindeki Türkçe Ürün Yorumlarının Duygu Analizi
Sentiment Analysis of Turkish Product Reviews on E-Commerce Sites Using Machine Learning Methods
- Tez No: 1017386
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜSTÜN ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: Göç, çerçeveleme teorisi, siyasi parti söylemi, mülteci, sığınmacı, Migration, framing theory, political party discourse, refugees, asylum seekers
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
Özet
Amaç: Türkiye'deki siyasi partilerin göçe yönelik söylemlerinin Çerçeveleme Teorisi bağlamında incelenerek; göç/mülteci/sığınmacı olgularına yönelik söylemlerde 2011-2024 yılları arası dönemde meydana gelen dönüşümlerin tematik olarak ortaya konması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu tez çalışması nitel araştırma desenini benimsemiştir. Çalışma siyasi partilerin seçim beyannameleri ve parti programlarında yer alan göç/mülteci/sığınmacı kavramlarının Çerçeveleme Teorisi bağlamında ele alınış biçimlerini tartışma konusu yapmaktadır. Veri toplama sürecinde nitel araştırmalarda sıklıkla kullanılan belge analizi tekniğinden faydalanılmıştır. Çalışmaya dahil edilen siyasi partilerin 2011-2024 yılları arası yayınladıkları seçim beyannameleri ve parti programlarında yer alan göç/mülteci/sığınmacı olguları MAXQDA Nitel Veri Analizi Programı yardımıyla kodlamaya hazır veri setlerine dönüştürülmüştür. Tümevarımcı bir bakış açısıyla anahtar kelimeler üzerinden hareketle, kodlar, kategoriler ve temalar belirlenmiştir. Bulgular: Yapılan analizler sonucu ortaya çıkan veriler ışığında Türkiye'deki siyasi partilerin göç olgusunu tartışırken söylemlerin göçün güvenlikleştirilmesi, göçün ekonomik politik boyutları, nitelikli göçün stratejik yönetimi, iç göç ve mekânsal dönüşüm dinamikleri, düzensiz göçün yönetişimi ve politikaları temaları ekseninde çerçevelendiği tespit edilmiştir. Ayrıca söylemlerin hem partiler arasında hem de zamansal değişime bağlı olarak siyasal partilerin yayınladıkları kendi beyannamelerinde farklılıklar tespit edilmiştir. Sonuçlar: Siyasi partilerin göç olgusuna yönelik söylemlerini inşa ederken ağırlıklı olarak düzensiz göçün yönetişimi ve politikası, ekonomi ve güvenlik temalarının ön plana çıktığı görülmektedir. Siyasi partilerin göç olgusuna yönelik söylemlerinde temalar açısından belirgin farklar bulunmaktadır. Çalışmaya dahil edilen siyasi partilerin ideolojilerinin farklı olması göç olgusuna yönelik söylemlerini çeşitlendirmektedir. Çalışmanın bulguları, göç/mülteci/sığınmacı olgularına yönelik siyasi parti söylemlerinin ağırlıklı olarak iç politikada yer alan dinamiklerle kamuoyunu etkileme çerçevesinde kurgulandığı göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to critically examine the migration-related discourses of political parties in Turkey through the analytical lens of Framing Theory, with the objective of thematically delineating the discursive transformations that have occurred in narratives pertaining to migration, refugees, and asylum seekers over the period spanning 2011 to 2024. Method: The study employs a qualitative research design grounded in interpretive inquiry. Drawing on Framing Theory as its primary theoretical framework, the research investigates how the concepts of migration, refugees, and asylum seekers are discursively constructed within the election manifestos and party programs of the political parties under examination. Data were collected through the document analysis technique, a method widely utilized in qualitative research traditions. The migration-, refugee-, and asylum seeker-related content extracted from the aforementioned documents—published between 2011 and 2024—was systematically processed and rendered into codeable datasets using MAXQDA Qualitative Data Analysis Software. Adopting an inductive analytical approach, codes, categories, and overarching themes were derived from recurrent keywords embedded within the textual data. Findings: The analyses reveal that political parties in Turkey predominantly frame their migration-related discourses around five principal thematic clusters: the securitization of migration, the economic and political dimensions of migratory phenomena, the strategic governance of skilled migration, the dynamics of internal migration and spatial transformation, and the regulation and management of irregular migration. Significant discursive variation was identified both across political parties and longitudinally, reflecting shifts in the parties' programmatic orientations over time. Conclusions: The findings indicate that political parties predominantly foreground the themes of irregular migration, economic implications, and security concerns in the construction of their migration-related discourses. Considerable inter-party variation is evident with respect to the thematic emphases embedded in these discourses, a divergence that can be attributed, in part, to the ideological heterogeneity of the parties included in the study. Collectively, the findings suggest that political party discourses on migration, refugees, and asylum seekers are substantially conditioned by domestic political dynamics and are strategically constructed with the intent of shaping and mobilizing public opinion.