Öğretmen adaylarının algılanan spor okuryazarlığı ile yaşam boyu öğrenme eğilimleri arasındaki ilişkide sporun sosyal etkisinin aracı rolü
The mediator role of social impact of sports in the relationship between teacher candidates' perceived sports literacy and lifelong learning tendencies
- Tez No: 1017410
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜDAVERDİ MAMAK, DOÇ. DR. EMİN TAMER YENEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor okuryazarlığı, Physical literacy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının algılanan fiziksel okuryazarlık düzeyleri ile yaşam boyu öğrenme eğilimleri arasındaki ilişkide sporun sosyal etkisinin aracılık rolünü incelemektir. Araştırma, fiziksel okuryazarlığın yalnızca bireyin fiziksel yeterlilikleriyle sınırlı olmayan; motivasyon, özgüven, çevreyle etkileşim ve sosyal katılım gibi çok boyutlu bileşenleri içeren bütüncül bir yapı olduğu varsayımına dayanmaktadır. Bu doğrultuda, fiziksel okuryazarlığın yaşam boyu öğrenme üzerindeki etkisinin hangi mekanizmalar aracılığıyla ortaya çıktığını açıklamak amacıyla sporun sosyal etkisi aracı değişken olarak modele dahil edilmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Veriler, öğretmen adaylarından elde edilmiş ve algılanan fiziksel okuryazarlık, sporun sosyal etkisi ve yaşam boyu öğrenme eğilimlerini ölçen veri toplama araçları ile toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, karşılaştırmalı analizler, korelasyon ve yapısal eşitlik modellemesi kullanılmıştır. Araştırma bulguları, algılanan fiziksel okuryazarlık ile yaşam boyu öğrenme eğilimleri arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğunu göstermiştir. Ayrıca fiziksel okuryazarlığın yaşam boyu öğrenme üzerindeki etkisinde sporun sosyal etkisinin anlamlı bir aracılık rolü üstlendiği belirlenmiştir. Bu bulgu, fiziksel okuryazarlığın yaşam boyu öğrenmeyi doğrudan etkilediği kadar, spor ortamlarında oluşan sosyal etkileşimler, kolektif kimlik, sosyal destek, aidiyet ve refah algısı aracılığıyla da etkilediğini ortaya koymaktadır. Demografik değişkenlere ilişkin bulgular ise fiziksel okuryazarlık, sporun sosyal etkisi ve yaşam boyu öğrenmenin bazı alt boyutlarında cinsiyet, aktif spor yapma durumu ve öğrenim görülen bölüm açısından anlamlı farklılıklar bulunduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mediating role of the social impact of sport in the relationship between pre-service teachers' perceived physical literacy levels and their lifelong learning tendencies. The study is based on the assumption that physical literacy is a holistic construct that extends beyond physical competence and includes multidimensional components such as motivation, self-confidence, interaction with the environment, and social participation. Accordingly, the social impact of sport was incorporated into the research model as a mediating variable to explain the mechanisms through which physical literacy influences lifelong learning. The study employed a quantitative research design using the relational survey model. Data were collected from pre-service teachers using measurement tools assessing perceived physical literacy, the social impact of sport, and lifelong learning tendencies. Descriptive statistics, comparative analyses, correlation analyses, and structural equation modeling were used to analyze the data. The findings revealed a significant positive relationship between perceived physical literacy and lifelong learning tendencies. In addition, the social impact of sport was found to play a significant mediating role in the relationship between physical literacy and lifelong learning. This finding suggests that physical literacy influences lifelong learning not only directly but also indirectly through social interaction, ollective identity, social support, belonging, and well-being developed in sports environments. Findings related to demographic variables also indicated significant differences in certain subdimensions of physical literacy, social impact of sport, and lifelong learning based on gender, active sport participation, and academic department.