Noel olgusunun tarihsel gelişim süreci ve Noel sembollerinin göstergebilimsel incelemesi
Historical development process of the Christmas phenomena and semiotical analysis of Christmas symbols
  1. Tez No: 1017416
  2. Yazar: AHMET ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ETHEM BİLİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Dinler tarihi, Epistemolojik inançlar, Yeni medya, History of religions, Epistemological beliefs, New media
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Noel olgusunun tarihsel süreç içinde şekillenmesini ve semboller aracılığıyla kültürel anlam üretimini incelemektedir. Çalışmada, Noel'in kökenleri, farklı dönemlerdeki toplumsal, dini ve kültürel bağlamlarda geçirdiği dönüşümler tarihsel perspektifle ele alınmıştır. Özellikle pagan ritüellerden Hristiyan geleneğine uzanan evrim, toplumsal bellek ve ritüel pratikler bağlamında değerlendirilmiş; modern dönemdeki ticarileşme boyutları da analiz edilmiştir. Araştırmanın ikinci odağı, Noel ile özdeşleşmiş sembolleri göstergebilimsel açıdan çözümlemesini kapsamaktadır. Bu çözümlemede Ferdinand de Saussure'ün gösterge modelinden hareketle, gösteren (signifier) ve gösterilen (signified) ilişkisi temel alınmış, sembollerin kültürel kodları ve anlam katmanları ortaya konmuştur. Çalışma, bu sembollerin yalnızca dini veya folklorik işlevler taşımadığını; aynı zamanda tüketim kültürü, kimlik inşası ve küreselleşme bağlamında önemli göstergeler haline geldiğini göstermektedir. Bulgular, Noel'in tarihsel gelişim süreci ve sembollerinin çok katmanlı anlam dünyasının, hem kültürel hem de göstergebilimsel açıdan incelenmesinin, günümüzdeki toplumsal algıyı anlamak için gerekli bir yaklaşım sunduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the historical shaping of the phenomenon of Christmas and the production of cultural meaning through symbols. The study examines the origins of Christmas and its transformations within social, religious, and cultural contexts across different periods from a historical perspective. In particular, the evolution from pagan rituals to Christian tradition is evaluated within the context of collective memory and ritual practices, while aspects of commercialization in the modern era are also analyzed. The second focus of the research encompasses a semiotic analysis of the symbols associated with Christmas. Drawing on Ferdinand de Saussure's sign model, this analysis explores the relationship between signifier and signified, revealing the cultural codes and layers of meaning within the symbols. The study demonstrates that these symbols not only serve religious or folkloric functions but have also become important indicators in the context of consumer culture, identity construction, and globalization. The findings demonstrate that examining the historical development of Christmas and the multilayered meanings of its symbols from both a cultural and semiotic perspective offers a necessary approach to understanding contemporary social perception.