Madde kullanım bozukluğu tanısı almış evli erkek hastalarda cinsel doyumun aile içi şiddet tutumlarına etkisi
The effect of sexual satisfaction on attitudes toward domestic violence among married male patients diagnosed with substance use disorder
  1. Tez No: 1017417
  2. Yazar: ARMAĞAN POÇULU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN YALÇIN AKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Madde kullanım bozukluğu, Cinsel doyum, Aile içi şiddet, Psikiyatri Hemşireliği, Substance use disorder, Sexual satisfaction, Domestic violence, Psychiatric nursing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sanko Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, madde kullanım bozukluğu (MKB) tanısı almış, evli erkek hastaların cinsel doyum düzeyinin aile içi şiddet tutumlarına etkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte yapıldı. Araştırma, Adıyaman Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi AMATEM polikliniğinde Ocak-Nisan 2026 tarihleri arasında yürütüldü. Araştırmanın evrenini Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi AMATEM Polikliniğinde, madde kullanım bozukluğu tanısı almış tüm evli erkek hastalar, örneklemini ise çalışmanın dahil olma kriterlerini karşılayan 107 hasta oluşturdu. Araştırmanın örneklem hesaplamasında Aile İçi Şiddete Yönelik Tutum Ölçeği'nin (AİŞTÖ) kullanıldığı çalışmalar temel alındı ve çalışmanın sonunda yapılan post hoc guc analizi sonucunda testin gücü %81,4 olarak bulundu ve örneklem genişliği yeterli kabul edildi. Çalışmanın yapılabilmesi için etik komisyondan, kullanılan ölçekleri geliştirenlerden, kurumdan ve katılımcılardan yazılı izin alındı. Veriler Sosyodemografik Veri Formu, Bağımlılık Profil İndeksi Kısa (Bapi-Kısa), Yeni Cinsel Doyum Ölçeği (YCDÖ) ve Aile İçi Şiddete Yönelik Tutum Ölçeği (AİŞTO) kullanılarak toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde; Kolmogorov-Smirnov (K-S) testi, Bağımsız gruplarda t testi, ANOVA Varyans analizi, Cronbach Apha güvenirlik katsayısı, Spearman korelasyon katsayısı kullanıldı, doğrusal regresyon analizi yapıldı ve anlamlılık p<0.05 olarak kabul edildi. Hastaların %37,7'sinin 18-25 yaş aralığında, %29'unun ilköğretim mezunu olduğu, %58,9'unun çalıştığı, %43'ünün alkol/maddeye merak etme ve bir kere denemek amacıyla başladığı, %59,8'inin ailesinde cinsellikle ilgili konuların pek konuşulmadığı, %51,8'inin ise ailesine fiziksel şiddet uyguladığı belirlendi. BAPİ-Kısa kesme puanına göre hastaların %84,1'inin bağımlılık eğiliminin yüksek olduğu saptandı. Hastaların YCDÖ toplam puan ortalaması ise 54,42±19,28 olarak bulundu. Madde kullanımı ve kronik hastalığı olanların cinsel doyum düzeyinin düşük olduğu, kronik hastalığı olanların AİŞTO puanlarının anlamlı düzeyde yüksek olduğu bulundu. Hastaların AİŞTÖ 'Şiddeti olağanlaştırma' alt boyut puanı ile YCDÖ toplam puanı ve YDCÖ 'Eş-partner/Cinsel Aktivite Merkezli' alt boyut puanları arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulundu (p<0,05). Bireylerin AİŞTO toplam puanı değişkeni ile BAPİ-Kısa'nın 'Maddeye karşı şiddetli istek', 'Bağımlılık Tanı Ölçütleri', 'Madde Kullanımının Bireyin Hayatına Etkisi', alt boyut puanları arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulundu (p<0,05). YCDÖ toplam puanı ve alt boyut puanlarıyla BAPİ-Kısa toplam puanı ve alt boyut puanları arasında anlamlı ilişkiye rastlanmamıştır. Psikiyatri hemşirelerinin 18-25 yaş aralığındaki MKB hastalarına bağımlılıktan korunma, cinsel sağlık, öfke kontrolü, stresle etkin baş etme, psikolojik dayanıklılığı arttırma ve aile içi şiddeti önlemeye yönelik farkındalığı arttırıcı eğitimler planlaması önerilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a descriptive and correlational study to determine the effect of sexual satisfaction levels on attitudes toward domestic violence among married male patients diagnosed with substance use disorder (SUD). The research was conducted at the AMATEM outpatient clinic of Adıyaman University Education and Research Hospital between January and April 2026. The study population consisted of all married male patients diagnosed with substance use disorder at the AMATEM Outpatient Clinic of Adıyaman University Education and Research Hospital, while the sample comprised 107 patients who met the study's inclusion criteria. The sample size calculation for this study was based on previous studies that used the Attitudes Toward Domestic Violence Scale (ATDV); a post hoc power analysis conducted at the end of the study found the test's power to be 81.4%, and the sample size was deemed adequate. Written consent was obtained from the ethics committee, the developers of the scales used, the institution, and the participants to conduct the study. Data were collected using the Sociodemographic Data Form, the Short Addiction Profile Index (BAPI-Short), the New Sexual Satisfaction Scale (YCDÖ), and the Attitudes Toward Domestic Violence Scale (AİŞTO). Data analysis included the Kolmogorov-Smirnov (K-S) test, the t-test for independent samples, ANOVA (analysis of variance), Cronbach's alpha reliability coefficient, and Spearman's correlation coefficient; linear regression analysis was also performed, and a p <0.05 was considered statistically significant. 37.7% of the patients were between the ages of 18 and 25, 29% had completed elementary school, 58.9% were employed, 43% had started using alcohol or drugs out of curiosity or to try it once, 59.8% reported that sexual topics were rarely discussed in their families, and 51.8% had physically abused their families. It was found that 84.1% of the patients had a high tendency toward addiction, and their average total YCDÖ scores were 54.42 ± 19.28. It was found that individuals with substance use disorders and chronic illnesses had lower levels of sexual satisfaction, and that those with chronic illnesses had significantly higher AISHTO scores. A significant negative correlation was found between patients' AİŞTÖ“Normalization of Violence”subscale score and their YCDÖ total score, as well as their YDCÖ“Spouse/Partner/Sexual Activity-Centered”subscale scores (p<0.05). A significant relationship was found between the individuals' total AİŞTO score and the subscale scores for“Intense Craving for Substance,”“Criteria for Substance Use Disorder,”and“Impact of Substance Use on the Individual's Life”on the BAPİ-Short scale (p < 0.05). No significant relationship was found between the YCDÖ total score and subscale scores and the BAPİ Short total score and subscale scores. It is recommended that psychiatric nurses plan awareness-raising training sessions for patients with substance use disorders aged 18–25 on addiction prevention, sexual health, anger management, effective stress coping, increasing psychological resilience, and preventing domestic violence.