Sağlıklı kadınlarda doğum evresinde optik sinir kılıf çapının ölçümü ile kafa içi basıncın değerlendirilmesi
Assessment of intracranial pressure by measuring the optic nerve sheath diameter in healthy women during childbirth
  1. Tez No: 1017423
  2. Yazar: FATMANUR CEYLAN GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ATA TOPÇUOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Normal vajinal doğum, intrakraniyal basınç, optik sinir kılıf çapı, gebelik, ultrasonografi, Normal vaginal delivery, intracranial pressure, optic nerve sheath diameter, pregnancy, ultrasonography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, sağlıklı gebelerde doğum eyleminin farklı evrelerinde ortaya çıkan intrakraniyal basınç değişimlerini, optik sinir kılıf çapı (OSKÇ) ölçümleri aracılığıyla non-invaziv olarak değerlendirmek ve doğum sürecinin maternal kafa içi basınç üzerindeki etkilerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Prospektif karşılaştırmalı olarak planlanan bu çalışmaya etik kurul onayı alındıktan sonra , 37–42 gebelik haftasında ve 18–49 yaş aralığında bulunan başlangıçta toplam 84 gebe dahil edildi. Ancak takip sürecinde 20 olgu, doğum eyleminin ilerleyen dönemlerinde gelişen fetal deselerasyon, anne isteği ve diğer obstetrik endikasyonlar nedeniyle sezaryen doğuma alınmak zorunda kaldığından çalışma dışı bırakıldı. Bu nedenle çalışma, normal vajinal doğumu tamamlayan toplam 64 gebe üzerinden yürütüldü. Katılımcılar primipar ve multipar olarak iki gruba ayrıldı. Doğum eyleminin farklı evrelerinde (servikal dilatasyon 0 cm,4 cm, 6 cm, 8 cm ve 10 cm; fetal çıkım ve erken postpartum dönem) OSKÇ (Optik sinir kılıf çapı) ölçümleri ultrasonografi ile gerçekleştirildi. Ölçümler sırasında eş zamanlı olarak sistolik kan basıncı, diyastolik kan basıncı, ortalama arteryal basınç ve kalp atım hızı kaydedildi. Bulgular: Doğum eylemi boyunca maternal hemodinamik parametrelerde progresif artış gözlendi ve en yüksek değerlere doğumun ikinci evresinde ulaşıldı. Primipar gebelerde tüm ölçüm zamanlarında bu parametrelerin multipar gebelere kıyasla daha yüksek olduğu saptandı. Tüm parametreler birlikte değerlendirildiğinde, doğum eylemi süresince maternal hemodinamik ve serebral parametrelerde progresif bir artış gözlenmiş, bu artışın özellikle T4 (Fetal çıkım aşaması) aşamasında maksimuma ulaştığı belirlenmiştir. Sistolik kan basıncı ve kalp atım hızındaki artışlar tüm zaman dilimlerinde anlamlılık gösterirken, diyastolik kan basıncı daha sınırlı bir değişim sergilemiştir. OSKÇ değerlerinin ise özellikle T2 (8 cm servikal açıklık ) aşamasından itibaren anlamlı şekilde artması, intrakraniyal basınç değişimlerinin doğumun aktif fazı ile yakından ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. T5 (Plasentanın çıkarılmasından sonra) aşamasında tüm parametrelerde gözlenen azalma, bu değişimlerin geçici ve fizyolojik olduğunu desteklemektedir. Sonuç: Doğum eylemi, özellikle ikinci evrede artan fizyolojik stres yanıtı ile birlikte intrakraniyal basınçta geçici yükselmelere yol açmaktadır. Optik sinir kılıf çapı ölçümü, bu değişimlerin değerlendirilmesinde güvenilir, non-invaziv ve klinik olarak uygulanabilir bir yöntemdir. Bu yaklaşımın, doğum sürecinde maternal kafa içi basıncın izlenmesi gereken durumlarda klinik kullanım potansiyeli bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to non-invasively evaluate intracranial pressure changes occurring during different stages of labor in healthy pregnant women through optic nerve sheath diameter (ONSD) measurements and to examine the effects of the labor process on maternal intracranial pressure. Materials and Methods: After ethics committee approval was obtained for this prospectively planned comparative study, a total of 84 pregnant women initially aged 18–49 years and at 37–42 weeks of gestation were included. However, during the follow-up period, 20 cases were excluded from the study because they had to undergo cesarean delivery due to fetal deceleration developing in the later stages of labor, maternal request, and other obstetric indications. Therefore, the study was conducted on a total of 64 pregnant women who completed normal vaginal delivery. Participants were divided into two groups as primiparous and multiparous. ONSD (optic nerve sheath diameter) measurements were performed by ultrasonography at different stages of labor (cervical dilation 0 cm, 4 cm, 6 cm, 8 cm, and 10 cm; fetal descent; and early postpartum period). Simultaneously during the measurements, systolic blood pressure, diastolic blood pressure, mean arterial pressure, and heart rate were recorded. Results: A progressive increase in maternal hemodynamic parameters was observed throughout labor, reaching peak values in the second stage of labor. Primiparous women showed higher values for these parameters at all measurement times compared to multiparous women. When all parameters were considered together, a progressive increase in maternal hemodynamic and cerebral parameters was observed during labor, reaching a maximum particularly at stage T4 (fetal delivery). Increases in systolic blood pressure and heart rate were significant at all time points, while diastolic blood pressure showed a more limited change. The significant increase in intracranial pressure values, particularly from stage T2 (8 cm cervical dilation), suggests that intracranial pressure changes are closely related to the active phase of labor. The decrease observed in all parameters at stage T5 (after placental expulsion) supports the idea that these changes are temporary and physiological. Conclusion: The process of childbirth leads to transient increases in intracranial pressure, particularly in the second stage, accompanied by an increased physiological stress response. Measurement of the optic nerve sheath diameter is a reliable, non-invasive, and clinically feasible method for assessing these changes. This approach has potential for clinical use in situations where maternal intracranial pressure needs to be monitored during the birth process.